ЦСКА даде начало на своята зимна селекция с привличането на бразилеца Маурисио Гарсес. Фланговият футболист се превърна в 27-ия футболист, пристигнал на „Армията“ от най-голямата страна в Южна Америка, като е любопитно, че е едва второто крило след задържалия се няколко сезона в Борисовата градина, но без да остави сериозна следа – Енрике Рафаел.

Именно Бразилия е държавата, откъдето червените са привлекли най-много чуждестранни футболисти в исторически план. На второ място е Сърбия (тук се включват и бившите страни Югославия и Сърбия и Черна гора) с цели 10 играчи по-малко – 17, като ЦСКА не е привличал състезател от нашата съседка от 8 години.

За последно през 2014-а Стойчо Младенов взе младият плеймейкър Иван Маркович. Освен това играчите от Бразилия са изиграли най-много мачове и са отбелязали най-много попадения с червения екип сред иностранците на „Армията”. Подобно на стотици други клубове по света, и в ЦСКА именно бразилците, окупират челното място в трансферните списъци.

Те успяват да разкрият и в най-голяма степен своя потенциал. Още първият играч, привлечен от родината на Краля на футбола Пеле, отваря широко вратата в Борисовата градина за своите сънародници със силните си изяви.

През лятото на 2002-а един от първите входящи трансфери, които Стойчо Младенов извършва начело на ЦСКА, е този на централния защитник Жоао Карлос. Високият и техничен бранител веднага се превръща в ключова фигура в червения ариергард, като прекарва на „Армията“ два сезона и печели с тима шампионската титла.

Еднакво ефективен във въздушните битки и в двубоите един на един с противниковите нападатели, Карлос е един от най-класните централни защитници, подвизавали се в българското първенство. Играч с голям футболен интелект. Малко след неговото напускане на „Армията“ пристига друг негов сънародник, действащ в отбрана – левият бек Тиаго Силва.

Носителят на Копа Либертадорес с Палмейрас вече е добре познат на родната футболна общественост от престоя си в Литекс. Големите очаквания по никакъв начин не повлияват на представянето на бразилеца, който остава при червените два сезона и половина, печели шампионската титла и участва в паметните победи над Ливърпул и Байер Леверкузен. Печели симпатиите на феновете освен с играта си, и с широката си усмивка и начина, по който пее българския химн.

Поредният качествен бразилец, който пристига на „Армията“ е централният нападател Ней, отново привлечен от настоящият наставник Стойчо Младенов. Мощният таран отбелязва 16 гола в 34 мача във всички турнири през сезон 2007/08, като помага на тима да спечели суперкупата на България и шампионската титла.

Разписва се в три от четирите двубоя на ЦСКА в турнира за купата на УЕФА, а привържениците все още си спомнят топовния му изстрел от въздуха срещу Омония в Кипър от над 35 метра, шокирал домакините преди да са минали и 20 секунди от началото на срещата. С негово попадение армейците са на път да отстранят френския Тулуза и да си осигурят място в груповата фаза на турнира, но се стига до злополучната 96-ата минута и гола на Андре-Пиер Жиняк.

Именно Ней е и първият централен нападател от Бразилия, който се представя на високо ниво на „Армията“ и сякаш повлича крак. След него с успех на върха на червената атака застават сънародниците му Мишел Платини и Мауридес, както и безспорните трансферни удари – Жуниор Мораес и Фернандо Каранга.

Мораес прекарва в Борисовата градина едва един сезон. През есента на 2011-та не е особено убедителен, но през пролетта на следващата година буквално влачи селекцията на Стойчо Младенов на гърба си в битката за титлата с Лудогорец. Отбелязва 17 гола в 26 мача и бързо се превръща в лидер на тима и любимец на публиката.

По ирония на съдбата именно негово слабо представяне и пропусната дузпа срещу Миньор Перник се оказват ключови в жестоката шампионска борба и след победа с 1:0 в прекия двубой в последния кръг разградчани слагат началото на своята хегемония.

Най-близо до нейното прекъсване армейците бяха през сезон 2017/18, когато на върха на атаката им отново бе бразилец. По време на редовния сезон Фернандо Каранга отбелязва 23 попадения в 26 двубоя като съставът на ЦСКА е изключително зависим от неговото представяне.

Освен гореспоменатите футболисти, на „Армията“ са се подвизавали и други нападатели от Бразилия, като Агналдо Перейра, Тасио и Евандро, от тях последният се задържа най-дълго. Любопитно е, че в Борисовата градина са играли и много техни сънародници, действащи в средата на терена (Маркиньос, който е третият чужденец с най-много мачове в историята на тима, Лео Лима, сега и преквалифицираният във вътрешен халф Жеферсон), но само едно крило – Енрике Рафаел.

Предстои да разберем дали Маурисио Гарсес ще остави по-сериозна следа от настоящия футболист на Маритимо, като за негово щастие с аклиматизацията ще му помагат двама негови сънародници – Бусато и Жеферсон. Най-много бразилци по едно и също време в червената съблекалня пък имаше през сезон 2018/19. Тогава те бяха четирима – Бусато, Жеферсон, Енрике и Евандро.

Мартин Костадинов, "Тема:Спорт"