Капитанът от последния златен дубъл на ЦСКА Анатоли Нанков допреди година бе част от треньорския щаб на тима, а наскоро пое втородивизионния Струмска слава. „Тема Спорт“ потърси специалиста след победата на армейците над ФК ЦСКА 1948 Сф.

Г-н Нанков, много се изговори за двубоя между ФК ЦСКА 1948 Сф и ЦСКА, как оценявате победата на армейците?

– За съжаление не успя да се получи хубав двубой с много футболни достойнства. Може би роля за това имаше и залогът, особено за ЦСКА, който се нуждаеше от задължителни три точки в битката за върха с Лудогорец. Напрежението бе много голямо и това се усещаше от отиграванията и на двата отбора. Най-важното за ЦСКА бе, че изигра тактически правилно срещата и в крайна сметка се поздрави закономерно с победата. Както каза помощникът на Саша Илич – само трите точки са важни в подобни нервни сблъсъци, защото те се броят в крайното класиране, а не играта.

Може ли да се каже, че Саша Илич и съответно помощникът му Величко Капланович успяха да излъжат Тодор Янчев?

– Не смятам, че правилният термин е излъгване, защото със сигурност Тошко е бил наясно с начина, по който ЦСКА ще действа, и е направил всичко възможно да подготви своите футболисти за това. Но за пореден път през сезона на Саша Илич и щаба му им се получи игровият план и доведе до правилния резултат. Няма как да става дума за кой знае какво тактическо надиграване, но ЦСКА направи достатъчно, за да спечели.

Голмайсторът Хайнц бе единственото зимно попълнение на ЦСКА. Трябва ли клубът константно да преориентира селекциите си към качеството за сметка на количеството?

– Естествено. Няма треньор, който да каже, че не иска качествени футболисти в състава си. А Хайнц е именно такъв. Отлично селекционно попадение. Вярно е, че в предишни години ЦСКА сякаш залагаше повече на количеството, отколкото на качеството, и е хубаво, че има промяна в тази посока. Включването на Хайнц определено даде импулс в Бистрица, особено на мястото на Жеферсон, който е коренно различен футболист. Точно тази смяна спечели двубоя.

Вие също работихте с Жеферсон, има ли какво още той да даде на ЦСКА според вас?

– Не е моя работа да коментирам това. Ако бях треньор в ЦСКА, щях да си кажа мнението, но сега не е колегиално и професионално да давам оценки.

Създаде се голяма истерия с гостуващите фенове в Бистрица. В крайна сметка всичко приключи спокойно и културно, даже след това те изчистиха мястото, от което гледаха мача…

– Евала на феновете на ЦСКА. Подкрепиха си отбора, и то по много оригинален начин, за което ги поздравявам. Футболистите също чувстваха тяхната подкрепа. И преди мача казах, че клубът най-малко сега се нуждае от проблеми и неприятности от този тип.

Трябваше ли БФС да вземе друго решение и да премести мача?

– Футболът е за хората и срещата трябваше да се проведе на националния стадион. За да има повече фенове и да няма предпоставки за ескалация на напрежение. Теренът също е отличен там, без да искам да омаловажавам труда на хората, които се грижат за поддръжката в Бистрица. Но може би на „Васил Левски“ цялостното ниво на футбола щеше да е малко по-високо.

Какво е мнението ви за интервюто на Илиан Илиев след загубата на Черно море в Разград, в което той обяви, че второто полувреме на двубоя е било олицетворение на българския футбол в последните години, и говори за съдийски слугинаж?

– За съжаление е така. Напълно съм съгласен с мнението на Илиев. Съдията в Разград се опита да повлияе на мача и всички видяха, че му се получи. И с дузпата, и с червения картон, и с многото жълти. Ще го кажа така, Черно море силно търсеше да запази резултата и да прибави важни точки в борбата за Топ 6, Лудогорец пък силно търсеше да спечели, за да стои близо до ЦСКА. Най-лошото обаче беше, че и съдията бе на терена за да търси определен развой на събитията.

Наскоро заявихте, че вярвате, че ЦСКА ще е шампион. Вие сте капитан при последния златен дубъл на тима, имат ли сили сега армейците да повторят това постижение?

– ЦСКА вече твърде дълго не е ставал шампион, от титлата през 2008 година, когато треньор беше Стойчо Младенов, а аз бях в щаба му. Затова и желанието ми е червените да вдигнат титлата през този сезон и да сложат край на тази безпрецедентна суша. А ако успеят да се преборят и на другия фронт и вземат и купата, ще бъде страхотно. Но основните усилия трябва да са към златните медали в първенството. И всичко си зависи от ЦСКА въпреки темата с упоритостта на Лудогорец по всички направления, която споменахме. Ако ЦСКА е постоянен, ще бъде шампион.

Споменахте името на Стойчо Младенов, с когото дълги години бяхте екип. Наскоро професионалните ви пътища се разделиха, но вероятно продължавате да поддържате лични отношения?

– Да, в добри отношения сме.

Вече две седмици сте начело на Струмска слава, какви са първите ви впечатления от отбора и конкуренцията във Втора лига?

– След като почти година бях без работа след напускането на ЦСКА, получих покана от Струмска слава. Целите на отбора са да запази мястото си във Втора лига. Възможностите са доста изравнени, което се показва и от близките дистанции в класирането, както в борбата за влизане в Първа лига, така и на дъното. Ето, в последния кръг гостувахме на гонещия промоция Крумовград и направихме 0:0 в много здрав мач. Условията не бяха приятни, но двата тима показаха характер и благодарим на домакините за положените усилия и отношение.

Какво е чувството след толкова години като помощник да се върнете като главно действащо лице край тъчлинията?

– Най-хубавото чувство е да работиш. Моята кариера започна като старши треньор на три отбора в Б група, а след това бях дълги години помощник на Стойчо Младенов и у нас, и в чужбина. Но ролята не е от толкова голямо значение. Не съм от хората, които обичат да си почиват. За мен е важно да работя и сега съм доволен, че получих тази възможност.