ЦСКА победи Локомотив Пловдив с 2:0 и се класира за полуфиналите на купата на България, като по този начин продължи внушителната си серия. Тимът е спечелил всяка от последните си 18 битки на директна елиминация!

Редно е да се отбележи, че в тази статистика не влизат финалите за Купата и Суперкупата на България, тъй като там елиминиран няма. За последно червените бяха излъгани и отстранени от украинския Заря Луганск през лятото на 2019 година в предварителните кръгове на Лига Европа. Оттогава насам те са напълно безкомпромисни както у нас, така и на международната сцена. Два пъти стигаха до директен двубой за спечелването на Купата на България и още толкова успяха да влязат в груповата фаза на европейските клубни турнири.

В не всеки от тези над 20 двубоя червените се представяха на върха на възможностите си, понякога не заслужаваха да спечелят, но успяваха да излъжат съперниците си и да се промъкнат напред. В други случаи пък дори надскачаха себе си, като именно в турнирни двубои са най-силните представяния на 31-кратните шампиони в последните години.

Гръмките победи над Базел в Швейцария и Виктория Пилзен след два гола пасив в първата среща безапелационно се изкачват на върха на тази своеобразна класация. В неговото подножие пък остава страхотното представяне в Разград и успеха над Лудогорец в полуфинала-реванш за купата през миналата пролет.

Така в турнирните битки ЦСКА не се разделя с манталитета си на победител, изграден през годините. В шампионата от доста време обаче нещата стоят по друг начин, пише "Тема спорт". Там ЦСКА не се дава на Лудогорец в преките мачове, но в останалите двубои издиша сериозно и поредното доказателство дойде с провала срещу Локо София.

Манталитетът на победител в турнирните битки, залегнал в ДНК-то на ЦСКА, помага както за да минеш спокойно през иначе стабилен и опасен отбор като Арда (2:0 през есента), така и за да не се притесниш от значително по-големите бюджети на БАТЕ Борисов, Базел, Осиек, Виктория Пилзен, да играеш като равен с тях и да ги победиш.

Страхотната поредица на ЦСКА от 17 поредни елиминирани съперника започна на 24 септември 2019 г. в Горна Оряховица срещу местния Локомотив. Головете за победата реализираха двама футболисти, които не оставиха никакъв отпечатък на „Армията“ и дори вече може би са забравени от привържениците – Тони Уот и Денис Давидов.

В следващата фаза на турнира за Купата на България армейците имаха тежко гостуване на Арда, в което кърджалийци бяха по-добрият отбор, но с гол на Али Соу ЦСКА стигна до успеха. Последва измъчена победа срещу Ботев Враца на „Армията“, за да се стигне до 1/2 финалите срещу Ботев Пловдив. Реваншът за драматичното отпадане година по-рано бе взет след 0:0 в Пловдив и 2:0 в София, за да се стигне до болезнената загуба след дузпи във финала именно срещу Локо Пловдив на Акрапович.

Това е и последното до момента поражение на армейците за Купата на България. Оттогава те са безкомпромисни в турнира, като през миналата кампания минаха без проблеми през Ботев Ихтиман, коравия Черно море, Ботев Враца, а на полуфиналите надиграха и в двете срещи и отстраниха Лудогорец. Червените просто нямаха спирка в елиминационните двубои! Най-колебливо се представиха на финала срещу Арда, но в точния момент на сцената излезе младият ганаец Бисмарк Чарлс, който не позволи за втора поредна година червените да се разминат на косъм от трофея.

И ако попълването на клубната витрина винаги е значимо, сякаш още по-запомнящо се остава първото участие в груповата фаза на евротурнирите от десетилетие. Покрай ковид пандемията УЕФА разпореди елиминационните двойки да се решават в един сблъсък, а ЦСКА извади късмет. В 3 от 4 възможни случая двубоите се играха на „Армията“.

След ужасяващия старт и треперенето срещу малтийския Сайрънс последваха значително по-добри представяния и победи над БАТЕ Борисов и фарьорския Б36. В най-важния мач – плейофа, обаче червените гостуваха. С натрупаното самочувствие в турнирните битки те не се стъписаха дори когато в средата на втората част изоставаха от швейцарския Базел. Магическо изпълнение на Тиаго ги върна в срещата, а както се казва, останалото е история.

Спомените от авторитетното представяне срещу Осиек (4:2) и героичната победа срещу Виктория Пилзен (3:0) в София са още пресни, а калибърът на отстранените отбори говори достатъчно за качеството на ЦСКА в елиминационните битки. Най-показателният двубой за израстването на армейците пък е есенният успех от 1/8 финалите за купата срещу Арда. Червените за трета поредна година срещнаха кърджалийци в турнира, като с всеки сезон надграждаха, за да минат лесно през тях този път. Локомотив Пловдив също бе надигран за 18-ата поредна победа на армейците на елиминации.