Пред стадиона в Перник чака джипка на МВР. Играе се мач България - Англия за младежи. Зад съблекалнята е кола на военните. И двете чакат един човек. Името му е Стойчо Младенов. Изгряваща звезда на футбола ни. Каква е посоката на момчето? Червена! Минава през малко прозорче, избирайки ЦСКА пред "Левски". Останалото е славна история.

Младенов не е само легендарен футболист на ЦСКА. За 17 март и головете му срещу "Ливърпул" са писани песни, книги, правени са филми. Изминаха 39 години от най-великия момент на клубния ни футбол. Младенов не поиска просто да е голям футболист, живеещ на стари лаври. По време на кариерата си започна да учи за треньор. Отиде на стажове при Свен Горан Ериксон, при Ариго Саки, при Феликс Магат. Не е срамно да с "откраднеш" от най-големите.

Днес Младенов за пети път води своя любим ЦСКА. Отново го поема в труден момент. Но който го познава, знае, че не се страхува от нищо. Камо ли от трудностите. Падал е, ставал е, печелил е. Няма друг български треньор, триуфмирал с трофеи на три континента! Факт е! Като треньор първо се учи от маестрото Георги Василев, после сам изведе ЦСКА до две титли. Като наставник на "Ал Ахли" (Джеда) спечели Купата на персийския залив. С казахстанския "Кайсар" триумфира с националния трофей. Няма друг, който е избиран за №1 на сезона в три държави - България, Египет и Казахстан. И още един позабравен факт. С никому неизвестния нискоразреден "Кастория" срази големия "Олимпиакос" с 2:1 за купата на Гърция.

Вместо ореол на един от най-великите в историята на ЦСКА и до днес Младенов има противници сред "червените". Получи "нож в гърба" от свои съотборници и приятели, обвинявайки го във всички грехове на света. Неколцина повярваха на клеветите, но машината на времето показа само едно - Младенов пак е тук, пак е на пиедестал, а враговете...

"Българска армия" знае едно - когато Стойчо седне на кормилото, компромиси няма. През 2003 година удари по масата в Самоков и изкрещя: "Колкото и да не искате, ЦСКА ще е шампион!" През 2007-а направи отбор, за който и до днес се говори, че е най-силният в новото време на българския футбол, разпаднал се заради високомерието на Александър Томов.

Младенов направи почти самоубийствено завръщане през лятото на 2013-а. Тъкмо шефовете на "Титан" обявиха, че ЦСКА повече няма да съществува, и той тропна по масата и каза "Не!" За 4-5 дни от сала и паланки се събраха футболисти. "Локомотив" (Пд) дойде на "Армията" за рекордна победа, но - 0:0. Седмици по-късно "Левски" беше сразен с 3:0 в дербито. Чудото беше факт. ЦСКА се изправи от гроба. Година и половина бяха нужни на всички вражески сили, за да фалират старото дружество. А през цялото време единствено Младенов и четата му бодеше очите на Разград.

В три от четирите си периода начело на ЦСКА треньорът се научи да гони титлата без пари. Сега зад гърба му е Гриша Ганчев - човек закърмен с "червената идея". Двамата работиха заедно за кратко в "Литекс" в началото на века. Останаха в приятелски отношения, които сега са обвързани с договор. Именно Младенов е сред хората, които най-много убеждаваха Ганчев да спаси ЦСКА от бездната. "Гришата е вълча порода и никога няма да се предаде", винаги е казвал Стойчо. Събитията го доказват. Тандемът между две "червени сърца" с вълча кожа и ярост би трябвало да означава едно - добрите дни пред ЦСКА предстоят.

Боян Бойчев, в-к "Труд"