Валентин Илиев е шампион на България през 2005 и 2008 година с екипа на ЦСКА и негов гол донесе победата на армейците над Ливърпул на “Анфийлд”. Доскоро той бе старши треньор на дублиращия тим на ФК ЦСКА 1948 София. Дни преди сблъсъка между двата отбора Илиев се съгласи да направи своя коментар. Ето какво каза той.

Вальо, предстои мач между ФК ЦСКА 1948 София и ЦСКА. В чисто спортно-технически аспект кой е фаворит?

– Очаквам да стане много интересен мач и истинска битка, тъй като и двата отбора са заявили високи цели и ще ги преследват до последно. Според мен силните страни на ЦСКА са свързани най-вече с колективната работа, докато Тошко Янчев разполага с много силни индивидуалисти, които са най-вече във фаза атака. Определено мога да кажа, че Георги Русев, Ради Кирилов, Карагарен и Топузов са сред най-класните играчи у нас. Допълнителен плюс е и това, че Сердюк сложи край на головата суша и започна да вкарва. За Чочев няма смисъл да говорим…

Във ФК ЦСКА 1948 София се отказаха от идеята да залагат само на български състезатели. Утопично ли беше това или имаше вариант да се случи, но с повече търпение?

– Аз винаги съм бил патриот и съм предпочитал българското, но когато се привлича чужденец и той е с две класи над българските футболисти, нямам против. Важното е да прави разликата.

В ЦСКА положението е още по-сериозно, когато говорим за българи и чужденци…

– За съжаление, вече ги няма там играчи като Велизар, Бадема, Ицо Янев, а и трудно ще се намерят такива…

Няма го и Вальо Илиев?

– (Смее се.) Така е, но аз също бих взел в отбора си Юрген Матей.

Споменавайки българското за ФК ЦСКА 1948 София, дебют направи Емил Ценов…

– Много съм щастлив, че това се случи. Всъщност идеята за неговото привличане от Миньор Перник беше моя. Имах нужда от футболисти като него и Айвън Ангелов, когото поисках от Беласица. Ако те бяха в отбора през есента, то с дублиращия тим нямаше да зимуваме на върха с 5, а с 15 точки преднина. Сигурен съм, че пред Ценов предстои сериозно бъдеще и той трябва да получава много доверие и подкрепа.

А как върви развитието на сина ти Теодор Иванов?

– Смятам, че има потенциал да надмине и моята, и на дядо си (б.а. – вратарят Илия Вълов) кариера. Нека само да е здрав, упорит и отдаден.

Да се върнем на мача между ФК ЦСКА 1948 София и ЦСКА – доколко тази битка ще е решаваща за титлата?

– Определено има огромно значение. За щастие на ЦСКА, благодарение на водения от Христо Янев Пирин разликата на върха не бе съкратена, а напротив. Но предстоят много сериозни сблъсъци и плейофи, така че ако ЦСКА иска да стане шампион, то не бива да губи точки, а да се стреми максимално да запази дистанцията.

За кой ще стискаш палци в този мач?

–  Много отдавна съм спрял да гледам мачовете като фен, а ги гледам спортно-технически и през призмата на треньор. Абсолютно безпристрастен съм в този двубой, като ми е интересно да видя какво ще предложат Тошко Янчев и Саша Илич.

В тази връзка на кои треньори ти харесва работата?

–  Впечатлен съм от победата на Пирин над Лудогорец, а заслугата за това основно е на Христо Янев. Имам много впечатления от работата му още когато беше в Миньор. Познавам мисленето му и желанието му отборите му да играят доминиращ футбол. Също така отлична работа в Арда върши Александър Тунчев.

Кой искаш да стане шампион на България?

–  Въпреки че се случиха много неща, на мен никой не може да ми вземе това, което нося в душата си. Разбира се, че искам ЦСКА да надделее в битката с Лудогорец. Това, което ми е дал ЦСКА и което аз съм дал на този клуб, е по-силно от всичко.

 

Интервю на Явор Пиргов