ЦСКА загуби с 0:2 от Базел в Швейцария и отпадна от Лига на конференциите с общ резултат от двете срещи 1:2.

Двата гола за домакините вкараха Фабиан Фрай (66) и Михаел Ланг (84).

"Армейците" могат само да се гордеят от тазгодишното си представяне в Европа, въпреки че не успяха за трета поредна година да играят в групите на евротурнирите.

Базел пък взе реванш за отпадането си от ЦСКА в плейофите за Лига Европа през 2020 година.

Срещата на стадион "Санкт Якоб" бе изгледана на живо и от легендата на тениса - Роджър Федерер, който е един от най-известните привърженици на швейцарския отбор.


През първото полувреме армейците започнаха по-уверено двубоя и още в 3-ата минута Дауба Бамба отправи първия точен удар по посока една от двете врати, но противниковия страж Марвин Хитц улови.

След още 180 секунди ЦСКА можеше да се възползва от грешка при изнасянето на топката от страна на домакините. Лазар Туфегджич беше изведен в наказателното поле. От аутлинията той пробва да намери свой съотборник, но вратарят изби топката в крак в ъглов удар.

В 9-ата минута Тибо Вион отправи директен удар от фаул, но изстрелът му премина встрани от целта. Футболистите на Базел се окопитиха и създадоха първото си опасно положение, когато първо Густаво Бусато отрази шут по земя, а ведната след това направи феноменално спасяване при добавката на Амдуни, който стреля фронтално от 6-7 метра, но стражът на червените прояви великолепен рефлекс и изби.

В 24-ата минута нова опасна атака на домакините завърши със странична ножица на Милър от границата на малкото наказателно поле, но Бусато отново прояви класа и улови на самата голлиния.

Четири минути по-късно Туфегджич не съумя да се възползва по най-добрия начин от грешка на домакинския страж, който изпусна центриране от корнер, но изстрелът на сърбина мина встрани от левия страничен стълб.

Двата състава продължиха да играят открит и красив футбол и да организират опасни атаки към двете врати, но Бамба показа настойчивост като навлезе в наказателното поле и се пребори  за топката, опитвайки да намери коридор за изстрел, но беше блокиран добре от защитниците на Базел.

В 45-ата минута Милар нахлу в пеналта и опита с техничен удар в далечния ъгъл да открие резултата, но прати топката в аут. В добавеното време на първата част Туфегджич изведе Маурисио Гарсес на чиста позиция в противниковото наказателно поле, но бразилецът за част от секундата се  забави със завършващия удар и беше спрян от бранител на домакините. 

Второто полувреме започна с по-предпазлива и внимателна игра от двата състава, които в началните минути се стремяха да свеждат до до минимум рисковете пред своите врати. В 57-ата минута Амос Юга опита далечен изстрел, но кълбото премина покрай дясната греда на Хитц.

Девет минути по-късно отбраната на армейците се пропука и Фабиан Фрай бе изведен фронтално сам срещу Бусато, като този път капитанът на Базел не сгреши и се разписа за 1:0. По този начин общият резултат в двата мача бе изравнен.

Треньорът на 31-кратните шампиони на България Саша Илич реагира мигновено и извърши двойна смяна, пускайки в игра Жеферсон Телес и Браян Морено, които замениха Амос Юга и Дауда Бамба.

ЦСКА отново започна да търси път към противниковата врата и в 80-ата минута Вион центрира от корнер към Юрген Матай, който стреля с глава, но над напречната греда.

Веднага след това Туфегджич се пребори за топката и изведе Линдсет, който бързо напредна и се озова пред наказателното поле на домакините, но страничният рефер вдигна флаг за засада.

В 84-ата минута Михаел Ланг бе изведен отдясно на малкия пеналт и със силен изстрел по земята отбеляза втори гол за Базел. До края на срещата червените оказаха финален натиск, но нямаха късмет пред гола и в крайна сметка отстъпиха с общ резултат 1:2 от двата мача.

Базел - ЦСКА 2:0

Голмайстори:

1:0 Фабиан Фрай (66)
2:0 Михаел Ланг (84)

Базел: 1. Хитц, 5. Ланг, 4. Комас, 15. Нуху, 21. Пелмар, 23. Бургер, 20. Фрай, 27. Ндойе, 9. Амдуни, 7. Милър, 17. Зекири

ЦСКА: 1. Бусато, 19. Турицов, 2. Матей, 4. Кох, 6. Петров, 15. Вион, 21. Юга, 27. Гарсес, 7. Линдсет, 11. Туфегджич, 30. Бамба