Бодьо/Глимт победи с 2:0 ЦСКА в мач от група "С" на Лигата на Конференциите, игран на стадион "Аспмира" в норвежкия студ.

През първото полувреме "мълнията" надигра "червените", но се оттегли само с един гол преднина, дело на Сондре Фет в 25-ата минута.

След почивката хората на Стойчо Младенов заиграха далеч по-добре, но изпуснаха няколко нелоши положения за гол и в края бяха наказани от Ерик Ботхайм, който оформи крайния резултат.

Така ЦСКА остава само с 1 точка и е твърдо на дъното в класирането. Скандинавците са лидери с 11 пункта, Рома има 10 т., а Зоря Луганск е с 6 т. В последния кръг римският гранд идва в София, докато Бодьо/Глимт ще пътува до Украйна.


Домакините натиснаха ЦСКА още от самото начало и след само три минути игра Густаво Бусато показа класа. След серия къси разигравания в наказателното поле, топката стигна до Ерик Ботхайм, който стреля, но вратарят с чудесна намеса изби. Атаката продължи и удар на Ола Солбакен мина над вратата.

"Мълнията" продължи да е пълен господар на терена и подаване на Хюго Ветлесен успоредно на голлинията беше пресечено от Бусато. После опасен изстрел на Ботхайм излезе в аут. В средата на полувремето настойчивостта на Жорди Кайседо за малко да даде резултат. Той се пребори с Мариус Лоде, стигна до аутлинията и опита да върне към Георги Йомов, но той остана зад топката.

В 25-ата минута Бодьо/Глимт поведе напълно заслужено. Амал Пелегрино получи топката на тъча и навлезе към центъра. Последва страхотно меко подаване, с което прехвърли централните защитници на ЦСКА. И Сондре Фет с едно докосване от въздуха засече във вратата за 1:0! 

До 32-ата минута статистиката показваше 5:0 голови положения за скандинавците, но малко по-късно "червените" отправиха първия си удар в мача. Той беше дело на Греъм Кери и след рикошет се стигна до корнер, след който защитата на домакините се справи. До края на полувремето Бодьо/Глимт изцяло контролираше мача, но като по чудо до ново попадение във вратата на Бусато не се стигна. Домакините имаха положения, а най-доброто пропиля Пелегрино, който беше изведен на чиста позиция, но мерникът му изневери.

След почивката ЦСКА заигра по-добре и в 55-ата минута шут на Кайседо беше блокиран. Последва нов корнер, при който Томас Лам засече, но встрани от лявата греда. След малко повече от час игра Георги Йомов намери непокрития Кайседо в наказателното поле, но изпълнението на колумбийския национал беше слабо.

После Стойчо Младенов предприе тройна смяна. Карло Мухар, Федерико Варела и Яник Вилдсхут заеха местата съответно на Амос Юга, Жеферсон и Йомов. И малко по-късно нидерландецът можеше да изравни, но ударът му от движение излезе в аут.

Натискът на "червените" продължи и четвърт час преди края Тибо Вион стреля, но твърде слабо и по никакъв начин не затрудни вратаря. Но в 85-ата минута Бодьо/Глимт реши спора. Ерик Ботхайм беше изведен от Ола Солбакен, демонстрира брилянтно хладнокръвие в наказателното поле и с шут в долния десен ъгъл оформи крайното 2:0. Дълбоко в добавеното време и гредата спаси ЦСКА. 

Бодьо/Глимт - ЦСКА 2:0

Голмайстори: 1:0 Сондре Фет (25), 2:0 Ботием (85)

Бодьо/Глимт: Хаикин, Мое, Хойбротен, Лоде, Бьоркан, Брунстад, Берг (к), Ветлесен (46-Конрадсен), Солбакен, Ботием, Пелегрино
Треньор: Киетил Кнутсен    

ЦСКА: Бусато, Турицов (88-Гълъбов), Матей (к), Лам, Мазику, Вион, Юга (62-Мухар), Жеферсон (62-Варела), Йомов (62-Вилдсхут), Кайседо (83-Кръстев), Кери
Треньор: Стойчо Младенов

Бодьо, ст.: "Аспмира"
Съдия: Игал Фрид (Израел)
Жълти картони: Хойбротен (Бодьо/Глимт); Кайседо, Юга, Матей (ЦСКА)

Снимка: Lap.bg