Централният нападател на ЦСКА - София Дюкенс Назон говори ексклузивно за предаването "Код Спорт" по "Ринг". Наричат го Хаитянския звяр, рекордьор е за карибската страна, като единствения играч с пет гола в един мач за националния тим. Преди да акостира на "Армията", натрупва опит, играейки футбол в различни държави - Франция, Англия, Белгия, Шотландия и Индия. Предлагаме акценти от интервюто с Дюкенс Назон:

- Какво мислите за сезона на ЦСКА досега? 

- Можехме да се представим и по-добре в първенството. За Лигата на конференциите съм много тъжен. Имахме предимство от първия мач срещу "Базел". Но така е във футбола. Лесно е сега да кажа, че не трябваше да губим по този начин. Но така се случи. Трябваше да се борим повече в Швейцария. Понякога 99 процента не са достатъчни, трябват 100 процента, за да се класираш напред в такъв мач. В първенството сме добре. Например загубихме от "Левски", но това не беше въпрос на качество. Те не са по-добри от нас. Наистина не са. Беше повече двубой на себераздаване и на битка. Който иска да спечели такова дерби, трябва да покаже повече характер. За мен в ЦСКА има много качество. "Левски" обаче искаше повече да победи. Виждаше се на терена. На нас ни липсваше малко характер. Трябваше да играем нашата игра, да не се срамуваме, както се казва. Трябваше да сме по-агресивни. Това е.

- Какви са вашите цели в ЦСКА за сезона?

- На първо място да се наложа в титулярния състав и да помагам на отбора с това, което умея. Като нападател искам да вкарвам много голове. Това е мечтата ми. И, разбира се, да стана шампион. Това би било най-голямата изпълнена мечта както за клуба, така и за мен.

- Вече се запознахте с Христо Стоичков, най-голямата легенда на България и ЦСКА, както и съсобственик в клуба. Какво мислите за него? Той ви посети в Панчарево. 

- Той е футболна история. Носител на "Златната топка". Не всеки ден можеш да срещнеш такъв човек. Когато Стоичков говори, трябва да слушаш внимателно. Той е играл футбол много повече от всички нас. Имам огромно уважение към него. Беше изключителна привилегия и чест да дойде при нас и да ни говори преди мача с "Левски". Показа ни подкрепа и искаше да ни даде от силата си.

- Каква е разликата между Саша Илич и предишните ви треньори? Имал ли сте сръбски наставник? 

- Никога. Илич е много емоционален. Много добър треньор. Най-вече ми харесва, че настоява да играем офанзивно. Когато си нападател, трябва да внимаваш какво се случва пред теб. А не зад теб. Халфовете трябва да гледат какво става пред тях. Същото се отнася и за защитниците. И Илич ни кара непрекъснато да гледаме напред.

- Благодарение на Хаити се срещнахте с Лионел Меси. Бихте ли ни разказали какво стана? 

- Играх срещу Аржентина и Меси на стадион "Бонбонера" в приятелски мач. Беше лудост, невероятно усещане. Когато излязохме на терена, всички чакахме Меси, за да му поискаме фланелката след края на мача. И беше неописуемо. Когато Меси се появи, все едно слънцето изгря. Аржентина ни победи с 4:0, а Лео вкара три гола и даде една асистенция. Той е друго, извънземно ниво. И да ви разкажа защо ми даде фланелката. Преди мач капитаните обичайно се здрависват и говорят със съдиите. Точно в този мач този ритуал не се случи…Не знам защо. Нашият капитан ми каза, че ще поиска фланелката на Меси. Но добре, че не се здрависаха преди мача. След това излязохме на терена и всички си направихме обща снимка. Веднага след нея на испански го попитах дали след мача ще ми даде фланелката. Меси веднага се съгласи, дори си поговори с мен. Казах му, че имам приятели, които са много близки на Осман Дембеле. И той веднага се съгласи да ми я даде.

- Расизмът е огромен проблем в световния футбол. Бил ли сте жертва? 

- Да. За първи път ми се случи в Индия. Там имаше един бразилец, който ме обиди и се изплю в лицето ми. А сега ми се случи и на мача с "Левски". Феновете не спряха да ме обиждат расистки. Много е обидно. От години се борим с този проблем, много неща се промениха, но ето, че продължава.

- Какво бихте казали на феновете на "Левски", които ви обиждаха, и на всички други по света, които правят това? 

- Глупаво е! В "Левски" също има тъмнокожи футболисти. Но нас обиждаха. Нищо не променя този факт. Според мен по този начин те обиждаха и техните футболисти. Глупави хора. Въобще всички расисти са глупаци. Те не са нищо повече от нас. Всички сме еднакви.