Затишие преди буря в родния футбол! След 17-годишна пауза ЦСКА и „Левски“ отново влизат в пряк спор за Купата на България. През 2005 година „сините“ триумфираха с 2:1 на националния стадион „Васил Левски“. Близо две десетилетия по-късно всичко е коренно различно – от състоянието на двата гранда, до това на родния футбол. 

„Сини“ и „червени“ се надяват предстоящите 90 или 120 минути в неделя да осмислят сезона им. Символичните домакини от стадион „Българска армия“ държат короната на носител на трофея, докато тимът на Станимир Стоилов мечтае за първо отличие във витрината от 2009-а насам. 

"Синята" еуфория е видима, но срещу нея се изправя опита на ЦСКА, изграден през последните сезони както във втория по сила турнир у нас, така и в Европа. За "червените" това е трети пореден финал. Този от 2020-а бе загубен от "Локомотив" (Пд) на дузпи, последва триумф срещу "Арда" с треньор Любослав Пенев, за да дойде този със "сините". Цяла България сега е затаила дъх в очаквание на големия сблъсък.

В навечерието на мача треньорите на двата гранда призоваха за феърплей, давайки добър пример директно от арената на сблъсъка. На „Васил Левски“ Алън Пардю и Станимир Стоилов седнаха дадоха съвместна пресконференция, а между тях бе поставен и трофеят. Англичанинът също призна по-доброто моментно състояние на съперника, но добави, че ще бъде разочарование, ако тимът му не спечели. На свой ред бившият селекционер на България и Казахстан даде да се разбере, че футболистите му имат възможност да преобърнат историята, визирайки дългата суша без трофеи. 

Пътят на "Левски" до финала стартира от Дупница през есента с 2:0 над "Марек". Последва триумф на "Герена" над "Септември" (Симитли) със звучното 7:0, а след това бе елиминиран и столичният "Септември", но вече с 2:0. За да дойде първият истински тест - хегемонът "Лудогорец". Две победи за столичния гранд - 3:2 в Разград и 1:0 пред 20 000 на "Герена" тласнаха 26-кратните шампиони към мач за трофея. 

На свой ред ЦСКА имаше наглед по-трудна задача. Тръгна с 3:0 над "Хебър", след това се справи с "Арда", последва сблъсък с "Локомотив" (Пд), за да дойде драмата със "Славия". Победа с 2:0 на "Овча Купел" им осигури спокоен реванш, който обаче бе загубен със същия резултат, но Димитър Евтимов бе героят при дузпите за успеха със 7:6.

До момента ЦСКА има превес през кампанията – победа и две равенства. Последният успех на „сините“ срещу големия съперник е отпреди 3 години с 1:0 след автогол на Стивън Перейра, припомня "Труд". Статистиката сега едва ли ще играе някаква роля, защото залогът е твърде голям, а шоуто - гарантирано. 

На стадион "Васил Левски" се очаква да има около 40 000 души, въпреки буферните зони и редицата ограничения. Вратите на съоръжението отварят 2 часа преди първия съдийски сигнал - в 15.00. В ложите на Сектор "А" се очаква да бъде президентът на България Румен Радев, както и голмайстор №1 на националния отбор Димитър Бербатов. Интересно ще бъде дали мястото си на трибуната ще заеме и Борислав Михайлов, настоящ президент на БФС.