ЦСКА е привлякъл арменеца Жираир Шагоян под наем за една година, съобщават местните медии, цитирани от Тема спорт. Както е известно, 21-годишното крило е собственост на гранда Арарат Ереван. В договора между двата клуба обаче е залегнала опция за задължително откупуване от червените, така че на практика бъдещето на Шагоян е обвързано със стадион „Българска армия“.

Припомняме, че по подобен начин бяха извършени трансферите на Валентин Антов в Монца и Али Соу в Ростов. Те заминаха в чужбина първоначално като преотстъпени, но след това клубовете им нямаха право да не ги задържат. Идеята на подобни споразумения е, че по този начин плащането на трансферна сума се разделя на две части – по-малка при преотстъпването и по-голяма при осъществяването на крайната сделка.

За Шагоян няма да е ново преживяване да бъде отдаден под наем, като в последните години бе отдаден от Арарат на БКМА Ереван. За тима има общо 54 мача, в които записва 54 гола и прави 26 асистенции. Най-силният му сезон е 2019/20, когато вкарва 28 гола и става голмайстор на Първа лига – второто ниво на арменския футбол. От началото на тази кампания блести във висшия ешелон на Армения, като отново защитава цветовете на БКМА. Има изиграни 6 мача, 5 вкарани гола и 2 асистенции.

В родината му са категорични, че е един от най-перспективните млади играчи. В подкрепа на твърдението е статистиката на Жираир. През цялата си кариера футболистът е записал общо 139 мача, в които е отбелязал 73 попадения и 41 асистенции. Преминал е през юношеските гарнитури на Армения до 17 и до 19 години, младежкия национален отбор, а вече има и 7 двубоя за представителния тим, в които е дал една асистенция.