21 месецa трябва да продължи строежът на новия стадион на ЦСКА. Това гласи планът на клуба. Съоръжението ще струва 45 млн. евро и трябва да бъде напълно готово до края на 2024 година, ако държавата спази всички срокове и издаде всички необходими разрешителни през 2022 година. 

Възвръщането на инвестицията пък е предвидено за период от 15 години. Това става ясно от кратка презентация, предоставена на колегите от bTV от собственика на клуба Гриша Ганчев и неговия син Данаил. Планът за реконструкция на "Българска армия" е изготвен от германска консултантска компания.

В предаването "120 минути" в неделя Гриша Ганчев разкри, че средствата ще бъдат осигурени от трима инвеститори. От една страна са той и другият собственик на ЦСКА Юлиян Инджов. Ще се включи и партньор, който на този етап не желае името му да бъде публично обявено. Ангажиран с проекта е и инвестиционен фонд.

Предвижда се новият стадион да бъде с капацитет 18 000 зрители - 15 000 седалки плюс 3000 места за правостоящи. Той ще е от четвърта категория на УЕФА и според презентацията ще популяризира не само футбола, но и туризъм, концерти, култура, обществени, университетски и корпоративни събития.

Посочва се още, че съоръжението ще спазва отпечатъка и съществуващата линия на покрива, за да осигури подобно визуално въздействие, като същевременно намалява шума и позволява премахването на високи мачти за осветление. Стадионът ще бъде с правоъгълна форма с 80% затворена фасада, извити и затворени ъгли. Сега съществуващата лекоатлетическа писта ще бъде премахната, което ще позволи площта на стадиона да бъде редуцирана с 13% - от 25 730 квадратни метра на 22 475 квадратни метра. За паркинг ще бъдат отделени още 3000 квадратни метра. Зеленото публично пространство в рамките на парцела пък ще се увеличи с 45% - до 34 995 кв. м.

Именно екологичният аспект на проекта е сред основните акценти в презентацията. Гриша Ганчев гарантира, че при реконструкцията няма да бъде отсечено нито едно дърво, а освен това е постигната пълна договореност с всички заинтересовани организации. В предложението се съдържа обещание за висококачествено обществено зелено пространство, за да се повиши парковото изживяване и да се осигурят модерни развлекателни дейности. Както и за възстановяване и развиване на озеленяването, където е възможно, за да се защити наследството на парка.

Амбицията е строителните работи да стартират през април 2023 година и да приключат през декември 2024 година. През въпросните 21 месеца ЦСКА ще играе домакинските си мачове на националния стадион "Васил Левски".

Въпреки че на този етап все още няма визуална концепция за съоръжението, в презентацията е посочен за пример стадионът на унгарския Ференцварош в Будапеща. "Групама Арена" е завършен през 2014 година и носи името на френска застрахователна компания. Капацитетът му е 22 000 зрители и струва 53,3 милиона долара.

Именно плановете за нов стадион доведоха до напрежение между ЦСКА и Министерството на младежта и спорта през последните месеци. Служебният министър Андрей Кузманов няколко пъти подчерта, че клубът дължи на държавното дружество "Сердика спортни имоти" наеми за "Българска армия" и базата в Панчарево в размер на близо 2,5 милиона лева. От ЦСКА не оспорват задълженията, но твърдят, че извършените подобрения в двата имота са за близо 4 млн. лева.

В сряда, 15 декември, ще бъде обсъден новият подробен устройствен план на парка в централната част на София и тогава ще стане ясно до каква степен ЦСКА ще може да реализира своите планове.