ЦСКА ще посрещне месец април като лидер в класирането за първи път от повече от десетилетие. Червените водят с 4 точки на втория Лудогорец.

На „Армията“ все по-уверено се изговаря думата „титла“, а до края на първенството остават едва 11 двубоя. Някои от тях обаче доста тежки – срещу шампиона от Разград и вечния съперник Левски.

„Тема Спорт” направи анкета с едни от най-популярните привърженици на армейците със следните въпроси:

Ще успее ли ЦСКА да задържи върха в класирането и да прекъсне 15-годишната суша без шампионска титла?
Какви са прогнозите ви за предстоящите скоро дербита срещу Левски и Лудогорец?
Очаквате ли удари под кръста от прекия конкурент за първото място?

Здравко Желязков:

Аз не съм професионалист и не мога да дам точна оценка кой отбор с какви шансове е за титлата. Аз съм фен на ЦСКА и мога да имам само пожелания. Силно се надявам да запазим преднината си и тази година най-накрая да станем шампиони, защото тази дълга и безпрецедентна суша със сигурност тежи, както на феновете, така и на самия клуб от гледна точка на неговите традиции. Досега не можем да сме недоволни от отбора, тъй като футболистите играят на своя максимум. Това е продукцията, която те са способни да предоставят. И важното е, че взимат оптималното от срещите си.

Тези мачове ще са много трудни и ще го кажа така: важното е от тях да вземем толкова точки, колкото ще са ни достатъчни за първото място. Ако ще и с две равенства да е, ако сме лидери, значи сме си свършили добре работата. Това е ключовото, този сезон ни се открива страхотна възможност и не трябва да я пропиляваме.

Това е нормално. В края на краищата във всяко състезание, във всеки конкурс задължително има и удари под кръста. Така е и в политиката, и в обществото ни, и по светофарите, така е и във футбола. И няма какво да направим по въпроса. Това е политика на хората, които управляват света, ние просто се съобразяваме с нея. ЦСКА доколкото може, отвръща на тези удари. Най-вече с любовта на своите фенове, които се вижда каква страхотна подкрепа дават след завръщането си на стадиона. Доколко обаче някой се съобразява с изразените мнения на феновете, е съвсем друга тема. Господ да ни е на помощ, това е положението!

Румен Леонидов:

Оптимист съм, че този път ще станем шампиони. Тепърва предстоят много трудни мачове, но е важно, че досега взехме важни победи. Къде с късмет, къде благодарение на майсторство и точковият актив в класирането говори достатъчно за шансовете на ЦСКА за титлата. Голям коз в тази борба е треньорът Саша Илич и този път червените фенове не могат да са недоволни от ръководството, че са довели някое менте за наставник, както се е случвало в предишни години. Сърбинът много добре ротира състава и успя да спечели точки в мачове, в които ЦСКА изобщо не надиграваше противниците си. Освен това през зимата не му бяха привлечени много футболисти, но този норвежец Хайнц определено вдигна класата на отбора. Всеки състав се нуждае от авторитети, а това симпатично момче е именно такъв. Вижда се, че решава много от проблемите, които имаме в центъра на терена.

Тези мачове определено ще са ключови за шампионските ни амбиции, като на първо място задължително не трябва да губим в тях. Левски се вижда, че са в подем, както откъм игра, а вече и откъм резултати и ще направят всичко възможно да ни спрат в борбата ни за първата позиция. Лудогорец пък си е Лудогорец, макар и в момента да е в криза. Но с доза късмет и помощ от съдбата имаме големи шансове в тези мачове. Очаквам да направим равенство с Левски, а в прекия мач с Лудогорец на „Армията“ ще трябва да помагат и пълните трибуни. Определено ще имаме своите шансове и трябва да се възползваме от тях.

При това правителство не мисля, че ще има ударите, на които бяхме свикнали в предишни години, при предишни управления. Конкурентът изгуби част от позициите си в настоящата политическа обстановка и дори и след предстоящите избори да се състави правителство, няма да има достатъчно време то да се занимава с футбол. Има далеч по-големи проблеми, с които България и Европа се сблъскват. Затова и ЦСКА получава перфектна възможност да зависи от себе си и ако направим нужното на терена, съм оптимист, че няма да могат да ни спрат.

Лъчезар Николов-Чезари:

Отборът ще стане шампион, ако подобри още малко представянето си. Мое мнение е и че през зимата трябваше да се подсили с още някой футболист, но този въпрос вече е в миналото. ЦСКА получава невероятен шанс да стане шампион. Такава възможност не са имали от много години и едва ли скоро ще имат, ако я изпуснат. Изхождайки както от временното класиране, така и от лошата форма на Лудогорец. Затова е изключително важно играта да се подобри и да се върви напред.

Това са най-важните мачове до края на редовния сезон. Трябва сериозна концентрация, подготовка и да не се допуска загуба в тях. Мисля, че с Левски ще ни е една идея по-лесно, ако подходим с правилната нагласа към двубоя. С Лудогорец психологията също ще е от изключителна важност, като и върху двата отбора ще има огромно напрежение. Изобщо не е невъзможно да ги победим, особено на „Армията“. Наистина е нужна пределна мобилизация за тези срещи, защото спечели ли ги, ЦСКА на 99 процента ще е шампион.

При конкурента организацията е много сериозна. Работят изключително добре в тази посока и видимо имат резултати. Но не трябва да омаловажаваме и нещата, които са постигнали – стадион, селекция, треньорите, с които работят, и вече и организацията, която правят в първенството. Има отбори, на които биха могли да разчитат в различни ситуации, което е много важно. Но смятам, че и ЦСКА на този етап има прилична подготовка.

Светла Петрова:

В отговора тук човек трябва да инвестира повече желание, отколкото реална прогноза. Защото виждаме колко е трудно, как всеки мач, дори с отбори, които не предполагат да ни създават проблеми, в крайна сметка побеждаваме измъчено с 1:0. Силно се надявам да успеем да удържим до края и най-сетне да се зарадваме на шампионска титла. Наши основни козове са треньорът, колективът в отбора и страхотната подкрепа на публиката. Саша Илич изглежда наясно как да изведе отбора до титлата, но тепърва има много важни мачове, в които трябва да налучка най-точната формула, за да взимаме пълния комплект точки. Защото това е най-важното. В края на краищата не е толкова важно по какъв начин ще стигнем до титлата, а да го направим. След това със задна дата няма как да има критики за пътя, който сме избрали до нея.

Това са ключовите мачове на сезона. Успеем ли да ги вземем, с едната ръка ще държим титлата в ръцете си. Очаквам пълна мобилизация, много точно проучване на противника от треньорския щаб и изключително гореща подкрепа от феновете. И Левски, и Лудогорец не се намират в оптималното си състояние, имат проблеми от различни естества. За първи път виждаме поражения на Лудогорец, каквито не си спомняхме в последните години, и трябва да се възползваме от това, както и от подема не само в нашия отбор, но и в цялата армейска общност. Разбира се, винаги човек се нуждае и от късмет. Дано съдбата е с нас.

Да, от този конкурент винаги могат да се очакват удари под кръста. Това е нещо, с което все още ни е трудно да се борим. Но ако има реакция на цялата червена общност, не е невъзможно. Малко по малко нещата могат да започнат да се променят. Но за съжаление все още гледаме мачове като този между Лудогорец и Черно море в Разград преди няколко кръга, който беше пладнешки грабеж. Ако не беше мощният съдийски фактор, гостите нямаше да загубят този мач. Но ние сме свикнали да водим тази битка години наред. В крайна сметка правото, истината и справедливостта са на наша страна и ние трябва да ги доведем докрай!

Мартин КОСТАДИНОВ, "Тема:Спорт"