Галерия

ЦСКА е новият носител на Купата на България, след като на финала победи с 1:0 Арда Кърджали в напечен мач, игран на националния стадион "Васил Левски".

Успехът за "червените" донесе резервата Бисмарк Чарлс с гол в 85-ата минута. Преди това хората на Николай Киров изпуснаха няколко чудесни възможности за гол и определено трябва да съжаляват, че загубиха първата си финална среща, защото играха с една идея по-добре.

Трофеят обаче отива в музея на стадион "Българска армия" и е 21-ви за клуба, като само Левски има повече – 26. С победата ЦСКА си осигури участие и в Лигата на конференциите и сложи края на един успешен сезон, в който "армейците" играха в групите на Лига Европа, победиха Базел, Рома и на два пъти взеха Вечното дерби.


Николай Киров заложи на единадесет българи в стартовия си състъв. По фланговете действаха възстановените Спас Делев и Иван Коконов, на върха на атаката беше юношата на ЦСКА Тонислав Йорданов.

Иван Турицов беше единственият българин сред титулярите на ЦСКА, а Греъм Кери започна по лявото крило. Отдясно игра Джером Синклер, за голове се разчиташе на Жорди Кайседо, който преди финала имаше 8 попадения в 13 мача с "червения" екип във всички турнири.

През първото полувреме двата отбора действаха предпазливо и интересните положения не бяха много. Още в самото начало Федерико Варела беше оставен непокрит на далечната греда и стреля, но Иван Караджов се беше пласирал добре и спаси.

После битката преобладаваше и в 25-ата минута отново станахме свидетели на напечен момент. Тогава Емил Мартинов отправи страхотен удар, който влизаше точно под гредата, но Густаво Бусато с брилянтна намеса с една ръка изби. Секунди по-късно вратарят на ЦСКА отрази снаряд и на Иван Тилев.

След почти половин час игра Греъм Кери проби по левия фланг и центрира на границата на наказателното поле. Там Жорди Кайседо скочи, но милиметри го разделиха от топката. После "червените" имаха неоснователни претенции за дузпа, а в 38-ата минута Арда отново беше близо до гола.

Подаване на Спас Делев стигна до далечната греда, но в последния момент Юрген Матей изчисти пред Тонислав Йорданов. След почивката нещата на терена не се промениха. Кайседо отново не успя да засече хубава центриране, а в 58-ата минута шут на Делев от фаул премина покрай целта.

В 61-ата минута Любо Пенев се опита да раздвижи атаката на ЦСКА. Георги Йомов и Бисмарк Чарлс смениха съответно Джером Синклер и Кайседо. Малко по-късно Арда пропусна златен шанс да поведе. Емил Мартинов беше изведен на чиста позиция, но Бусато скъси ъгъла, което се оказа решаващо и парира удара на халфа.

Така се стигна до 85-ата минута, когато ЦСКА стигна до победата! Амос Юга с фамозен пас изведе Чарлс, който овладя на гърди и с бомбен удар матира Караджов за 1:0! Арда веднага се хвърли в атаки, но така и не успя да изравни и загуби финала.

Арда - ЦСКА 0:1

Голмайстор: 0:1 Чарлс (85)

Арда: 12. Караджов, 8. Желев, 9. Делев (73-Руменов), 17. Коконов, 20. Лозев, 24. Петков, 27. Мартинов, 33. Тилев, 71. Крумов, 80. Котев, 98. Йорданов (83-Жуниньо)
Треньор: Николай Киров

ЦСКА: 1. Бусато, 2. Матей, 4. Кох, 5. Варела (46-Вион), 8. Кери (72-Енрике), 18. Мазику, 19. Турицов, 20. Тиаго, 21. Юга, 24. Синклер (61-Йомов), 30. Кайседо (61-Чарлс)
Треньор: Любослав Пенев

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Волен Чинков
Жълти картони: Мартинов, Тилев, Петков (Арда); Кери, Матей, Синклер, Бусато (ЦСКА)