„Асприля получи топката в крайна сметка и сега ще спечели доста терен през центъра. Продължава страхотният рейд на Асприля, нещо феноменално прави той, особено ако завърши с гол! О, какво попадение в 26-ата минута! Данило Асприля се подигра с отбора на Лудогорец! Топката бе овладяна някъде преди централната линия, а след това три последователни шпагата бяха недостатъчни да бъде спрян устремът на колумбиеца.“ Такъв бе коментарът на колегата Деян Веселинов преди точно 8 години – на 18 юли 2015-а, когато Литекс откри резултата при домакинството си на Лудогорец в първия кръг от шампионата. Крилото получи зад централната линия, а след това направи феноменален пробив, преминавайки покрай Станислав Дяков, Браян Ангуло, Александър Александров и Козмин Моци и вкарвайки с мощен шут в мрежата на Владислав Стоянов. Без съмнение един от най-красивите и запомнящи се голове по родните терени в последното десетилетие!

Няколко месеца по-късно Асприля открива резултата и в шампионатния мач с Левски на „Герена“, след като 4 дни по-рано е дал две асистенции за отстраняването на сините от турнира за Купата на България. В същия двубой на „Георги Аспарухов“ обаче оранжевите напускат терена, недоволни от съдийските отсъждания, а след това са извадени от А група. Асприля е продаден на арабския Ал Аин и по този начин приключва първият му период у нас. За година и половина колумбиецът се превръща в една от най-ярките звезди на Първа лига през този век, като блести най-силно срещу силните съперници. Превръща се в истински кошмар за защитниците на ЦСКА, Левски и Лудогорец, които много трудно успяват да се справят с мощните му пробиви и точния му завършващ удар. Срещу разградчани той има 3 гола и 1 асистенция, включително за победите с 2:0 (при описаното по-горе попадение) и 1:0 в Ловеч на 28 февруари 2015. Вкарва 2 гола за успеха с 2:0 над ЦСКА на 26 април 2015 г.., а в сблъсъците с Левски се отчита с 2 попадения и 3 асистенции. На пръстите на едната ръка се броят футболистите, които имат толкова добри показатели срещу трите най-силни тима у нас в последното десетилетие, и то за период от едва година и половина.

8 години по-късно Асприля се завърна у нас, като облече фланелката на ЦСКА. И армейците загатнаха, че очакват от колумбиеца отново да се превърне в кошмар за зелената, синята и останалите противникови защити в Първа лига. „Жертвата е на прицел. Звярът е тук!“, обявиха от „Армията“ при представянето на 34-годишния футболист.

Мнозина си задават въпроса дали при напредналата му спортна възраст Асприля е същият играч, който преди близо десетилетие газеше опонентите по родните терени. Ако трябва да съдим по изявите му в последните два сезона в Израел, отговорът е положителен!

След 5 години и половина в ОАЕ и Саудитска Арабия през лятото на 2021 г. колумбиецът премина в Апоел Беер Шева, с който завърши на втора позиция в местното първенство и спечели купата на страната. През миналия сезон пък подсили Бейтар Йерусалим. Тимът изпитваше сериозни проблеми, като първоначално Асприля бе единственият чужденец, а целта – оцеляване в елита. Вместо това обаче колумбиецът поведе съотборниците си и с 18 гола и 6 асистенции във всички турнири им помогна да завършат на осмо място в първенството и да спечелят Купата на Израел за първи път от 14 години.

Асприля вече е много по-улегнал от преди и негов приоритет е семейството. Затова и пристигна в ЦСКА. Предстои да видим обаче дали е останал същият синьо-зелен кошмар и звяр на терена, като какъвто го представиха армейците.

Мартин Костадинов, в-к Тема спорт, заглавието е на Gol.bg