Новото попълнение на ЦСКА Йоан Баи призна, че за него е истинска мечта да се присъедини към клуб, който е рекордьор по титли в страната си и ще играе в европейските клубни турнири. Французинът призна, че още не може да осъзнае какво му се е случило. В интервю за “France Football” Баи призна, че е разговарял с вече бившия футболист на Берое Гаюс Макута преди да подпише с ЦСКА.

– Какво е усещането да преминеш внезапно от четвърта дивизия във Франция до Лига на конференциите в отбора на Христо Стоичков, който спечели Златната топка през 1994 година и е акционер в ЦСКА?

– Това е нещо огромно, нещо, което винаги съм искал през живота и си и честно казано ми е трудно да го осъзная. Баща ми, майка ми и сестра ми са по-наясно със случващото се от мен в момента. Това, което се случва е, че на 24 години, без никога да си играл по-високо от четвърта дивизия, попадаш в клуб, свикнал с участие в европейските клубни турнири и 31 пъти шампион на страната си… Това е мечта. Знам, че хората ще кажат, че това съм се заинтересувал от финансовия аспект, който ме е привлякъл, но не е непременно. Исках да се чувствам специален, желан. И това почувствах, когато Алън Пардю ми се обади във Facetime, когато разговарях с клуба. Те наистина ме искаха.

– Сошо и Дижон бяха по следите ви?

– Да, да. Дижон все още беше в Лига 1 преди няколко седмици. Сошо има страхотна история. За мен беше огромна чест, че такива клубове проявяваха интерес към мен. Но в дискусиите винаги имаше „но“. Не беше такъв случаят с ЦСКА. Подписах за три години, ще може да работим в дългосрочен план. Това също е важно.

– България е голям скок, това не е ли притеснително за теб?

– Наистина не се страхувах, когато разбрах, че ЦСКА ме иска. Разгледах тази възможност точно, както другите две.

– Познавате ли България?

– Отидох там за първи път, за да подпиша своя договор. Бях чувал за страната, много обичам да гледам мачове от други първенства. Но разликата беше в разговора, който проведох с Гаюс Макута, много близък мой приятел, който игра под наем в Берое през този сезон. Познаваме се от 13-14-годишни с него. Обадих му се, за да ми разкаже за България. Познаваме се наистина добре и той ми каза, че ще процъфтя в първенството, така че не се двоумих и приех офертата на ЦСКА.

Да станеш професионалист за първи път на 24-годишна възраст и на всичко отгоре в чужбина… Преди имах по-малко доверие в себе си. Ето защо никога не бях решителен в действията си. Но с течение на годините осъзнах колко е важно да имаш самочувствие. Научих се, че трябва да действам със самочувствие. Ето защо отне много време, за да се случи, но днес съм психически подготвен.