ЦСКА удари с 4:2 Ботев във Враца и записа важна победа в битката за шампионската титла.

Домакините откриха резултата чрез Дориан Бабунски в 7-ата минута, но "армейците" направиха пълен обрат още до почивката с голове на Георги Йомов (16) и Брадли Мазику (39).

ЦСКА направи 1:3 в 50-ата минута, когато се разписа Баи, но това не бе всичко. Ботев върна едно попадение чрез резервата Мирослав Маринов (72), а Йомов оформи крайното 2:4 в 81-ата минута.

Така ЦСКА се извини пред феновете си за разгромната загуба с 1:5 от Рома преди дни в групите на Лига на конференциите и ще чака с приповдигнато настроение гостуването си на Хебър в турнира за купата на България.


ЦСКА започна с натиск още от първите минути и опита да затрудни защитата на домакините. В 5-ата минута Кайседо се размина с топката след центриране на Варела от корнер, а след това Баи попречи на аржентинеца да отправи удар от границата на наказателното поле.

Още в следващата атака обаче неочаквано Ботев поведе - Бабунски бе най-съобразителен след извеждащ пас на Ненов, преодоля Димитър Евтимов и откри резултата - 1:0.

ЦСКА се активизира и в 16-ата минута Баи напредна отляво, пусна успореден пас към границата на вратарското поле, където Георги Йомов разстреля вратаря Костов отблизо с първия си гол за сезона в Първа лига - 1:1.

"Армейците" продължиха да диктуват темпото и стигнаха до 3 поредни корнера, но защитата на Ботев бе на висота. В 28-ата минута Варела опита прострелно подаване отдясно, Кайседо обаче не успя да засече на далечната греда. Две по-късно отново аржентинецът проби отдясно, навлезе към центъра и шутира с левия крак, но вратарят на врачани улови топката.

Шест минути преди края на първото полувреме ЦСКА стигна до обрата - Йомов проби отдясно, върна към точката на дузпата, където Кайседо не успя да нанесе удар, топката попадна у нахлуващия зад него Брадли Мазику и французинът матира Костов за 2:1.

В последните секунди на първото полувреме "червените" можеха да увеличат преднината си, но удар на Асен Дончев от границата на наказателното поле премина на педя над напречната греда.

Втората част продължи да бъде под диктовката на гостите и в 50-ата минута Йоан Баи бе изведен по левия фланг, навлезе в наказателното поле и направи 3:1 с удар в далечния ъгъл. Първоначално попадението на халфа бе отменено заради засада, но след консултация с ВАР голът бе зачетен.

Близо час след началото на мача и Томас Лам пробва мерника си с хубав удар от 25 метра, но вратарят на Ботев внимаваше и изби встрани. Отново финландският национал бе близо до гола в 65-ата минута, но отблизо шутира точно в ръцете на Костов.

В следващата атака пък Йомов напредна отдясно, преодоля излезлия да го посрещне страж на домакините, шутира от малък ъгъл, но не успя да уцели рамките на вратата. В 68-ата минута Ахмедов бе изведен на чиста позиция от Йомов, но не успя да намери топката добре и я подари на Костов.

Пропуските на ЦСКА бяха наказани пет минути по-късно, когато Ботев успя да намали изоставането си на 2:3 след силен шут на резервата Мирослав Маринов отблизо. Стойчо Младенов реши да раздвижи играта, пускайки на терена Греъм Кери и Яник Вилдсхут на местата на Йоан Баи и Федерико Варела.

Промяната даде резултат и в 81-ата минута нидерландското крило направи много хубаво подаване към Георги Йомов, който с лекота премина през Илия Миланов и Гонсало Виейра и останал сам срещу стража на домакините хладнокръвно отбеляза второто си попадение в двубоя, оформяйки крайния резултат 4:2 в полза на "армейците".

В продължението на двубоя Греъм Кери нацели левия страничен стълб и пропусна да увеличи преднината на "червените". Така момчетата на старши треньора Стойчо Младенов се поздравиха с напълно заслужена победа като гост над тима на Ботев (Враца).

Ботев Враца - ЦСКА 2:4

Голмайстори:

1:0 Доран Бабунски 7
1:1 Георги Йомов 16
1:2 Брадли Мазику 39
1:3 Йоан Баи 50
2:3 Мирослав Маринов 72
2:4 Георги Йомов 81

Ботев Враца: 76. Костов, 18. Миланов, 5. Ничев, 24. Гаврилов, 21. Сержиньо, 88. Бауренски, 20. Христовски, 30. Виейра, 11. Василев, 28. Тодоров, 94. Ненов

ЦСКА: 25. Евтимов, 16. Дончев, 18. Мазику, 20. Метс, 2. Матей, 9. Кайседо, 10. Йомов, 24. Мухар, 7. Баи, 29. Лам, 5. Варела