ЦСКА ще защитава днес за втори път лидерската позиция в класирането, след като се изкачи на върха при победата с 1:0 над Ботев Пловдив в Коматево, а после не остави шансове на Ботев Враца при 4:0 под Околчица.

Армейците се изправят срещу Арда от 18:30 часа в двубой, който се явява трето поредно гостуване за тях. Само след 4 дни пък, във вторник, те имат в календара си и четвърта последователна визита – на Локомотив Пловдив на „Лаута“. Според мнозина именно сгъстеният цикъл от тежки гостувания ще бъде лакмусът, който да покаже готови ли са възпитаниците на Саша Илич за нещо голямо през този сезон, или отново ще се примирят с ранно отпадане от борбата за шампионската титла и битка за второто място до края на кампанията. И досега взетата проба е обагрена в яркочервено. Армейците стигнаха до стратегическа победа в Коматево, а след това се развихриха на стадион „Христо Ботев“ във Враца и за първи път от три години насам спечелиха с 4 гола разлика при своя визита, пише Тема спорт. Промяната на игровото поведение след преминаването към тактическа постройка с трима централни защитници е видима, а доброто представяне носи и доста по-голямо самочувствие на тима.

Днес обаче за възпитаниците на Саша Илич предстои гостуване на единствения стадион в настоящия състав на елита, на който ЦСКА все още не е печелил за първенство. Армейците досега два пъти са посещавали „Арена Арда“, като и в двата случая двубоите завършват наравно – 1:1 през октомври 2020-а и 2:2 през декември миналата година. Кърджалийци са домакинствали на ЦСКА и още веднъж – през декември 2019-а, но двубоят се провежда на „Лаута“ в Пловдив поради липсата на лиценз на стадиона на Арда. И онази среща завършва при реми – 0:0, като червените все още чакат първата си победа за първенство като гост срещу този съперник.

И в двата мача в Кърджали 31-кратните шампиони дори са на път да загубят, като се добират до равенството в заключителните минути. През есенния дял на сезон 2020/21 Джером Синклеър оформя крайното 1:1 в 84-ата минута, след като преди това Светослав Ковачев е открил. През миналата година пък Жорди Кайседо се разписа за 2:2 в добавеното време на двубоя.

ЦСКА все пак има победа на „Арена Арда“, но тя е в турнира за Купата на България. В края на 2019 година двата тима се срещат на 1/8-финалната фаза на надпреварата, а ранен гол на Али Соу е достатъчен за армейците да продължат напред. Дори и в този мач обаче червените изпитват сериозни затруднения срещу домакините в синьо и на няколко пъти като по чудо резултатът не е изравнен.

В последните години Кърджали е едно от най-негостоприемните места за ЦСКА, но днес армейците са длъжни да постигнат първа победа в шампионата на „Арена Арда“, за да са уверени, че ще пътуват и за „Лаута“ като лидери в класирането.

Домакините от своя страна влизат в мача след три поредни равенства, но са готови да създадат неприятности на червените. В последния си мач възпитаниците на Александър Тунчев надиграха Локомотив София, въпреки че повече от едно полувреме бяха с човек по-малко, но стигнаха само до 2:2.

Двубоят е първи за двата отбора от второто завъртане на шампионата, като те се срещнаха и в откриващия кръг на първенството. Тогава с хеттрик се отличи Маурисио Гарсес, а мачът за ЦСКА бе улеснен от ранен червен картон на Милен Желев. Слабо под рамката на Арда се представи и Васил Симеонов, като днес там доверие ще получи бившият страж на червените Анатолий Господинов.

Снимка: Lap.bg