Отборът ни е в насипно състояние. Аз твърдя, че през пролетта по-слаб отбор от нашия нямаше. Страшната селекция на Локомотив София щеше да ни бие 3-4 гола на националния стадион. Уникалната формация на Царско село, събрана от кол и въже, които ги картотекираха седмица преди мача, също трябваше да ни бие“. 

Не, това не са думи на някой радикален фен, който след всяка загуба е готов да „реже вени“. Това е трезвият анализ на врелия и кипял в българския футбол вече повече от четвърт век собственик на ЦСКА Гриша Ганчев. 

И на малките деца е ясно, че през пролетта на „Армията“ каквото можеше да се обърка, се обърка. Но събитията в Борисовата градина не бяха лошо стечение на обстоятелствата, а логичен резултат на дългогодишна неправилна работа, чиито пробойни не лъснаха още през есента единствено заради намигването на спортния шанс. 

В ЦСКА анонсираха много промени за следващия сезон. И няма как да е иначе, след като изпращат най-слабата си кампания през този век. Червените отбелязаха най-малко попадения и в същото време допуснаха най-много за последните 22 години. 

Тимът завърши на второ място в класирането, но това се дължи почти изцяло на индивидуални избухвания и слаба конкуренция, които донесоха редица победи с 1:0 въпреки неубедителната игра. Именно с този резултат ЦСКА записа най-много успехи през тази кампания – цели 5. 

Любопитно е, че дори когато през пролетта на сезон 2014/15 армейците наредиха 10 поредни мача без отбелязан гол и финишираха на пета позиция в крайното класиране, те завършиха с по-голяма цифра в графата вкарани голове – 45 срещу 42 през този сезон.

Тръгналият иначе с шампионски амбиции тим, воден за кратко от Любослав Пенев, след това от Стойчо Младенов, а накрая и от Алън Пардю, не успя да намери пътя към противниковата врата цели 10 пъти! Най-често срещаният резултат за червената кампания пък бе 0:0, пише "Тема спорт"… 

Лятната селекция на ЦСКА бе абсолютен провал, а зимната, колкото и невзрачна да бе тя, само направи нещата още по-зле. Привлечените, за да подсилят офанзивната мощ на тима Яник Вилдсхут и Калоян Кръстев, имат еднакъв принос в атака с легендарния домакин бай Добри – 0 гола! 

И ако юношата на Славия доста по-рядко получаваше шансове за изява, нидерландското крило завърши сезона с най-много участия от целия състав на армейците – 29 от общо 31 мача. Най-използваният футболист на ЦСКА спокойно може да се бори за званието „най-ялов играч в цялата червена история“. 

До имената на вечно контузените Чарлс и Варела също стои цифрата 0, а дано гласеният за изходящ трансфер Жорди Кайседо не страда вече от болки в гърба, след като цял сезон се опитваше собственоръчно, с епизодична помощ от Георги Йомов да носи на плещите си атаката на армейците. Но само атаката да беше проблемът. 

В 31 мача ЦСКА допусна 31 гола! Липса на тактическа грамотност и множество индивидуални грешки характеризираха целия сезон на червената отбрана, а след контузията на капитана Матей нещата придобиха потресаващи измерения. Неслучайно се стигна и до най-тежкото поражение за тима през този век – 0:5 в Разград.

ЦСКА има нов треньор, ще има и много нови играчи, остава да видим дали това ще доведе до качествен скок, или отново ще гледаме старата песен на нов глас.