Правилото за гол на чужд терен вече е в историята. От 1965 година насам победителят в два мача от евротурнирите зависеше от факта кой ще вкара повече като гост, ако общият резултат е равен.

През новия век ЦСКА е българският отбор, който най-много страда от драмата. Четири пъти "червените" завършваха наравно - срещу "Блекбърн" (1:1 и 3:3), "Тулуза" (0:0 и 1:1), "Мура" (0:0 и 1:1) и "Зимбру" (1:1 и 1:1). И при четирите случая треньор на ЦСКА бе Стойчо Младенов, който почти няма загуба в Европа начело на тима, но правилото за гол на чужд терен го преследваше като кошмар.

"Няма единно мнение дали е добро или не, но много треньори, футболисти и фенове негодуват, че при равен резултат единият печели", мотивира промяната Александър Чеферин, президент на УЕФА. Централата изчисли, че от началото на 70-те години в евротурнирите има 61 процента домакински победи и 19 на сто са тези на гостите. "Искаме домакинското предимство да не е толкова решаващо и ще е по-справедливо да има продължения и евентуално дузпи", добави Чеферин.

През новия век от българските тимове най-много позитиви заради гола на чужд терен има "Левски". Още през 2001-а с 0:0 и 1:1 "сините" отстраниха "Бран". През 2002-а с две равенства "Левски" се справи със "Славия" (Прага) - 2:2 и 0:0. А след още два сезона по-късно съкрушиха "Оксер" с 1:2 и 1:0. Единственото "синьо" поражение заради правилото датира от 2016 г. - отпадане срещу "Марибор" (1:1 и 0:0).

"Лудогорец" има едно отпадане с гол на чужд терен от израелския "Апоел" (Беер Шева) (0:2 и 3:1) и успех над "Марибор" с 1:1 и 0:0. Другите ни отбори, стигнали до подобни мачове са софийският и пловдивският "Локомотив", както и "Ботев" (Пд), припомня "Труд". През 2005 г. "Локо" (Пд) отстрани ОФК "Београд" с 1:2 и 1:0. "Локо" (Сф) отпадна от "Фейенорд" година по-късно с 0:0 и 2:2. А през 2013-а "Ботев" се предаде пред "Щутгарт" с 0:0 и 1:1.

Първият мач в историята, решен по правилото за гол на чужд терен, във втория кръг от несъществуващия вече турнир КНК. Тогава "Хонвед" (Будапеща) и "Дукла" (Прага) завършиха при 4:4 общ резултат. Продължиха унгарците, защото вкара три пъти като гост.