Легендарният нападател на ЦСКА Петър Жеков коментира пред „Тема Спорт“ представянето на ЦСКА в двубоя срещу Пирин, актуалното спортно-техническо състояние на армейците и предстоящото гостуване на Лудогорец в Разград.

Г-н Жеков, какво смятате за представянето на ЦСКА при победата с 2:1 над Пирин?

– Представихме се много, много слабо. Въпреки че победихме, не играхме абсолютно нищо. Пирин ни изпусна. Движихме се като баби из игрището. Добре, че поне бихме. Но това е единственото хубаво от този мач.

Каква според Вас е причината за това слабо представяне?

– Виждате, в Пирин са само българи и играят като ракети. Хвърчат наляво-надясно, тичат, скачат. А нашите футболисти се разхождат. Чета по медиите, че много пари дава клубът за заплати. Значи играчите трябва да са доволни и да мислят само за футбол. Треньорът пък обяснява, че са тренирали добре. Обаче и той не знаел причината за слабото представяне. Аз не знам кой ги избира. Кой го докара него, кой ги взе тези играчи. За мен те не са учени. Поиграли са добре някъде и ние ги привличаме за без пари. И тук им даваме много пари и ги чакаме да побеждават. А те нищо не играят. Използват ЦСКА само, за да се учат. И когато някой се понаучи, веднага го продаваме. Имахме някои сполучливи попадения и ако тях ги бяхме задържали заедно за няколко години, с гаранция вече щяхме да сме станали шампиони. Макар че всички са против нас. И тези от Разград, и от Левски, и шефовете им, и от БФС… Сега на Левски им бяха забранили да имат публика за един мач, Мъри се оплака, почна да плаче пред медиите, и веднага им махнаха наказанието. Как става това? Нали има закони. На БФС каква му е функцията? Да вземат да го закрият направо. Аз ако съм министър на спорта ще ги махна точно за 24 часа. Един няма да е останал. Само чистачките.

Какви са впечатленията ви от работа на Саша Илич?

– Ами и той се учи. Та той за първи път излиза като треньор извън Сърбия. Учи се тук, в движение. Но като гледам май нито той ще се научи, нито футболистите. Вече сме октомври, а в отбора няма никакво развитие. Той работи от лятото. Идва Пирин и ни надиграва на „Армията“. Момчетата от дублиращия състав, които победиха Левски на „Герена“, да бяхме пуснали, те щяха да ги бият и да играят по-добре.

Притежава ли ЦСКА достатъчно класа на върха на атаката?

– ЦСКА в момента има четирима централни нападатели, но от тях и един не става. Само едно бързо момче, нисичко има, което вкарва от време на време. Но дори и името не му знам (б.р. – Браян Морено) . Повечето от футболистите ни сега ги знам само по физиономии, защото пътувам с тях за гостуванията в Европа. Те не са се изявили достатъчно, че да им науча имената. Преди Али Соу беше звездата на отбора. Някои го харесваха, други – не, но беше силна фигура. Сега нямаме такива играчи. Особено в нападение. Познавам само Амос Юга в средата на терена. Той има добра физика, но само жълти картони си изкарва. Рита, дърпа, блъска, а напред – нищо. Не може това да са ти халфовете.

За съжаление се забелязва и все по-голям отлив на публиката…

– Не ходят хората. Като отборът не играе, как да ходят? Те нали искат да видят добра игра, желание. Публиката на ЦСКА е много взискателна. Така е било винаги. По мое време се раздавахме максимално във всеки мач. Нямахме слаб мач. Или по-скоро само един – като Левски ни биха 7:2. Обаче тогава веднага им го върнахме, като ги победихме на финала за купата. А и причината за техния резултат беше, че ги бяхме подценили. 10 мача подред нямахме загуба, а и аз взех, че вкарах още в началото на мача и после стана тя, каквато стана. 4:1 на полувремето за Левски и Якимов продължава. Вика: „А, излизаме, вкарваме им три гола, за да ги изравним и после ще ги бием“. Излязохме, те ни вкараха три гола, а ние само един (смее се). Но поне после се реванширахме на феновете. А сега отборът загуби във финала за купата и след това пак нищо не игра в дербито преди няколко седмици.

Може ли ЦСКА да постигне добър резултат в предстоящия мач с Лудогорец?

– Не виждам как може да победим в Разград с тази игра. Виждате отборът на Любо Пенев играе страхотно. С жар, със сърце, борят се. И постигат успехи. Кой е очаквал, че те ще са на върха в класирането след 12 мача. Но затова се иска дупце. А не като нашите да се разхождат на игрището. Сигурно аз ако тръгна да тичам, ще надбягам някои от настоящите футболисти на ЦСКА. Не съм оптимист за мача в Разград.

Снимка: Lap.bg