Броени часове след като ЦСКА представи Станислав Шопов като новата „осмица“ на тима, феновете на червените бяха сюрпризирани с още една попълнение – Лазар Туфегджич. Това е играчът, който „Тема Спорт” анонсира още миналата седмица, че ще бъде привлечен. Визитката на халфа показва, че става въпрос за наистина качествен футболист, а активът му от 8 гола и 5 асистенции в последния сезон за Спартак Суботица говори сам за себе си.

Макар и да е родом от Валево, Туфегджич прави първите си футболни стъпки в намиращото се съвсем наблизо селище Мионица. 7-годишен става част от школата на Рибница Мионица, преди да се завърне в родния си град. Там изявите му с екипа на Раднички правят впечатление на местните специалисти и той дори получава номинация за спортист на годината в своята възрастова категория. На един от турнирите с негово участие бива забелязан от скаути на Цървена звезда и скоро от „Лютица Богдана“ стига предложение, което не се отказва.

Младокът заиграва в школата на еврошампиона от 1991 г., където дори е капитан на юношите на тима. Изглежда, че през 2015 г. той ще получи възможност да дебютира в първия тим, след като е извикан за подготовката и играе в контролите срещу Бор и Грачаница. Макар и да е заявен в списъка от 31 играчи за сезон 2015/16, Туфегджич няма как да пробие в първия отбор и треньорът Миодраг Божович решава да го даде под наем в Бежания. През есента на 2016 г. е пратен в западащия ОФК Београд, където бележи първия си гол в мъжкия футбол – при равенството 3:3 като гост на Ягодина на 25 септември 2016 г.

В началото на 2017 г. халфът преминава в белградския Синджелич, където бързо става ясно, че съперници като Оджаци и Темнич Варварин не са най-добрият начин за развитие на кариерата му. Така след 2 години с екипа на червените, той сменя обстановката и подписва договор за 3,5 години със Спартак Суботица. Президент на клуба е Никола Симович, но близо две десетилетия неговият баща Драган е този, който се грижи за финансовото обезпечаване на тима. Стратегията му е проста и ефективна – налагане на млади играчи, чиято продажба обезпечава 70% от клубния бюджет. Още в началото на престоя си в тима Туфегджич блести и се отличава с асистенция при шокиращата победа на Спартак с 3:1 като гост на Партизан. През 2020 г. той ще запише и гол срещу гробарите при загубата с 1:2 у дома. Преди това пък бележи и срещу бившия си тим Цървена звезда, но срещата на Градския стадион в Суботица завършва с победа на гостите с 3:2.

По това време халфът на 2 пъти е обявен за играч на кръга в Суперлигата и все по-настойчиво се свързва със завръщане на стадион „Райко Митич“. „Няма да крия, че това е най-голямото ми желание. Звезда обаче има свои планове и трябва да се съобразявам с тях“, казва той. По същото време се говори и за интерес от страна на турския гранд Галатасарай и румънския ЧФР Клуж, но до преминаване в чужбина или на „Мала Маракана“ така и не се стига. Името на Туфегджич е толкова нашумяло, че той получава повиквателна за националния отбор. Единствените му мачове обаче са при нулевите равенства срещу Доминикана и Панама през януари 2021 г. В тези срещи взимат участие само футболисти от Суперлигата, а Туфегджич играе под ръководството на Илия Столица.

Балансът от 31 гола и 21 асистенции ясно показват, че нивото на играча вече е надскочило това на клубния му тим. След като през последния сезон Спартак завърши само над 3 точки над зоната, изпращаща в плейоф за оцеляване, става ясно, че най-добрите футболисти ще напуснат. И тъй като договорът на Туфегджич е до 2023 г., от клуба искат да са сигурни, че ще вземат пари за него – нещо, което в крайна сметка се случва. Преди него Спартак е напуснат от седем играчи – Неманя Николич, Стефан Милошевич, Милан Йеловац, Неманя Михайлович, Филип Томашкович, Андрия Богичевич и Лазар Милутинович.

Основната позиция на Лазар Туфегджич е зад нападателя, но при нужда може да застане на върха на атаката. Предвид отличната си скорост в определени срещи е използван като дясно крило, а неговата борбеност позволява дори да се пробва като дефанзивен халф. От периода му в Спартак прави отличен тандем със споменатия вече Неманя Николич-Таки, което показва, че при наличие на подходящ партньор може да бъде достатъчно продуктивен.

Това е Лазар Туфегджич

Роден: 22.02.1997 г. във Валево

Юноша на Цървена звезда (2012-15)

Кариера:

2015-17          Цървена звезда         0/0

2016-а             Бежания (под наем)  13/0

2016-а             ОФК Београд (под наем)     13/2

2017-19          Синджелич Београд 55/18

2019-22          Спартак Суботица   91/30

от 2022                       ЦСКА

КАРИЕРА В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

2014-а                        Сърбия U17   3/0

от 2021                       Сърбия                       2/0

Материал на Теодор Борисов за в-к "Тема спорт"