Тази вечер Лудогорец и ЦСКА ще се изправят един срещу друг в Разград за юбилейния 20-и път във всички турнири. Досега те са спорили помежду си в 16 двубоя за първенството и 3 в турнира за купата на България.

Доста любопитен, но не и толкова изненадващ с оглед на статуквото в родния футбол в последните години, е фактът, че в полза на армейците нито веднъж досега не е била отсъждана дузпа!

Няма нито един друг стадион на който при първите си 19 визити ЦСКА да не е получавал наказателен удар. Повече от 10 години след първото гостуване на армейците на Лудогорец, футболист с червена фланелка така и не е заставал зад бялата точка в Разград, а поводи за това е имало много. Но…

Преди 20 години един съдия призна, след скандално гостуване на ЦСКА в провинцията – „видях, че има дузпа, но и аз не знам какво ми стана, че не я отсъдих”, припомня "Тема:Спорт".

Нито един от реферите, ръководили досега новото за футбола ни дерби в дома на орлите, не е намирал причина да надуе свирката и смело да посочи към кръга, намиращ се на 11 метра от вратата на зеления хегемон. Такива обаче далеч не липсваха. Най-фрапантните от тях са 3, а има и още.

Преди точно 10 години, на 31 октомври 2012, в третата среща в историята между двата тима в Разград, Христо Ристосков безцеремонно подмина две кристални дузпи за ЦСКА.

В сблъсъка от втория кръг на турнира за купата на България Александър Барт изнесе Мишел Платини с остър шпагат в пеналта на орлите, но сигнал не последва, макар че ситуацията бе кристална. Вместо това бразилецът получи жълт картон за симулация – скандално решение!

Също в онзи мач, фаулиран в наказателното поле бе и Апостол Попов, но Ристосков отново остана безмълвен. Въпреки това ЦСКА спечели с 2:1 напук на безобразното съдийство.

Същото се случи и 5 години по-късно, когато дойде и единствената победа за армейците в Разград за първенство. Тогава червените обърнаха от 0:1 до 2:1, въпреки скандалния червен картон, който бе показан на Фернандо Каранга, а в 85-ата минута можеха да решат всичко в двубоя ако Драгомир Драганов бе отсъдил 100-процентовата дузпа за тръшването, което Сисиньо упражни върху Меркадо, все едно двамата южноамериканци са на тепиха, а не в наказателното поле.

В годините е имало и още ситуации, в които са били налице основания армейците да получат наказателен удар в Разград, но по една или друга причина това така и не се е случвало.