ЦСКА ще изиграе тази вечер едно от най-тежките гостувания в последните години.

Норвежкият Бодьо/Глимт е непобеден 21 поредни мача на международната сцена и е лидер в група С на Лигата на конференциите. Двубоят е исторически за тима, който при победа ще си осигури първо в историята си пролетно евроучастие. Трибуните ще са препълнени, а най-големият проблем за футболистите на Стойчо Младенов ще са атмосферните условия. Температурата в Норвегия ще е под минус 5 градуса, чака се и снеговалеж. Освен всичко друго теренът на стадион "Аспмира" е изкуствен, което ще създаде още проблеми на червените.

След поражението от Заря Луганск в Украйна те изгубиха и теоретичните си шансове за продължаване напред в турнира. Тимът е на последното четвърто място с едва една точка и все още очаква първата си победа в третото по сила европейско състезание. Предстоящото препятствие обаче не дава големи надежди на привържениците на червените поради ред причини.

Бодьо е тимът в най-добра форма в европейския футбол, като не е загубил нито веднъж в последните си 21 срещи. Отборът е лидер в група С на Лигата на конференциите, като в последните си два мача в турнира разпердушини Рома с 6:1 у дома, а след това направи 2:2 на "Олимпико“.

Също така, макар че не разполагат с богата история на международната сцена, жълто-черните имат респектираща статистика в домакинските си мачове в Европа. Спечелили са 13 от общо 19-те си такива и са в серия от 5 поредни победи на свой терен на международната сцена.

От своя страна ЦСКА е на обратния полюс. Армейците не са спечелили нито едно от последните си 8 гостувания в евротурнирите. Това е и най-лошата поредица на тима на чужд терен през този век, пише "Тема спорт". За последно те нареждат 8 поредни визити без победа в средата и края на 90-те.

След като надиграват лихтенщайнския Балцерс с 3:1 през 1993-та, червените не стигат до победа срещу Бенфика (1:3), Арарат Ереван (0:0), Ювентус (1:5), Стяуа (3:3), Белшина (0:0), Молде (0:0), Сервет (1:2) и Атлетико Мадрид (0:1).

Половината от тези резултати обаче са достатъчни на армейците, за да елиминират съперниците си (Арарат, Белшина, Молде и Сервет). Слагат край на негативната поредица на 12 август 1999 срещу Портадаун (3:0). Най-дългата такава серия пък започва през 1981-ва и завършва през 1987 година, като съдържа 13 срещи.

Настоящата поредица без победа на ЦСКА на чужд терен започна с участието на тима в груповата фаза на Лига Европа през миналия сезон. За да се класират за нея, армейците изковаха знаковата победа с 3:1 над Базел след обрат в Швейцария, като към момента това е последният успех на отбора в европейска визита. Червените не намериха път към вратите на Рома (0:0), Йънг Бойс (0:3) и Клуж (0:0).

Те не спечелиха и нито едно от гостуванията си в квалификациите на Лигата на конференциите през този сезон. Въпреки това свършиха работата си в София, за да се поздравят с участие в групите.

Така равенствата навън с Лиепая (0:0) и Осиек (1:1) и загубата от Виктория Пилзен (0:2) не се оказаха проблемни. Тимът обаче допусна поражения и в двете си визити досега в същинската част на турнира - от Рома (1:5) и Заря (0:2). Така ЦСКА се намира в серия от 3 загуби при гостувания в Европа, което за последно им се случи в групите на Лига Европа през сезон 2009/10.

Като повод за оптимизъм може да се смята фактът, че треньорът на армейците Стойчо Младенов вече знае от личен опит как се вкарва гол в Норвегия и как се стига до победата в скандинавската страна.

На 7 септември 1983 г. Екзекутора на Ливърпул бележи за националния отбор на България при победата с 2:1 в Осло в квалификация за европейското първенство през 1984-та. Като национален селекционер обаче Младенов губи срещу същия противник с 1:2 в контрола през 2001 година.

Снимка: БГНЕС