Густаво Бусато пристигна на “Българска армия” през лятото на 2019-та година, като алтернатива на Витаутас Черниаускас. Литовецът притежаваше добър рефлекс, но това не му помогна да се утвърди като константна величина в състава, тъй като играта му с крака бе потресаваща. Той редуваше добри намеси с комични грешки и много бързо бе заменен от привлечения от четвърта дивизия в родината си бразилец и логично контрактът му бе прекратен предсрочно.

Статистически Бусато стартира шеметно с екипа на 31-кратните шампиони. В първите 11 мача допусна едва 3 гола, като запази цели 9 пъти мрежата си суха. Това обаче така и не го превръщаше в човека, който вдъхва сигурност и спокойствие. Макар и продукт на бразилската школа той имаше нетипичната за тези географски ширини способност да хвърля в ужас всички, които симпатизират на червените, когато се налагаше да отиграва топката с крак. Стражът редуваше блестящи намеси с детински грешки.

В един момент публиката го аплодираше, а в следващия феновете искаха да прережат вените си, след негово нескопосано отиграване. Бусато се мяташе от “Осанна” до “Разпни го”. Той хвана три последователни дузпи, за да запише основна заслуга за влизането на армейците в групите на Лига Европа, а в същия период се превръщаше в грешника, който проваля усилията на всички. Така бе при равенството с Левски 3:3, когато две от попаденията тежат на съвестта му, срещу Лудогорец за Суперкупата, когато по комичен начин предостави кълбото на Десподов, за да асистира той за третия гол, срещу Осиек, срещу Йънг Бойс, и още, и още…

И в един момент дойде метаморфозата. Постепенно Бусато започна да изчиства грешките и туята се превърна в почти непробиваем жив плет пред голлинията на червената врата. На първо място бразилецът остави зад гърба си пропуските при отиграванията с крак, за което основна заслуга има налаганата от Стойчо Младенов тактика. Стражът вече не е поставян под напрежение, защото бранителите пред него не го използват за джокер и не му подават, когато са пресирани от противниковите нападатели. Така рискът бе сведен до минимум.

Още по-важното е, че в последните месеци Густаво изключително много израстна като присъствие на терена. Личи си огромния му прогрес при позиционирането, играта с крак, както и при намесите, когато се налага да играе един на един. Най-скорошният показателен пример за това е изявата му в мача с Локо Пд, когато още в първите секунди очи в очи с него изскочи Преслав Боруков. Вратарят демонстрира сериозно хладнокръвие, рефлекс и отличен тайминг, за да излезе победител от този двубой, който бе и определящ за развоя на срещата.

И тук не може да не се отдаде заслуженото на треньора, който се грижи за неговата и на Димитър Евтимов подготовка – Стоян Колев. Прогресът на Бусато започна именно, когато специалистът се присъедини към щаба на Стойчо Младенов. За Колев се твърди, че е сред най-добрите в своята област у нас, работи по най-нови и модерни методики и знае какво иска от подопечните си. Показателен за подобно твърдение е фактът, че след като си тръгна от Локо Пд формата на Лукас Рейдър драстично падна, а тази на Бусато се повиши в пъти. Най-важното е, че бразилецът вече действа със самочувствие и демонстрира постоянство, което е основната гаранция за класа. Да, Бусато все още има колебания при центрираните топки, което не кореспондира с отличната му за вратар физика, но със сигурност в следващите месеци ще се види напредък и в тази насока.

Истината е, че когато бе привлечен в Борисовата градина, бразилецът не отговаряше на изискванията на ЦСКА, но сега ситуацията е съвсем различна. В момента по-скоро част от полевите футболисти не кореспондират с марката, която защитават, но зад тях имат стабилен и вдъхващ увереност колега. И ако продължи в същия дух Бусато може да се превърне във вратаря, който се е задържал най-дълго под рамката на ЦСКА от доста време насам.

 

Явор Пиргов, "Тема спорт" (заглавието е на Gol.bg)