Надявам се враждуващите агитки на двата отбора да дойдат с нужното настроение и да се усеща страстта по трибуните, но без проблеми. Надявам се, че ние ще им предоставим шоуто, за което са дошли. "Левски" имат леко предимство заради моментната форма, но в крайна сметка най-добрият отбор ще спечели и се надявам, че това ще сме ние. Това заяви треньорът на ЦСКА Алън Пардю пред bTV броени дни преди финала за Купата на България.

Наставникът на "червените" разкри, че вече е постигнал първите си две цели с тима - да затегне дисциплината и да се утвърди на второто място в класирането, за да има по-голямо спокойствие преди финала за Купата.

"Имаше доста проблеми с дисциплината. Моята първа цел беше да подобря дисциплината в отбора, защото не можем да си позволим да не разполагаме с най-добрите ни играчи. Втората цел беше да завършим втори преди финала за Купата, за да имаме спокойствието и да се концентрираме върху дербито. Тези цели са постигнати. Отборът не се и доближаваше до това, което исках да видя като представяне. Имаше няколко момента в последния мач срещу "Славия", които бяхме страхотни, както и много моменти, в които не бяхме толкова страхотни. Продължаваме да търсим точната игра и се надявам да го постигнем за неделя, защото знаем колко голям мач е този за нашите фенове и за града."

Пардю заяви, че е в добри отношения с ръководството на клуба: "Да притежаваш футболен отбор е много трудно. Критики винаги има. Гриша Ганчев се старае да подобри клуба, да построи стадион. Понякога е добре да има признателност към собствениците, които инвестират в клуба. Аз съм в много добри отношения с Дани Ганчев, с когото се опитваме да подобряваме постоянно отбора и клуба. Ние се опитваме да сме наравно с "Лудогорец", където имат по-големи финансови възможности".

Пардю е категоричен, че трябва да се наблегне върху развитието на младите играчи, но за добри футболисти се иска и добра спортна инфраструктура. Нещо, в което България значително отстъпва.

"Като технически директор имах наблюдения върху школата и детско-юношеския футбол. Училищата са важни. Ние, от ЦСКА, пращахме топки в училищата, посещавахме ги, за да запалим повече деца по спорта. Всъщност смятам, че оттам трябва да се започне – структурата на училищата и местата за игра на футбол. Повече деца трябва да играят футбол. По този начин ще имаш повече играчи с много по-добра техника. В днешните времена на телефони и социални мрежи е трудно, но това е първата крачка. Колкото до подобрението на националния отбор на България, трябва да има повече българи в отборите. Ние сме един от тези клубове, в които има много чужденци. Не че не искаме да привлечем българи. Има някои, които сме харесали за летния трансферен прозорец, но не е лесно, защото в България комуникацията е трудна и е сложно един добър български играч да премине от един отбор в друг. Смятам, че това е нещо, върху което собствениците трябва да се замислят, така че тези футболисти да имат възможността да прогресират в различни клубове."

"Имаме две-три момчета, които се вписаха добре в първия отбор, което ме направи доволен. Академията на ЦСКА трябва да се подобри, особено инфраструктурата. Вече имаме разрешение да планираме новия стадион. Това е най-голямата новина за нас като футболен клуб. Трябва да се движим напред. Трябва да построим добра инфраструктура, където младите футболисти биха си мечтали да играят. Нашият стадион не е в добро състояние. Има страхотна история, но се нуждае от модернизация, защото модернизацията е това, което изгражда силен отбор."

По отношение на предстоящия финал с "Левски", Пардю каза: "Трябва да сме на едно физическо ниво като тях и опита ни ще ни помогне. Ако бях неутрален фен, щях да кажа, че "Левски" е по-добър, но ние сме отбор с традиции и ще имаме своите шансове във финала. Играчите ни са сходни. Те имат по-млад и атлетичен състав от нас, треньорът им свърши страхотна работа, за да напасне отбора. Ние обаче сме различен тип отбор. Можем да контролираме играта по-добре от тях", категоричен е той.

Снимка: Lap.bg