Две години, след като ЦСКА елиминира "Осиек" след дузпи, хърватският тим отново се изправя на пътя на „червените“. Тогава в първата среща „армейците“ биха с 1:0 с великолепен гол на Евандро, а в реванша „синьо-белите“ също стигнаха до победа с 1:0 като точен бе Майсторович. Последваха дузпи, при които „червените“, водени тогава от Люпко Петрович, бяха по-точни и в крайна сметка елиминираха хърватския си съперник. Тогава двата тима се срещнаха във втория квалификационен кръг, а сега – в третия. "Осиек" стигна до тази фаза след успех с 1:0 над полския "Погон" Шчечин. Голът бе дело на голямата звезда на „синьо-белите“ - Ласло Клайнхайслер, в 44-ата минута.

Kакво обаче се промени в "Осиек" за тези 2 години? През миналия сезон отборът стана вицешампион, завършвайки на 7 точки от доминанта "Динамо" Загреб. Сега треньор е Ненад Биелица, който е бивш футболист на "Кайзерслаутерн", където е играл с бившия ни национал Мариян Христов. Кариерата му като треньор е любопитна и започва в австрийския Кернтен, където пък завършва футболния му път. След това води "Лустенау", "Волфсбергер", "Аустрия" Виена, "Специя", "Лех" Познан и "Динамо" Загреб. С гранда от Хърватия Биелица влиза в историята, класирайки го за пръв път за пролетни мачове в Европа от 49 години, пише "Мач Телеграф". Той обаче напуска „Максимир“ със скандал, тъй като отказва да си намали заплатата и така се озовава в "Осиек" през септември 2020 г. Освен треньор, Биелица е и спортен директор на клуба.

В състава освен Ласло Клайнхайслер, който вече игра с ЦСКА през 2019 г., е и друг познато име на „червените“. Става дума за словенския национал Дамян Бохар, който вече е елиминирал „армейците“. Това се случва през сезон 2012/13, когато той носи екипа на "Мура". А както е известно, словенците отстраняват ЦСКА на Стойчо Младенов след 0:0 и 1:1 на „Васил Левски“.

Иначе е ясно, че "Осиек" формално е собственост на унгарския бизнесмен Лоринц Месарош. Пред УЕФА обаче начело на клуба е частният инвестиционен фонд BETA. Причината е ясна - Месарош е собственик на "Пушкаш Академия", а правилата забраняват два клуба, собственост на едно и също лице, да участват в един и същ турнир. Според „Форбс“ той е най-богатият човек в Унгария, като богатството му се оценява на 1,3 млрд. долара. Той придобива мажоритарния пакет акции в клуба през 2016 г., когато "Осиек" почти фалира, като плаща за целия лукс около 300 000 евро. Той е приближен от унгарския пример Виктор Орбан, като казва: „Всичко, което съм постигнал, е благодарние на Господ, късмета и Орбан“, бил е кмет на родното място на премиера – Фелчут. Иначе е ясно, защо той избира "Осиек" – това е основният град на етническите унгарци в Хърватия. Партньор на Месарош е местният бизнесмен Иван Мещрович. Той е едва на 42 години, но притежава и още един клуб – италианският "Сантарканжело Калчо". Изкарва своите милиони от логистични и финансови компании. Освен това Мещрович е съветник на президента на хърватския футболен съюз – Давор Шукер. Както е известно, легендарният футболист е роден именно в "Осиек".

Иначе друга велика фигура за Балканския футбол, свързана дълбоко и с родния футбол – Люпко Петрович, е сред легендите на „синьо-белите“. Като футболист е играл само за "Осиек" в бивша Югославия. Има 318 мача и 134 гола за отбора. Като треньор ги води в периода 1984-1987 година.

Снимка: БГНЕС