Костадин Ангелов е роден през 1973 година в София. Притежава лиценз "Про" и е завършил магистратура по "Спортен мениджмънт" в НСА. Израства в школата на ЦСКА и се състезава за Чардафон Габрово и Видима-Раковски. Започва треньорската си кариера в Севлиево, като помощник на Пламен Марков, като регистрира рекорд за най-млад специалист водил отбор в А група. Преди няколко дни известният с прякора Лаптопа бивш треньор на Пирин, Витоша Бистрица и Ботев Пд застана начело на Академията на армейците. Той даде и първото си интервю, след като пое поста. Ето какво каза Ангелов  за "Тема Спорт".

Г-н Ангелов, в повечето случаи треньорите вървят от юношески към мъжки футбол, а вие изминахте обратния път. Защо взехте това решение?

- Убедих се, че да се занимаваш с мъжки футбол в България е безсмислено. Много малко са клубовете у нас, в които можеш да работиш и да напредваш. Не ми харесва ситуацията в мъжкия футбол и прецених, че моето място е при децата, защото там можеш да промениш нещо.

Какво искате да промените? Каква е вашата амбиция?

- Голямата ми амбиция е да променя средата в българския футбол. Искам, когато кажеш български футболист да не си представяш човек, който хвърля салфетки в нощни клубове, чуди се как да забърше някоя чалга певица и е намерил по-различен смисъл от това да има просто пари. Искам българския футболист да се асоциира с това да преследва цел по-голяма от карането на лъскава кола. За да го постигнем, трябва да започнем от децата. Ние, хората, които работим с деца прекарваме с тях почти толкова време, колкото и родителите им и имаме огромно влияние върху възпитанието им. Футболът не е само да риташ топката. Той е да имаш цел, морални ценности, да бъдеш доблестен и добър човек и да се научиш да не се отказваш.

С какво ви спечелиха ръководителите на ЦСКА? Защо приехте това предизвикателство?

- Видях хора, които се интересуват от школата. ЦСКА е клуб, който е създавал играчи на световно ниво, а в момента, въпреки желанието на треньора в първия отбор няма достатъчно българи. И разбирам решението на Саша Илич да заложи на чужденци, защото на "Армията", както и в целия български футбол липсват готови наши момчета. Искам да променим всичко това. Такова е желанието и на ръководителите, които имат сериозни планове, както за развитието на Академията, така и на материалната база.

Какво казахте на треньорите в школата при първата ви среща?

- Аз започвам официално от понеделник. Видях се с треньорите. Бях там два-три дни. Говорих с някои от тях. Казах им, че имам ужасно много идеи. Искам да променим много неща, но всичко ще става стъпка по стъпка. Като начало искам да уеднаквим стила на игра на ЦСКА. Да има доминиращ футбол и всички отбори да изповядват агресивен и атакуващ стил, който подхожда на името на клуба. Основната цел е да започнем да създаваме футболисти. В България победата е ужасно важна, но ние жертваме дългосрочната визия за сметка на краткосрочните резултати. Търсим бързи успехи в детските шампионати, вместо да се стремим да извадим един качествен футболист. Ще даваме възможност на децата да грешат, за да се развиват. Когато имаш добри футболисти, ще дойдат и успехите. На този етап няма да има сериозни промени. Ще привлечем двама нови специалисти, но мисля, че е редно от клуба да съобщят имената им. Аз не съм привърженик на това, когато отидеш на ново място да се направи кардинална чистка. Искам да дам шанс на хората.

Защо в България губим много момчета в прехода към мъжкия футбол? Преди два дни слушах интервю на Илия Груев по Дарик радио, в което той каза, че е гледал преди време националния отбор до 17 години, когато част от него е бил настоящият играч на Арда Иван Тилев. В мач срещу Англия той е блестял над Джейдън Санчо, Фил Фодън...

- В последните две години работих за УЕФА и мога да кажа, че огромната разлика е в няколко компонента, но основният е манталитета. Ние не изоставаме като качества, физически данни, ръст... Да, може би сме по-назад в тактическата подготовка, но не във физическата и техническата. Има малки детайли също, но голямата разлика е в организацията и манталитета. А най-лошото е, че не се дава достатъчно шанс на младите. При нас всичко е на всяка цена. Относно примерът с Тилев, ще ви дам още един. Говорих наскоро с един скаут на Бенфика, който ми каза, че е гледал точно този набор, в който играеха Тилев и Лъчо Котев. Тогава те са победили Португалия и са играли много силно, а в момента всичките португалци от онзи състав са в топ отбори.

Знаем, че като цяло едни от най-големите недостатъци и проблеми в ДЮШ в България са факторът "родители" и липсата достатъчно мотивация в децата. Как ще се справите с това?

- Факторът "родители" съществува навсякъде, но у нас ние не работим с тях. Точно това ще променим. Ще изградим обратна връзка с родителите. Една майка, която никога не е спортувала, но бди над детето си като орлица не знае, че няма право да влезе по време на мач и да му занесе вода. Ние сме предивидили образование и за родителите. Не просто ще изискваме и ще налагаме правила. Няма тоталитарно да казваме на родителите какво да правят. Ще обясняваме какви са целите и смисъла. Затова в ЦСКА направихме едно списание, което се казва "Нашия начин" и  ще бъде раздавано на всеки родител, за да може да даде обратна връзка и да се знае какво ние искаме да се случи и какво искаме да изградим.

Преди време ви бе лепнат прякора Лаптопа, заради желанието да вкарате дигитализацията във футбола. Ще продължите ли с тази тенденция, която виждаме, че се наложи навсякъде във водещите държави?

- Дигитализацията не пречи на децата да импровизират и да грешат. Ние сме планирали да започнем да работим със софтуер, с който ще следим целия процес, защото в момента не се знае децата откъде идват, защо напускат, какъв тренировъчен процес са водили... Другото нещо, на което ще заложим са модерни камери, с които да се записват мачове и тренировки, както и джи пи ес системи. Те са много важни, за да имаме много точна представа и характеристика за физическите качества. Проблемът е, че ние изоставаме и в простичките неща, като двойно подаване, пас с вътрешен.

Другият проблем в българския футбол са така наречените Youtube - треньори, които взимат готови тренировки на западни отбори и просто ги дават на децата без да следват програма и да се съобразяват с целта на заниманието и дали то е подходящо за дадената възраст...

- Това в ЦСКА ще бъде спряно. Ние ще имаме методика, която ще се следва. Но тя няма да е такава, че да се дават на треньорите упражнения, които да изпълняват, защото в този случай те губят своята изобретателност и инициативност. Ние ще спускаме нещата, на които трябва да се обучават децата и треньорите сами ще търсят начини.

Възнамерявате ли да заложите на скаутско звено към школата?

- Ние имаме скаути, но за нас основният приоритет е да събираме деца от София. Децата, които идват от провинцията трябва да са топ-таланти. Лошото е, че в момента има школи, които ни изпреварват по желание. При нас идват деца, чиито родители са от ЦСКА. Целта ми е да направим така, че да привличаме така наречените неутрални деца, които да идват заради това, което ще им дадем и ще ги научим.

Как ЦСКА ще опита отново да селектира най-големите таланти, които в последните години избират по обясними причини други отбори? Публична тайна е, че има клубове, които предлагат сериозни финансови стимули на родителите или децата им...

- За мен това е сбъркано. Не може дете на 12, 13 или 15 години да получава повече пари, отколкото аз съм получавал като треньор. Но от друга страна това е добре за нас, защото така ще успеем да направим естествения подбор и ще можем да привлечем деца, които не се интересуват от материалното, а са водени от страстта и стремежа да играят добър футбол и да вървят нагоре.

Възможно ли е ЦСКА да бъде изграден преобладаващо от български играчи?

- Възможно е. Не е утопия. Нека започнем оттам, че аз нямам против чужденците и към този момент споделям мнението на треньорите, че нямаме готови играчи. В отбори като ЦСКА не можем да даваме шанс на хора, които не са заслужили с единствената презумпция, че са българи или са минали през юношеските гарнитури. Аз обаче съм оптимист и затова се захващам. Моята цел е да видя ЦСКА с ядро от български футболисти, които да обясняват на чужденеца какво е ЦСКА. Когато пристига играч от чужбина той не знае за какъв клуб става въпрос. И за да се получат нещата, той трябва да се присъедини към група състезатели, които са готови да жертват много от нещата, които обичат в името на ЦСКА, а не да бъде част от някакъв сбор от играчи. В момента на "Армията" няма достатъчно българи, които да бъдат ядрото и да поведат останалите.

Снимка: Официален сайт на ЦСКА