Юноша на тима, който впоследствие натрупва опит в Риека и корейския Чуннам. В Азия оставя отлични впечатления с играта си, но по семейни причини решава да се върне в Хърватска и избира славонци. Основната му позиция е вътрешен халф, но може да оперира и като дефанзивен халф и дясно крило. Появи се като резерва на „Армията“ преди 2 години, като досега е записал 152 мача за Осиек във всички турнири. Притежава отличен дрибъл, работна етика, а освен това е агресивен в единоборствата. В първите месеци на повторното си завръщане на „Градски върт“ имаше здравословни проблеми, но сега всичко при него е наред.

Дарко НЕЯШМИЧ
(халф, 22 г.)
Играе под наем от Хайдук до края на сезона, като славонци трябва да заплатят около 1 млн. евро, ако желаят да го откупят. Младежкият национал на Хърватска бе изпаднал в немилост при билите и преди да се присъедини към лагера на Осиек, не бе играл мач за първия тим от март, правейки компания на играчите от дубъла. Причината за това е, че президентът на клуба ЛукшаЯкобушич влезе в конфликт с неговия баща Дарко Неяшмич – старши, който е агент и защитава интересите както на сина си, така и на МийоЦакташ. Бившият капитан на Хайдук имаше оферти от отбори от Близкияиток, но фактът, че наскоро му се роди четвърто дете, го задържа в родината. Играе в центъра на халфовата линия, а присъствието му дава допълнителни опции на Ненад Биелица.

Михаел ЖАПЕР
(халф, 22 г.)
Младокът е прекарал цялата си кариера в Осиек с изключение на нейното начало, което е в друг отбор от града – Олимпия. Той бе единственият представител на славонци в списъка на селекционера на младежкия национален отбор Игор Бишчан за европейското първенство за младежи, което се проведе тази година в Унгария и Словения. През 2019 г. игра и в двата мача с ЦСКА, когато получи жълти картони, но все пак армейците се опариха от него на „Градски върт“, тъй като именно след асистенцията му Анте Майсторович с глава изравни общия резултат. Може да играе на всяка позиция в халфовата линия, така че, ако е здрав, със сигурност ще бъде предпочетен от Ненад Биелица.

Марин ПИЛ
(халф, 24 г.)
Още един участник от сблъсъка на „Градски върт“ отпреди 2 години, когато реализира една от дузпите за тима си, но това не се оказа достатъчно. Преди мача със Славен Белупо в неделя получи специална фланелка от клубното ръководство по случай своя мач номер 100 с екипа на бяло-сините. Първите си стъпки прави във ВалповкаВалпово, а в продължение на 6 години е част от академията на бившите национали ПетарКърпан и Марко Бабич. След няколко сезона в Белишче и Новиград хваща окото на тима от родния си Осиек и от 2018 г. е част от първия отбор. Също като Жапер се чувства добре навсякъде в средата на терена, а силният му десен крак може да създаде главоболия на червените, както се убеди отбраната на Хайдук преди 2 седмици.

Ласло КЛАЙНХАЙСЛЕР
(атакуващ халф, 27 г.)
Унгарският национал без никакво съмнение е най-класният играч на Осиек и фактът, че при предишния сблъсък с ЦСКА напусна реванша на „Градски върт“ на почивката поради контузия, неимоверно улесни задачата за тима на Люпко Петрович. Във визитката си той има 37 мача и 3 гола за своята родина, а изявите му на Евро 2020 привлякоха вниманието на специалистите. Любопитно е, че той дебютира за маджарите в плейофа за Евро 2016 срещу Норвегия, без да има и един мач в елита, но веднага се отчита с гол. Важен момент от кариерата му е престоят в Астана, където в началото играе под ръководството на Станимир Стоилов.

Мервей НДОКИТ
(ляво крило, 25 г.)
Макар и да не е със статут на титуляр, МервейВалтиСтреекерНдокит, както е пълното му име, има в актива си 12 мача и 1 гол за националния тим на Конго. В своята родина той е играл за Националния тренировъчен център, КАРА Бразавил и Леопардс. Кариерата му в Европа включва престои във ФК Тирана (носител на Купата на Албания за 2017 г.), Хетафе, Майорка и Б отбора на Барселона, преди през 2019 г. да се озове на „Градски върт“. Това става по личното настояване на спортния директор Ален Петрович. Играе еднакво добре и по двете крила, а нерядко е използван и като атакуващ халф, което е неговата любима позиция.

Иван ФИОЛИЧ
(атакуващ халф, 25 г.)
Юноша на Динамо Загреб, който по време на престоя на Ивайло Петев начело на модрите е негов любимец и получава възможност да играе в Шампионска лига срещу съперници като Ювентус и Севиля. Обещаващите му изяви за хегемона в хърватския футбол и Локомотива Загреб не намират своето продължение след трансфера му в белгийския Генк през 2018 г. за 2,5 млн. евро. След престои под наем в АЕК Ларнака и Краковия той премина в Осиек в края на юли с надеждата да възроди кариерата си. В актива си има 32 мача и 1 гол за различните юношески и младежки формации на Хърватска. Макар основната му позиция да е атакуващ халф, Фиолич може да играе отлично по двете крила.

Петар БОЧКАЙ
(крило, 25г.)
Още един играч с травматични спомени от предишния сблъсък между бяло-сини и червени, тъй като ударът му от бялата точка в реванша бе спасен от Витаутас Черниаускас. Бочкай е юноша на Загорец и Динамо Загреб, а кариерата му на най-високо ниво започва в Максимир. В елита е играл още за Интер Запрешич и Локомотива Загреб, преди през 2017 г. да се присъедини към Осиек. Има 5 мача и 1 гол за различните юношески и младежки формации на Хърватска. Освен по целия ляв фланг може да бъде използван и като дясно крило. Майстор на преките свободни и ъгловите удари, което трябва да се има предвид от армейците.

Дамян БОХАР
(ляво крило, 29 г.)
Словенецът вече елиминира ЦСКА и Стойчо Младенов през 2012 г. с екипа на Мура, а финансовите проблеми на тима от МурскаСобота доведоха до трансфера му в Марибор година по-късно. За разлика от сега тогава лилавите бяха почти без конкуренция в местния шампионат и за 5 години той спечели три титли, една купа и две суперкупи на страната, записвайки 130 мача и 21 гола. През 2016 г. участва при отстраняването на Левски в Лига Европа след 0:0 на „Людски върт“ и 1:1 на „Герена“, като играе само в домакинската среща. Следва трансфер в полския Заглембе, където оставя срещу името си 75 мача и 26 гола. Към тази статистика добавяме 15 мача и 1 гол за националния отбор. Със същия профил на игра като ПетарБочкай.

Антонио МАНЦЕ
(нападател, 25 г.)
Опитният стрелец също помни мачовете с ЦСКА от 2019 г., като в реванша в Осиек той бе сменен в 106-ата минута от Лука Марин. Богатата му кариера включва престои в Истра Пула, ПоморацКострена, Домжале, Тренчин, Нант и Академия Пушкаш. Към тях трябва да добавим и факта, че е родом от Риека, където стартира в школата на Ориент и едноименния местен тим. Има 5 мача и 1 гол за различните формации на Хърватска. Интересно е, че в редиците на Нант той идва по настояване на треньора ВахидХалилходжич като заместник на загиналия при самолетна катастрофа Емилиано Сала. Действа на върха на атаката, но като цяло има проблем с реализирането на създалите се положения (за цялата си кариера има 52 гола във всички надпревари).

Рамон МИЕРЕС
(нападател, 24 г.)
Аржентинецът се озова на „Градски върт“ след трансфер от испанския Алавес, след като през миналия сезон бе под наем и записа общо 23 попадения във всички надпревари. За него хърватският футбол не е нещо непознато, тъй като през сезон 2018/19 бе част от Истра Пула, където имаше актив от 22 мача и 9 гола. В кариерата си още е защитавал цветовете на Тигре и Тенерифе. Централният нападател има 5 двубоя за младежкия национален отбор на своята родина и откупуването му изглежда добра сделка за славонци. Прякорът му е Ел Торо (Бика), даден му както заради неговата зодия, така и заради навика му да се вклинява в противниковите отбрани като тръгнал с рогата напред бик.

 

Материал на "Тема спорт"