В неделя Левски и ЦСКА ще изиграят юбилейно дерби – то ще бъде 20-ото шампионатно между грандовете, което ще се състои през месец март. Балансът от изминалите 19 сблъсъка 8 победи за армейците, 7 успеха за сините, равенствата са 4, а головата разлика е 26-24 в полза на червените.

Левски пръв ликува в Мач №1 у нас, който се е играл в третия месец от годината. На 23.03.1950 година тимът печели с 1:0 с точен изстрел на Арсен Димитров. ЦСКА пък стига до победа едва от четвъртия опит. След 2 поражения и 1 равенство армейците бият с 3:1 на 31 март 1955-а. Тогава сините повеждат чрез Стефан Абаджиев-Теко, но до почивката ЦСКА обръща развоя в своя полза с голове на Петър Михайлов и Стефан Стефанов. През втората част Георги Димитров подпечатва успехът им.

Левски има аванс в шампионатните мартенски дербита до сезон 2013/14, когато начело на вечния съперник е Стойчо Младенов. Именно под негово ръководство през пролетта на 2014-а червените накланят везните в своя полза, при това само за една седмица.

Първо на 8 март ЦСКА печели с 1:0. Емил Гъргоров е точен от дузпа в 69-ата минута. Двубоят ще се запомни и с шестте червени картона, които вдига съдията Георги Кабаков. Борис Галчев от армейците е изгонен още в 29-ата минута. Станислав Ангелов вижда червения цвят, след като прави нарушението за дузпата. В последната минута са изгонени вратарят на ЦСКА Райс Мболи и крилото на сините Ларсен Туре. Първият рита стража, който вече е хванал топката, а след това Мболи го целия с нея по главата. След края на мача съдията показва червени картони на халфа на Левски Владимир Гаджев и нападателя на армейците Омар Косоко – това е началото на расистки скандал и закана за съд, но в крайна сметка всичко утихва с течение на времето.

Седмица по-късно – вече в сблъсък от плейофите, ЦСКА пак се налага над Левски с 1:0. Успехът идва драматично след гол на Пламен Крачунов с глава в добавеното време, припомня "Тема спорт".

Последната шампионатна победа на сините през март бе през 2017-а. Тогава те направиха обрат за 2:1 с попадения на Роман Прохазка (дузпа) и Давид Яблонски, след като преди това Арсенио Нунеш бе дал аванс на съперника. Последният двубой през март бе на 18.03.2018-а. Той отново бе взет от ЦСКА – 1:0 с точен изстрел на Фернандо Каранга в 84-ата минута.

В неделя е 06.03.2022 г. Интересното е, че до момента две дербитата са се играли в 6-ияден на третия месец от годината. И в двете е ликувал Левски, при това с един и същ резултат – 3:2. На 06.03.1988 година грандовете се изправят един срещу друг в 18-ия кръг. До него ЦСКА води в класирането, но Левски го сваля от там в един от най-вълнуващите двубои в историята на съперничеството. Психологическият удар е смъртоносен – само след 8 минути игра армейците, които са и шампиони, повеждат с 2:0 с голове на Любослав Пенев и Емил Костадинов, но още до 29-ата Левски стига до 3:2. Петър Петров и Георги Йорданов правят 2:2, а точката на спора слага поредният мощен шут на Наско Сираков.

Точно 11 години по-късно – на 06.03.1999 г. сините отново бият с 3:2, като мачът пак минава през обрат. Дербито се играе на стадион Славия в „Овча купел“, а Милен Петков извежда ЦСКА напред с ранен гол от дузпа. С две попадения на Георги Иванов-Гонзо и едно на Александър Александров резултатът става 3:1 за сините. Крайният е оформен от Асен Букарев, който е точен за армейците в 83-ата минута.

Какво ли ще ни предложат сини и червени в неделя?