От доста отдавна е ясно, че трансферната политика на "Левски" и ЦСКА е несъпоставима. „Червените“ далеч по-успешно от „сините“ продават своите звезди, пише "Монитор".

Доколко това е плод на недалновидно управление на „Герена“, доколкото е стечение на обстоятелства от типа „стагнация на пазара“ или просто малшанс – всеки може сам да си отговори или да има своята си истина.

Ще се спрем само на последните 5 години, които също красноречиво доказват „червеното“ превъзходство по отношение на финансовите приходи, реализирани от продажби на футболисти. И дори не само на приходите, а и като цяло на печалбата като се калкулират и разходите за покупки.

За коректив сме използвали авторитетния немски сайт „трансфермаркт“, където са посочени сумите срещу името на всеки пристигнал и напуснал двата гранда футболист за последните 5 години. Разбира се, цифрите са неофициални, тъй като от съображения за конфиденциалност клубовете много рядко обявявят финансовите параметри по сделките, които сключват.

Правим уговорката, че и по преминаването на мегазвездата на „сините“ - Габриел Обертан в турския "Ерзурумспор" преди 2 години и половина доста неща са обвити в мистерия. За него сме приели версията на споменатия сайт, според която „сините“ са прибрали 1 милион евро.

Справката показва, че от влизането си в елита през 2016 година до днес, ЦСКА е похарчил 2 060 000 евро за трансфери. Инвестицията се върнала над 8 пъти, тъй като от продажби на играчи на „Армията“ са взели 15 967 000 евро.

Около 7 милиона евро в клубната каса влязоха само от трансферите на Кирил Десподов в "Каляри" и Фернандо Каранга в "Хенан". Малко след това още почти 3 милиона евро дойдоха от продажбата на другия качествен бразилски таран – Мауридес в "Ятай".

Като се тегли чертата между приходи и разходи за последните 5 години, ще видим, че ЦСКА е напред с 13 907 000 евро. Обърнато в левове това прави над 27 милиона, колкото приблизително в момента са дълговете на вечния им съперник "Левски". Или иначе казано, ако „сините“ имаха политиката на „червените“ поне по отношение на трансферите, почти сигурно сега нямаше да дължат пари на никой.

Що се отнася до самите трансфери на "Левски", то макар и до голяма степен учудващо, балансът на „сините“ също е положителен. Най-добър е той през последната година, когато клубът закъса много с парите и спешно продаде всички футболисти от които можеше да изкара нещо – Найджъл Робърта, Стайн Спиерингс, Паулиньо, Станислав Иванов, а малко преди тях и Иван Горанов. Вероятно в други времена можеше да им вземе повече от 2 235 000 евро колкото прибра сега.

В предишни години бяха вадени пари и за играчи като Нуно Рейш, Насиру Мохамед, Нелуц Рошу, Филипе Нашименто и няколко други герои, които не помогнаха с почти нищо на отбора. Подобни грешни разходи обаче бяха компенсирани с няколко други по-добри продажби. През лятото на 2017-а за по 500 000 евро бяха продадени Мехди Бурабия и Божидар Краев.

През 2019 пък за милион и половина бе продаден Давиде Мариани. При "Левски" като се тегли чертата „сините“ излизат 3 милиона от европейската валута отгоре. Тук обаче не влизат купищата пари, дължими на играчи с предсрочно прекратени договори и такива, които впоследствие осъдиха клуба за крупни суми.