Есента на ЦСКА започна и завърши по доста сходен начин – с победи на „Армията“ и попадения на Маурисио Гарсес. В първия кръг срещу Арда и в 1/8-финала за SESAME Купа на България със Септември бразилецът отбеляза 4 от общо 8-те си гола във всички турнири от старта на кампанията. Той е и топреализаторът на червените за сезона, като дели лидерската позиция с другите двама голмайстори на тима за купата – Дюкенс Назон и Браян Морено. Общото между тях е, че всички те бяха отписани в началото на кариерата си в Борисовата градина, а през есента бяха основната заплаха за противниковите защитници, пише „Тема Спорт“.

Гарсес и Морено пристигнаха в ЦСКА в началото на годината, като и двамата имаха проблеми, свързани с коронавирус и забавяне на полетите от Южна Америка за Европа. Те пропуснаха голяма част от зимната подготовка на тима. И докато бразилецът все пак попадаше от време на време в сметките на Стойчо Младенов, макар доста по-често да оставаше на резервната скамейка, то колумбиецът бе тотално игнориран от Екзекутора на Ливърпул. След като напусна клуба, опитният специалист заяви, че не е гледал и одобрявал привличането на Гарсес и Морено, и изрази сериозно съмнение относно техните качества.

Така двамата южноамериканци започнаха новия сезон под ръководството на Саша Илич от втора позиция и с минимална игрова практика от пролетта. Към тях през лятото се присъедини и Дюкенс Назон, който пристигна на „Армията“ със сериозно наднормено тегло.

Гарсес и Морено се възползваха от шанса, даден им от Саша Илич, демонстрирал нагледно, че няма да се влияе от мнението и решенията на предшествениците си на поста. Латиноамериканците донесоха 4 точки на тима в първите два шампионатни мача (срещу Арда и Локо Сф), а бразилецът имаше основна роля и в отстраняването на Сейнт Патрикс в Лигата на конференциите. През това време Назон започна да се появява в игра, въпреки че не бе в оптимално състояние, което личеше и от разочароващите му изяви. Затова и с привличането на Дауда Бамба изглеждаше, че хаитянинът ще остане втора опция за червената атака.

Постепенно обаче Назон подобри състоянието си и започна да бележи, за да вкара и последния гол за ЦСКА за 2022 година и осми за него с червената фланелка.

Така отписаното трио Гарсес-Морено-Назон се превърна в триото 8-8-8 и донесе над половината от попаденията на армейците през есенния полусезон – 24 от общо 44 във всички турнири, или 55% от головете за тима. Подобна ефективност и разнообразие в атаката на 31-кратните шампиони не са виждани от доста отдавна.

Тримата отбелязват голям прогрес, а Саша Илич знае как да ги използва и да извлича максимума от качествата им. Така от отписани играчи Гарсес, Морено и Назон се превърнаха във водещи фигури в червената атака.

За да задържи първата позиция до края на сезона обаче, на ЦСКА ще му е необходимо нещо повече в атака…