Бившият президент на ЦСКА Александър Томов сподели очакванията си преди предстоящия Конгрес на БФС. Кандидатът за президент на България направи анализ на случващото се в българския футбол през последните години. Той се върна и към фалита на ЦСКА от 2016 г.

"Познавам целия елит на футбола, станах шампион с ЦСКА - за съжаление последна титла на ЦСКА, но засега е така. Не сме се класирали на голямо първенство от дълго време - от 1998 година на Световно първенство, от 2004 година на Европейско. Това ръководство трябваше да си отиде само заради това. Стадионите опустяват, няма работещи школи, всички отбори са пълни с чужденци от Южна Америка и Африка. Навремето в ЦСКА пропорцията беше винаги в полза на българите. За какво ви е да продължава това? Само скандали, само дребна търговия. Всеки се мъчи финансово, всички. В някои клубове даже ми е жал за хората“, започна той.

„Никой няма доверие, че това, което се случи на мен, на ЦСКА, на Левски, няма да се случи и с друг. При Борислав Михайлов имаше грубо вмешателство на политици, с негово посредничество. Те не се месят, за да помогнат, а за да имат контрол върху феновете и всичко. 2008 година, Станишев - срам за всичко! Аз от медиите научих, че няма да играем в Европа. Заради 700 000 лева, кой взе решението - Борислав Михайлов. Защо не ме извика? Опитах да възразя - веднага прокурорска атака, Станишев направи веднага срещи, с един човек от фенклуба на ЦСКА, който сега не е допускан до стадиона. Михайлов какво направи? Допускаше вмешателство на политиката в българския футбол, грубиянско намесване“.

„В Левски последните години какво се случи? Колко пъти Борисов е сменял президентите в българския футбол? На един му казаха: или ще помагаш в Локомотив (Пловдив), или… Не говоря с имена. Симпатизирам на Митко Бербатов, но нямам кандидат, честно казано. Всяка промяна ще е добра. Без Георги Захариев, другите ги познавам. Нужна е промяна. Не може да се променят президенти, да се взимат бизнеси. Вторият път беше удар по моя партньор и моя бизнес - да ни отменат проекта за "София - Лас Вегас". Престъпление! Не знам г-жа Манолова къде сложи моя сигнал. Сръбският футбол може да има проблеми, но имат инвестиции. Колко сръбски момчета има по европейските клубове! Там не е само Цървена звезда и националният отбор на Сърбия. Школите им работят“.

„Ако всичко е честно, ще имаме нов президент на БФС. Но се съмнявам. Знам как става, бил съм делегат. Страшно много зависи от селските, общинските отбори. Дали ще им дадеш топки, става един централизиран избор, влиянието е много силно. Целият въпрос е дали Бербатов си е свършил работата. Ако остане това ръководство, доверието ще остане много ниско. За 15 години имаше четири удара срещу ЦСКА - два пъти с цената на шампионската титла. 2015 година - натиск, преса. Феновете разбраха, че идват други собственици, които бяха натрапени от Борисов. Отказах се от акциите си след заплаха“, продължи бившият собственик на ЦСКА.

„Михайлов е допуснал само двама-трима президенти в Изпълкома, всички останали бяхме отвън. Никога не ме е канил в Изпълкома. Никога! 2015 година дадоха тв правата на г-н Домусчиев, дори великият шампион г-н Батков замълча. Аз казах, че съм против. Домусчиев каза, че не иска да работи с мен, Михайлов млъкна, както обикновено. Това справедливо ли е? Само Лудогорец ли има привърженици? А отборите от София, Пловдив? Няма равнопоставеност. Направихме сектор "Г", както поискаха фенове, знам колко излезе, измъчихме се, ред данъци, ред бой. А за трибуна "Моци"? Отидоха Борисов, Горанов…“.

„2014 година бяхме първи в класирането, представих на Орешарски точен инвестиционен план. Лоурънс Дейвис в българските медии беше наричан как ли не. Той в момента е на висока позиция в организация, председателствана от член на английското кралско семейство. Ако случайно ме чуят Михайлов и другите, нека се поправят, нека ме чуят. Единия го удряш, а на другия подаряваш пристанище, няма как да има феърплей. Имаме записи от едно време - обаждат се… Всичко опира до Борисов, Гешев, преди това до Цацаров“.

„Боби Михайлов ме помоли навремето да взема Емо Костадинов в ЦСКА. Взех го с голямо удоволствие. Когато изкарах заплатите и данъците, бях атакуван, че съм нарушил омертата. Това какво е? За "Кремиковци" са забъркани големи имена, за големи пари. Дал съм доказателствата на главния прокурор. Не ми говорете за "Кремиковци". Тодор Батков участваше активно и в първия удар по ЦСКА, и във втория. Борисов искаше да контролира феновете, приема срещи с тарторите на агитките, това не би трябвало премиер да си го позволява, но…“, каза още Томов.

„В това интервю запазвам неутралитет за конгреса, казвам само къде са проблемите. При зависимост от политически схеми няма как да има просперитет. Отношението към всички отбори трябва да е равно, в Изпълкома не трябва да има президенти, трябва да има футболни дейци. Ако отидеш в политиката да си купиш костюм и кола, нямаш място там. Минаха 30 години. Ето, кръстя се, не съм взел 1 лев от ЦСКА и "Кремиковци". Само съм давал“.

„2008 година беше една схема, Батков след мача с БАТЕ Борисов си призна пред феновете, всичко е документирано. Взехме клуба от Гърнетата с огромни дългове. Допуснах грешка с Инджов и Манджуков, признавам си. Фалираха отбора, за да го вземат без пари - пак схема. БФС го нямаше отново, в Англия или Германия щеше да следва намеса. Футболният съюз на Германия е пример за ред. Питайте Касабов, той знае“.

„Грешката на Ганчев е, че те зарязаха тези дела, те си мислеха, че с нов клуб Етрополе-Литекс тези дела ще отпаднат. Не ми е приятно, че има два ЦСКА, честно казано. Не взимам страна. Феновете искат този, който побеждава. Искат победи, на Левски феновете са същите. ЦСКА 13 години не е бил шампион - кога е било това? Никога“.

„Стойчо Младенов е най-добрият треньор в ЦСКА за последните 30 години, страшен мотиватор е, разбира много от футбол, почтен е. Той контролира психиката на футболистите. ЦСКА без Стойчо потъваше. Толята Нанков, Тошко Янчев, също страхотни момчета. В ЦСКА имам 72 победи от 80 мача“.

„Митко, Мартин и Стилиян - три надежди. Бербатов ми донесе такава гордост на "Олд Трафорд", където се запознах с Моуриньо и Алекс Фъргюсън. Не знаем какви са като управленци тримата, но знаем, че тези, които са сега, не стават. Сегашните нареждат шампионски титли, няма феърплей. Не трябва да се допуска политическо вмешателство. Не случайно на президента на БФС не е разрешено да участва в партии. Записано е в устава. Момчета, въведете нормални принципи!“

„Искам да има един ЦСКА! Два ЦСКА… Да припомним - предумишлен фалит, ЦСКА стигна до синдик, срам ме е от това име, тя обяви търг, разпуснаха отбор, който струваше 23 милиона, Манджуков дойде и каза "свободни сте". За Тони Силва ми предлагаха 1 800 000 паунда. Нямаше обаче кой да гъкне. На 16 март казват, че ще се борим за титлата, а след три седмици основават нов клуб. В крайна сметка се стигна до търг - яви се Гриша Ганчев, яви се Цветомир Найденов, който беше с Васил Божков, и една британска група, зад която стоях аз. Това не е известно, но ето - казвам го“, допълни той.

„Наддаването беше да се поемат дълговете на ЦСКА. Активът е във фалит, но пасивът остава. Четири дни преди търга се явява лицето Кралев, а след това и Борисов, и прехвърлят "Българска армия" лично от ПФК ЦСКА АД на Литекс-Етрополе. Това е блокаж на търг, намеса, това какво е! Търг не се състоя, никой не се яви. Схема!“.

„Трябва да има ред в къщичката. БТК беше продадена седем пъти под себестойността си. Ръководството на БФС, което ще бъде избрано сега, ще управлява четири години. Футболът е на кръстопът. Само Лудогорец се чувства хармонично тези години, без да умаловажавам работата и добрите им футболисти. Това не е нормално“.

„Прамод Митал беше помолен от Първанов да помогне на ЦСКА, Васил Божков излизаше от управление, но не беше направено под условие - "отиди, за да…!" Не, нямаше такъв натиск. През 2013 г. заварихме само трима футболисти на щат. После бяхме на четири мача от 32-ата титла. Предишният конгрес беше нагласен, Бербатов го каза, но аз бях там и го видях. Любо Пенев не беше допуснат. Извинявам се, но с Любо си играл, дай му възможност. Нека си изложи програмата. Това са диктатури. Българският футбол ще просперира, когато се въведат европейски стандарти в работата и желязна стена за политиката. Не съм убеден, че Борислав може да се измени радикално", завърши Томов пред Спортал. /БГНЕС