Анатоли Нанков има 200 мача и 21 гола за ЦСКА във всички турнири. След прекратяването на състезателната си кариера води втородивизионните Миньор Бобов Дол, Хебър и Локомотив Мездра. В началото на 2007-а става асистент на Пламен Марков на „Армията“, а няколко месеца по-късно остава и в щаба на Стойчо Младенов, с когото прекарва следващите 15 години в ЦСКА, Ал Алхи Саудитска арабия, ЕНППИ, Ал Итихад Египет, Атирау и Кайсар. Той разкри какви са бъдещите му професионални планове, след като Младенов прекрати треньорската си кариера и стана оперативен директор на ФК ЦСКА 1948 Сф.

Г-н Нанков, изминаха няколко месеца, откакто се разделихте с ЦСКА. Каква е ситуацията около вас, има ли развитие около нова работа или все още сте в режим на почивка?

– Все още си почивам. Така се случи, че почивката стана малко по-дълга, отколкото имахме нужда. Нямам развитие около нова работа засега.

Дълги години бяхте част от екипа на Стойчо Младенов. В сряда той обяви, че приключва треньорската си кариера, вие оставате ли край тъчлинията?

– Да, аз продължавам с треньорството. Смятам, че имам още какво да дам в тази професия. Въпросът вече е да дойде правилното предложение.

В ролята на помощник или на старши треньор се виждате оттук нататък?

– Кариерата ми извън терена започна именно като старши треньор. Три години водих тимове в Б група. После така се развиха нещата, че 15 години съм помощник на Стойчо Младенов. Но аз не мога да бъда помощник на когото и да е. Така че ще се опитам вече да съм старши треньор и очаквам такива предложения.

Оферти от България или чужбина се надявате да получите?

– В чужбина все по-трудно се котират българските треньори. Ще видим. Всеки би искал да работи в чужбина. Моето желание е да работя, а дали в България, или навън, времето ще покаже.

Следите ли представянето на ЦСКА от началото на сезона?

– Естествено, следя всичко, свързано с ЦСКА, така е било винаги и така ще бъде. И подготовката, и началото на сезона бяха колебливи, но постепенно се вижда, че отборът напипва правилния ритъм и се развива в позитивна посока.

Какво смятате за работата на Саша Илич?

– Не мога да коментирам работата на Саша Илич, тъй като той води тима едва от два месеца. Не е редно, не е коректно да давам мнение по този въпрос. Всеки треньор има нужда от време. Можем да анализираме и евентуално да оценяваме постигнатото от него като игра и резултати най-рано след приключването на есенния полусезон. Вижда се, че има философия и стратегия, която следва. Със сигурност се нуждае от време и доверие, за да разгърне вижданията си.

Каква е ситуацията с вашия племенник Валентин Антов? Заговори се, че Монца готви негово преотстъпване…

– Валентин си е в Монца. Направи отлична подготовка, той е един от футболистите, които играха най-много в контролите през лятото. Вече се адаптира към италианския футбол и очаква своя шанс. Остана резерва в първия мач за сезона, но се надяваме, че скоро ще се появи на терена в Серия А. Треньорите са доволни от него и поне засега няма вариант за негово преотстъпване. Отборът е така окомплектован, че за всяка позиция има по двама футболисти. Останалите централни защитници са по-опитни от него, но той има своите шансове и се надявам тази година да играе по-често.

Как ще коментирате целия шум, който се вдигна около преминаването на Стойчо Младенов във ФК ЦСКА 1948 Сф?

– Не мога, а и не искам да коментирам тази тема. Това си е негово решение. В един момент всеки поема по свой собствен път. Тодор Янчев също като мен се е насочил към това да бъде старши треньор. Но времето ще покаже. Както се казва, в България безработни наставници дал Господ, за съжаление.

Интервю на Мартин Костадинов, в-к Тема спорт

Снимка: Lap.bg