Спортният министър Радослав Василев даде интервю пред Нова телевизия, в което говори за всичко актуално у нас, включително и за футболните грандове Левски и ЦСКА.

Ето какво каза той:

"Разбира се, че не съм министър на ЦСКА. Някои недоброжелател в задкулисието иска да бута „сния” България да мрази министъра на спорта, защото той някога е работил в ЦСКА и е бил привърженик на ЦСКА. От момента в, който съм встъпил в длъжност, аз съм министър на целия българки спорт. Подал съм ръка на абсолютно всички, не само на футбола, не само на Левски и ЦСКА. Когато обаче започнат определени политически задкулисия да натискат определена общност, аз съм поставен в сложна ситуация, за да обяснявам, че не съм министър на ЦСКА. Никога не съм си позволявал да приоритизирам един от двата клуба".

"Никога не съм парадирал с принадлежността си към ЦСКА. Никога не бих помогнал на ЦСКА за сметка на Левски. В това трябва да бъдете сигурни. Компромиси никога няма да правя. Колкото ми е близък господин Сираков, толкова ми е близък и господин Ганчев. За разлика обаче от предишния премиер, който 12 години с е хвалеше, че е върл левскар. Аз не бих направил подобно нещо никога. Когато фалира ЦСКА, когато имаше два отбора ЦСКА, бившият премиер каза, че „тъкмо ще играят събота и неделя”. Ето това е подигравка. Коментарът ми за стойността на козирката, че ще бъде колкото самия сектор, просто пресъздадох думите на главния архитект в моя кабинет. Ако съм знаел, че това ще обиди ръководството на Левски, нямаше да го правя".

"Това и с госпожа Раева го уточних, с господин Сираков се разбрахме да се видим. Аз не съм човек, който иска да притиска някого, да мачка, дори напротив. Понеже стадионът на ЦСКА в „Сердика спортни имоти” и аз съм принципал на това дружество, искам по законов ред, чрез спазване на всички закони процедури, те да имат възможността сами да построят нещо, за да облагородят моя имот. Ако от Левски искат да построят трибуна, аз ще съм първият, който ще отиде при областния управител на София и ще искам да им се съдейства документално да построят козирката на своята трибуна. Не трябва да има делене между феновете. Съперничеството е само на терена. Защото 30 години българите се делим на ЦСКА, Левски, грозни, красиви и затова сме на този етап от своето развитие. На последно място по всичко в Европа".

"Умишлено си дадох време един месец и не участвах в медийни изяви, за да мога да анализирам ситуацията в Министерството и свързаните структури. Тепърва ще ставате свидетели на пресконференции, на публични наши изяви, с които ще разкриваме какво, как и защо се е случвало министерството на спорта и изобщо в българския спорт. За най-фрапиращите безобразия, веднага давам един пример. През 2020 година са сключени над 20 договора за изграждане на спортни салони в училища в различни територии на страната. Около 15 млн. са изплатени авансово на изпълнителите, като до ден днешен само по 1-2 проекта е започнал етап на проектиране. Няма изграден нито един салон, няма възстановени нито един лев от средствата, които сме дали".

"При анализа на договорите, екипът и аз установихме, че гаранциите по някои от договорите, които сме платили авансово 100%, са изтекли и това може да бъде вменено като вина на самото министерство. Т.е. ние виждаме един класически пример на автомагистрали в Министерството на младежта и спорта. На изплащане на един 15 млн. лева. Една година по-късно, през декември 2021 всички договори са изтекли, по тях няма нито едно изпълнение, освен много малко проектиране по някои от тях. Парите ги няма, салоните също ги няма".

"Тепърва ще разберем къде са парите. По моя заповед, възложил съм на ресорния заместник министър, да поиска възстановяване на всички средства платени авансово. Където има минимални действия, ние ще се съобразим с това и ще признаем разходите, за да може наистина, ако някога се възлага такава поръчка, тя да бъде изпълнена. В момента няма салони, няма и пари в Министерството. Година и няколко месеца никой не знае къде са парите. Маниерът е един. Аз не знам с какво се изкарват 15 млн. лева и къде отиват, но аз искам от тези фирми, които имат някакви свързаности помежду си, не бих ги нарекъл в момента криминални, да възстановят средствата на министерството, защото това е огромен ресурс, с който ние наистина искаме да строим салони".

"Има конкретни лица, които са от другата страна на договорите. Има конкретни лица, които са имали задължения за извършване на дейности от страна на Министерството на спорта, които не са извършени. Така изглежда, когато си вътре в системата и искаш да разбереш за какво става въпрос, че май умишлено двете страни са се били разбрали да няма салони, но парите да бъдат платени. Аз искам да разбера какво е станало. Ако не ни бъдат възстановени средствата в срока, който поставям, ще сезирам всички компетентни органи и ще искам да търсят отговорните лица".