“ЦСКА е перфектно подготвен. Тренираме отлично. Момчетата нямат търпение. Ние не подценяваме никой...” Това обясняваше старши треньорът на ЦСКА Любослав Пенев по време на подготовката и преди мачовете с Лудогорец и Лиепая и със сигурност ще продължи в същата лексика и занапред, защото това е неговият модел на поведение.

Лошото е, че тези фрази не отговарят на действителността, а вместо това дават все по-ясни препратки към една детска приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Става въпрос за “Новите дрехи на царя”. Помните я нали? Там, където двама шивачи пуснали владетеля да ходи гол, но не спирали да му обясняват колко красиви са одеждите му.

Срещу разградчани и латвийците армейците също бяха толкова голи и боси, и без грам футболни аргументи, които да кореспондират с казаното от наставника. За 180 минути в първите два официални мача на тима за новия сезон избраниците на Пенев успяха да отправят един-единствен удар в очертанията на противниковите врати, а той дойде след нещо като рикошет в крака на Йомов, когато топката по някакъв начин стигна до стража на Лиепая.

С две думи – ЦСКА игра така, че вратарите на съперника нямаха никаква работа. Лошото е, че всичко това е продължение на тенденцията, която се наблюдаваше в предсезонните спаринги. И ако за подготовката има оправдание, то сега червените са изправени пред угрозата да провалят сезона си още в самото му начало.

ЦСКА няма игрови облик, липсва агресията и отработените взаимодействия, не се вижда синхрон между отделните линии и тяхното преливане една в друга, играчите са тежки и не могат да осъществят нито преса, нито бърз преход от една фаза на играта към друга, а контузените са повече от смислените атаки в последните два мача.

В същото време, ако започнем да разсъждаваме персонално върху футболистите, то картината може да придобие апокалиптични краски. Само допреди няколко месеца забележките валяха като из ведро върху Кейта, Енрике и прочие, но те вече изглеждат като претенденти за Златната топка в сравнение с техните заместници. КПД-то на Бай, Вилдсхут и компания е под критичния минимум.

И тук вината е както на треньора и неговите асистенти, така и на селекционерите и мениджърския екип в Борисовата градина. А всички те, вместо да опитват да хвърлят прах в очите на хората с пресилени декларации и заучени реплики за взаимопомощ и подкрепа, по-добре да изчистят недоразуменията и да погледнат в една посока. Защото въпросите валят един след друг и са към всички етажи на йерархията? А един от най-важните е „защо са такива резултатите”?

С четвъртото си завръщане като треньор в ЦСКА Любо Пенев се зае да ремонтира вратите, да нарежда микрофоните на пресконференциите, да се кара на журналистите, че не са подредени според изискванията на здравните власти, но както сам казва, неговата работа е да тренира отбора. Там не се забелязва прогрес и новите дрехи на ЦСКА са като в приказката...отборът е гол.

След като в първите два мача от сезона не играеш нищо и Лиепая ти е равностоен на „Армията”, значи има сериозен проблем. Новите футболисти никакви ги няма, при старите има спад във формата, а успоредно с това е налице вълна от контузени… И всичко това на фона на следващите 2 мача, които могат да задраскат сезона още преди да е започнал.

Явор Пиргов, "Тема:Спорт"