ЦСКА се класира за третия предварителен кръг на Лигата на конференциите! "Армейците" се наложиха над Лиепая в Латвия след изпълнение на дузпи, след като двата отбора не успяха да излъчат победител в редовното време и продълженията.

Възпитаниците на Стойчо Младенов се оказаха по-точни от бялата точка и в крайна сметка се поздравиха с успеха (3:1 след дузпи).

"Червените" не бяха в особено изгодна позиция, след като от този сезон отпадна правилото за гол на чужд терен и столичани трябваше да търсят задължителен успех, за да продължат напред.

ЦСКА обаче и днес не убеди с играта си и даде сериозни поводи за притеснение на своите фенове за бъдещите резултати.

Това беше дебют за Стойчо Младенов, който само преди броени дни замени на треньорския пост Любослав Пенев.

В следващия кръг от Лигата на конференциите ЦСКА ще се изправи срещу победителя от двойката Осиек – Погон Шчечин.


"Армейците" започнаха срещата по-активно, като атакуваха предимно по десния фланг, където Йоан Баи създаваше проблеми на противниковите защитници.

В първия четвърт час игра обаче ЦСКА не успя да стигне до нищо по-опасно пред вратата на Лиепая.

В 19-ата минута Кери пробва прострелно центриране отляво, но бранител на латвийците сложи крак на пътя на топката и домакините успяха да изчистят безпроблемно.

3 по-късно "червените" изявиха претенции за дузпа, след като Кайседо беше задържан в наказателното поле, но главният съдия подмина ситуацията.

В средата на първото полувреме Лиепая създаде най-опасното положение в мача до момента. Бярозкин изведе на добра позиция Миросавлиев, който стреля на сантиметри от вратата на Густаво Бусато.

В 33-ата минута Вилдсхут действа индивидуално в пеналтерията на домакините и намери пространство за удар, но той се оказа доста неточен.

Малко по-късно Кайседо беше близо до това да открие резултата, след като засече с глава центриране на Йоан Баи, но със сетни усилия Звиедрис изби в корнер.

Само след 120 секунди отново еквадорският нападател на ЦСКА се оказа на върха на атаката, като този път успя да преодолее противниковия страж, но футболист на Лиепая се намеси от голлинията и предотврати сигурно попадение.

Втората част започна равностойно, като в първите минути липсваше опасност пред някоя от двете врати.

Малко след като измина час игра "армейците" не съумяха да изчистят топката по най-добрия начин, което позволи на Кейта да отправи изстрел към Бусато, но кълбото премина встрани от целта.

В 75-ата минута Баи опита удар от дистанция, който стреля в аут.

10 преди края на редовното време Бярозкин пробва да затрудни Густаво Бусато, но вратарят на "червените" нямаше проблем да улови топката.

В самия край на срещата ЦСКА оцеля, след като пред Додо се откри отлична възможност да се разпише. Бразилецът се измъкна от двама играчи и отправи изстрел по земя, но Юрген Матей се хвърли на шпагат и я отклони в корнер.

През продълженията двата отбора заиграха по-предпазливо и трудно стигаха до нещо интересно в противниковото наказателно поле.

"Армейците" се оказаха по-точни от бялата точки - Кери, Кайседо и Жеферсон се разписаха, докато за Лиепая единствено Шимич успя да преодолее Густаво Бусато.

Лиепая – ЦСКА 0:0 (1:3 след дузпи)

Голмайстори:

При дузпите:

0:1 – Кери

1:1 – Шимич

1:2 – Кайседо

1:3 – Жеферсон

Лиепая: Звиедрис, Кейта, Шимич, Исайевс, Жуйевс (Веретило – 77‘), Тхачук, Бага (Карклинс – 68‘), Бярозкин (Шабала – 109‘), Укпа (Тиденбергс – 109‘), Миросавлиев (Остоич – 91‘), Додо

ЦСКА: Бусато, Турицов, Матей, Антов, Мазику, Юга, Чатакович (Жеферсон – 87‘), Кери, Баи (Ахмедов – 115‘), Вилдсхут (Йомов – 74‘), Кайседо