ЦСКА вече води с три точки във временното класиране на Лудогорец и за първи път от повече от десетилетие се намира в толкова добра позиция за атака на титлата в началото на март. Въпреки че редуват добри с доста колебливи изяви, армейците наредиха три поредни победи на старта на пролетния полусезон и гледат уверено към предстоящите няколко месеца, в които биха могли да донесат огромна и вече леко позабравена радост на червена България. Треньорът Саша Илич при всяко свое изказване подчертава, че в неговата глава целите са мач за мач, но след измъчената победа срещу Септември Дюкенс Назон призна, че мисълта за шампионската титла се е настанила константно в червената съблекалня. ЦСКА има своите аргументи за първото място, но тепърва ще трябва да прескача големи препъникамъни, ако иска да изпълни целта си. В следващите редове ще ви представим някои от тях.

 

1. Липсата на играчи с шампионски манталитет

Напрежението върху ЦСКА тепърва предстои да се усилва, ако тимът продължава да оглавява колоната в първенството. А нервни сигнали се усетиха още срещу опашкаря Септември, когато в края на първата част резултатът продължаваше да е 0:0, а съперникът изглеждаше по-опасният отбор. Огромният брак и десетките непредизвикани грешки в играта на ЦСКА ни карат да се запитаме дали този състав е способен да устои на напрежението, или ще се срине под неговата тежест. А за това са нужни шампионски манталитет и непримирим дух. Такъв обаче без допълнителен коментар притежават единствено Тибо Вион и новото попълнение Тобиас Хайнц. Докато футболисти като Жеферсон и Иван Турицов, а и почти целият червен състав са твърде предразположени към „лоши дни“, в които нищо не им върви. А ЦСКА право на лоши дни няма.

Нито един от играчите на армейците не е ставал шампион, което също подсказва, че нямат готовност да са безупречни във всеки мач, и то под напрежение. В следващите месеци те ще опитат да докажат противното.

 

2. Удари под кръста

Освен с чисто спортно-техническото напрежение армейците ще трябва да се справят и с много странични фактори. Защото със сигурност настоящият шампион ще активира всичките си мощности, които по един или друг начин са подпомагали хегемонията му в последните 11 години. А те не са никак малко, а още повече пък са за подценяване. Това се видя още в споменатия вече мач със Септември, в който две минути преди полемичния победен гол на Назон защитник на символичните домакини поиска за вкъщи тениската на Брадли де Нойер и след като не можа да му я съблече, просто го повали на земята. И въпреки че това се случи пред няколко хиляди червени привърженици и на метри от скамейката на ЦСКА, главният съдия Красен Георгиев не се възмути да подмине ситуацията, а след това и да покаже жълт картон за претенциите на Саша Илич. След това сърбинът бе наказан и да не бъде край тъчлинията в следващите два мача… И тази ситуация е само репетиция за това, което предстои да се случва. В ЦСКА със сигурност са наясно с какви подводни камъни ще се сблъскват до края на сезона. Октоподът ще пусне пипалата си дотам, докъдето трябва, само и само да запази статуквото.

3. Ротациите на Илич

През есенния полусезон Саша Илич се възползва по перфектен начин от широчината на състава си. Той все още се запознаваше с характеристиките и качествата на своите футболисти и с перфектните си ротации се справи с тяхното непостоянство. Докато червените участваха в евротурнирите, се стигаше до случаи, в които сърбинът правеше по 9 промени в стартовия си състав!

След цялата есен и проведената зимна подготовка обаче е време тези ротации да спрат! ЦСКА има шанс да се справи със споменатите по-горе обстоятелства единствено с избистрен титулярен състав, който има нужната сработеност да излиза от тежки ситуации. В състава вече няма място за играчи, които не се вписват в него и повече му тежат, отколкото да помагат.

Още през есента стана пределно ясно, че футболист като Станислав Шопов няма с какво да помогне на ЦСКА в битката за титлата. Необяснимо е как на „Армията“ очакваха играч, който не е титуляр в дубъла (!) на нидерландския средняк Хееренвеен, ще има място в шампионски състав. Бавен, муден, без манталитет на победител, българският плеймейкър получи много повече шансове, отколкото заслужаваше. А Саша Илич в настоящата си форма, ако влезе на терена, би се представял доста по-добре от него… Илич трябва да преразгледа и ролята в състава на сънародника си Лазар Туфегджич. И той получи предостатъчно шансове и на този етап изобщо не оправдава привличането си. Времето за експериментите приключи и на терена трябва да се тези, които могат да свършат работа.

4. Дербито с Левски

ЦСКА изигра най-слабия си мач за миналата календарна година във финала за Купата на България срещу Левски. След него последваха куп сътресения като бойкот на организираните привърженици, раздяла с дузина футболисти и смяна на треньорския щаб. Най-слабият мач само за есенния дял пък бе… отново срещу вечния съперник. Самият Саша Илич призна, че именно този двубой оставя горчив вкус в иначе успешния полусезон.

Ясно е какъв психологически ефект има всеки резултат във вечното дерби и как може да обърне сезона на ЦСКА. През пролетта червените ще изиграят един или два мача срещу Левски и са длъжни да излязат от дупката, в която се намират срещу този съперник – 2 загуби и 2 равенства през 2022 година с 0 отбелязани попадения.

За намиращия се в тежка криза състав на Станимир Стоилов със сигурност срещите (срещата) с ЦСКА ще са (e) Мачовете (Мачът) на пролетта. А червените трябва да търсят реванш. Твърде вероятно е вечното дерби да предопредели дали Левски ще играе в първата плейофна шестица, което също може да се окаже със значение за титлата…

 

5. Тромавата защита

Срещу Септември ЦСКА запази първата си суха мрежа от 4 двубоя насам. Това обаче не значи, че представянето в отбрана се е подобрило. Напротив – особено през първата част съперникът бе доста по-острият отбор и на няколко пъти създаде сериозно напрежение пред Густаво Бусато. Червеният дефанзивен вал е доста тромав и съперниците му знаят отлично това. Неслучайно във всеки мач поне по веднъж противников нападател излиза очи в очи с бразилския вратар на ЦСКА. За късмет на 31-кратните шампиони именно реакцията при тези ситуации е най-добрият компонент в неговото представяне. Но стомната може да се счупи във всеки един момент и да се окаже, че шампионската отвара е изтекла безвъзвратно от нея. В защитата на ЦСКА все още подсигуряването не е на нужното ниво, а освен това липсват скорост и повратливост. Неубедителният пролетен старт на Амос Юга също буди сериозни притеснения. И може би именно от централноафриканеца зависи да върне нужната стабилност на армейците.

 

Материал на "Тема спорт"