ЦСКА победи драматично с 3:2 Ботев Пловдив и записа важна победа по пътя към шампионската титла.

Два гола за "червените" заби Жорди Кайседо (42 и 73), един добави Георги Йомов (72), точни за гостите бяха Тодор Неделев (79-дузпа) и Димитър Тонев (84).

Най-спорното положение в мача дойде в 67-ата минута при резултат 1:0. Тогава Маркиньос се измъкна от защитата на ЦСКА и опъна мрежата на Бусато, но попадението бе отменено след дълго преразглеждане от ВАР и вдигната доста тънка засада.

Трябва да се отбележи, че ЦСКА продължава да има тотална доминация срещу Ботев на "Армията". Пловдивчани не са печелили в София от почти 36 години! За последно това се случва на 2 ноември 1985 година.


Първата голова възможност се откри в 11-ата минута, когато Кайседо опита удар отблизо, но Янсон се намеси и изби. При последвалия корнер Матай се оказа на стрелкова позиция след центриране отляво, стреля от трудна ситуация, но топката мина на сантиметри от гредата.

Минути по-късно гостите можеха също да поведат в резултата, но вратарят Густаво Бусато се намеси отлично и спаси удара на Маркиньос. Играта продължи да се води с разменено надмощие, но чистите голови ситуации липсваха.

Все пак три минути преди края на първото полувреме ЦСКА най-накрая поведе в резултата - Йомов центрира в наказателното поле, където Кайседо свали с гръб към вратата към Вилдсхут на границите на наказателното поле. Нидерландецът веднага пусна вляво към Мазику, той центрира към Кайседо, който без проблем засече отблизо с глава за 1:0.

След почивката гостите от Пловдив опитаха да стигнат до изравнителен гол, което отвори възможност за "червените" да разчитат на бързи контраатаки. В 58-ата минута Кери пусна към Кайседо на границата на наказателното поле, нападателят стреля технично в далечния ъгъл, но топката като по чудо не влезе във вратата.

В 67-ата минута пък Йомов бе изведен отдясно, навлезе в наказателното поле и шутира силно в далечния ъгъл. Вратарят Аргилашки обаче се намеси решително и успя да закачи топката, за да я избие в корнер.

В 72-ата минута обаче нямаше какво да спре Георги Йомов, който стреля от движение от около 20 метра и матира вратаря на Ботев - 2:0. Само минута по-късно ЦСКА нанесе и трети удар, с който матира съперника - Кайседо напредна самостоятелно отляво и с шут по тревата в близкия ъгъл направи 3:0 с втория си гол в срещата.

В 79-ата минута пловдивчани все пак успяха да върнат едно попадение след гол на Тодор Неделев от дузпа. Пет по-късно влезлият като резерва Димитър Тонев пък върна още един гол за Ботев. До края на срещата резултатът не се промени и ЦСКА се поздрави с напълно заслужена победа с 3:2.

Следващият мач на ЦСКА е в четвъртък, 21 октомври, когато "червените" посрещат Зоря (Луганск) в мач от групите на Лигата на конференциите. Срещата е на Националния стадион "Васил Левски" от 22 ч.

ЦСКА - Ботев Пловдив 3:2

Голмайстори:

1:0 Кайседо (42)
2:0 Георги Йомов (72)
3:0 Кайседо (73)
3:1 Тодор Неделев (79)
3:2 Димитър Тонев (84)

ЦСКА: 1. Бусато, 19. Турицов, 2. Матей, 29. Лам, 18. Мазику, 24. Мухар, 15. Вион, 10. Йомов, 8. Кери, 30. Вилдсхут, 9. Кайседо

Ботев Пловдив: 1. Аргилашки, 3. Па Конате, 4. Генев, 6. Мертенс, 7. Мартинс, 8. Неделев, 10. Току, 17. Минков, 18. Супрайен, 22. Рабей, 24. Янсон