Ботев Пловдив приема ЦСКА днес от 15:15 часа в най-интересния мач от 24-ия кръг на родния шампионат. На тренировъчната база в Коматево среща си дават третият и вторият във временното класиране, като разликата между тях е 9 точки. Двата тима влизат в двубоя от много различни позиции. Докато жълто-черните все още са без загуба от началото на пролетния полусезон с 2 победи и 2 равенства, армейците се намират в криза след две поредни издънки, които на практика разбиха мечтите им за спечелване на шампионската титла и през този сезон.

И ако равенството във вечното дерби с Левски бе прието по-спокойно, то срамното представяне и нулево реми с последния Царско село предизвика сериозни смущения в Борисовата градина. Стойчо Младенов е длъжен да изправи тима си на крака и да го изкара от кризата, но предстоящата визита не му носи добри спомени. Припомняме, че именно визита на Ботев Пловдив в Коматево бе последната среща на Екзекутора на Ливърпул начело на ЦСКА при предишния му престой в клуба. Тогава армейците отново бяха в серия от две издънки (загуби с 0:2 от Локо София и 0:1 от Берое), като не успяха да се справят и срещу канарчетата (0:2), пише "Тема спорт". Няколко дни по-късно Младенов си тръгна от „Българска армия“. Задачата за опитния специалист и този път няма да е никак лесна, като Ботев е един от най-силните домакини в първенството с цели 9 успеха от общо 11 мача от началото на сезона, което прави 82% успеваемост.

Единствено Лудогорец и Черно море си тръгнаха с победи от Коматево, а ЦСКА ще опита да се превърне в третия тим, надиграл футболистите на Азрудин Валентич на собствения им терен. При негативен резултат за ЦСКА днес не е изключено за пореден път в последните години да станем свидетели на треньорски сътресения на „Българска армия“. Днешният мач ще е под № 200 за Стойчо Младенов като треньор в първенството.

Босненският наставник на Ботев се намира в далеч по-добра ситуация, като в последната година успя да предаде идеите си на своите футболисти, които показват все по-голяма стабилност, и целта им е да завършат сезона като медалисти. Очаква се Азрудин Валентич да направи две промени спрямо състава, стартирал при равенството 2:2 срещу ФК ЦСКА 1948 Сф в последния кръг. Сред 11-те ще се завърнат Па Конате, когото ЦСКА ще опита да привлече през лятото, и Мохамед Брахими, който беше взет от Пирин през зимата, но все още не успява да навлезе в добър ритъм с жълто-черната фланелка. В групата за срещата ще попадне и 20-годишният Джак Лейн, който блесна с гол в дебюта си срещу Локомотив Пловдив (2:0), а седмица по-късно се разписа и за дубъла на канарчетата при победата с 3:0 над Миньор Перник във Втора лига. Тимът ще бъде воден от капитана Тодор Неделев, който заедно с Брахими ще действа зад гърба на централния нападател Бароан, отчел се с две попадения срещу ФК ЦСКА 1948 Сф.

Армейците от своя страна се надяват да могат да използват капитана си Юрген Матей. Нидерландецът претърпя операция на ухото след дербито с Левски, но вече тренира пълноценно и ще попадне в групата за мача с Ботев. Дали ще стартира обаче, ще бъде решено в последния момент. Сред 18-те може да попадне и привлеченият през зимата Браян Морено, който заради проблеми с травма все още не е направил дебют. От състава на ЦСКА се очаква не само победа, но и много по-добра и динамична игра спрямо показаната срещу Царско село, когато отборът имаше отчайващо лице. На върха на атаката ще започне Жорди Кайседо, който не е имал голова суша, по-дълга от два двубоя от началото на кампанията.

Снимка: Lap.bg