„Марселино Кареасо в окото на урагана.“ Това е заглавието на челните материали на множество колумбийски медии преди по-малко от два месеца – на 20 юли. „Ново развитие около сапунката с Марселино Кареасо“, пък започват те. Сагата с новото попълнение на ЦСКА бе сред водещите теми в южноамериканската страна през това лято, а първоизточникът й бе твърдото решение на 22-годишния футболист да продължи кариерата си зад граница, и по-специално в Европа.

След 5 години, 138 мача и 19 гола за елитния Онсе Калдас във всички турнири, през май Кареасо решава, че е време да направи следващата стъпка във футболния си път. Заявява решението си на клубното ръководство след края на местния шампионат Апертура, в който тимът завършва на 12-о място от 20 отбора. Шефовете на Онсе Калдас правят последен опит да задържат крилото в състава си, като му предлагат нов договор, тъй като старият му изтича на 31 декември, със значително по-добри финансови параметри. Кареасо обаче категорично отказва, а клубната управа се примирява, че бързакът е изиграл последния си мач на „Естадио Пелогранде“.

Новината не е неочаквана, като се има предвид, че интересът на по-големи клубове към крилото датира от над две години. Най-настоятелни са местните Енвигадо и Америка де Кали, а през декември се появява информация, че изявите на Кареасо са следени и от бразилския колос Васко да Гама. Той е изваден от състава и започва да тренира индивидуално на клубната база, докато изчаква развитие около бъдещето си.

Съвсем скоро след като се разбира, че фланговият играч няма да продължи кариерата си в Онсе Калдас, на хоризонта се появява колумбийският гранд Атлетико Хуниор, който изпраща официална оферта за правата му. В клуба на крилото са доволни, парите са добри, а той ще направи така желаната следваща крачка в кариерата си. Не без значение е и фактът, че ще олекоти бюджета, тъй като и със стария си договор той е един от най-добре платени футболисти в състава. И именно тогава Кареасо попада в окото на урагана.

Той отказва считаното от мнозина за мечтано предложение, като предпочита да продължи да тренира сам на клубната база, пред това да се бори за титлата в Колумбия с екипа на един от най-големите клубове в страната. Категоричен е, иска да преследва европейската си мечта. Скандалът се разраства, отношенията му с Онсе Калдас слизат под критичния минимум. От клуба изпращат писмо до дисциплинарната комисия по етика и феърплей на местната федерация, в което докладват действията му като непрофесионални и желаят съдействие…

Кареасо и неговата представителка обаче са непреклонни, изчакват други оферти и търсят път към Европа. Шампионатът Клаусура започва, а около него спира да се шуми. Ситуацията изглежда притеснителна, тъй като месеците, в които крилото се готви самостоятелно, се увеличават, а това може да продължи и чак до края на календарната година.

И тогава на сцената се появява ЦСКА, който сбъдва европейската мечта на Марселино. През годините армейците са доказали, че умеят да се възползват от неразбирателства по оста клуб-футболист и с минимални средства да докарват в Борисовата градина качествени състезатели. Последният подобен случай бе с Жорди Кайседо, разделил се с бразилския Виктория Баия по вина на отбора и пристигнал в ЦСКА като свободен агент, а след това продаден на мексиканския колос Тигрес за няколко милиона долара.

Червените привърженици със сигурност се надяват и Кареасо да премине по същия път, като колумбиецът има трудната задача да се превърне в първото крило на „Армията“ от няколко години насам, което да бележи голове на регулярна база. В последните сезони 31-кратните шампиони имат константни проблеми по фланговете, където липсват остри, комбинативни и креативни футболисти с качествен завършващ удар.

Специалистите в Колумбия отчитат като най-силни качества на Кареасо неговата скорост и динамика, както и умението да се възползва от празните пространства. Трябва да работи още много върху взаимодействието със съотборниците си, да е по-комбинативен. Липсва му отработен удар. За негова радост на „Армията“ треньор ще му бъде един от най-добрите офанзивни футболисти на Балканите в последните 20 години и дали ще развие големия си потенциал ще зависи само от него и от усърдието му на терена.

Марселино Кареасо изпълни европейската си мечта, но едва ли ще се задоволи само с пристигането на Стария континент. Апетитът идва с яденето, а крилото вече показа, че притежава характер и когато си постави цел, я преследва безусловно.

Материал на "Тема спорт" (заглавието е на Gol.bg)