След победата над Крумовград ЦСКА преминава на изцяло европейска вълна. Въпреки че бяха поставени, армейците нямаха късмет при жребия за втория квалификационен кръг на лигата на конференциите и изтеглиха най-трудния възможен съперник от урната на непоставените – носителя на Купата и Суперкупата на Румъния за последните два сезона Сепси.

Последният толкова тежък опонент на 31-кратните шампиони за старт на европейската им кампания също е от северната ни съседка – през 2011 г. Стяуа се изправя на пътя на тима в плейофите за влизане в груповата фаза на Лига Европа. И ЦСКА за трети пореден път не успява да преодолее червено-синия си съперник. Всъщност румънските отбори са едни от най-неудобните в цялата история на армейското евроучастие, като родният евробоец е в серия от 9 мача без победа срещу представители на северната ни съседка.

Любопитно е, че разказът за срещите на ЦСКА с румънски тимове започва повече от добре, като съвпада и с първото изобщо участие на червените в европейските клубни турнири. На 21 октомври 1956 г. българският клубен футбол дебютира на международната цена с домакинството на ЦДНА срещу румънския шампион Динамо Букурещ. Тимът, воден от треньора Крум Милев, прескача първия кръг, а кучетата достигат 1/8-финалите, елиминирайки Галатасарай. Над 50 000 зрители се стичат на националния стадион „Васил Левски” и стават свидетели на същинско зрелище. Армейците, в чиито редици блестят големи светила, притискат своя съперник още в самото начало и до 27-ата минута вече водят с 3:0. Резултатът до края е 8:1. Три гола вкарва Иван Колев, по два добавят Пижо Миланов и Панайот Панайотов, а Георги Димитров-Червения е автор на осмото попадение във вратата на румънците.

Любопитното е, че реваншът в Букурещ се играе чак на 30 декември. Той е протоколен и ЦСКА го губи с 2:3. Оказва се обаче, че именно с този двубой на територията на Граф Дракула започва и черната серия на тима срещу румънски съперници. На 1/4-финалите армейците са спрени от Цървена Звезда, а следващите им срещи с комшии от другата страна на Дунав идват по демократично време.

ЦСКА на три пъти се изправя срещу армейския отбор на Румъния – Стяуа, и макар че и в трите случая изглежда с добри шансове да продължи напред, във всеки от тях е елиминиран. На 23 юли 1997 г. последният досега отбор на армейците със златен дубъл гостува на „Генча“ в първия предварителен кръг на ШЛ. Един от най-силните си мачове с червената фланелка изиграва Анатоли Нанков, който отбелязва два гола, а до 77-ата минута ЦСКА води с 3:1. Срещата обаче завършва 3:3 след късни попадения на румънците, в чийто състав е Мариус Лакатуш. На реванша ЦСКА излиза с предпазлива тактика, играе сковано и е надхитрен от по-опитния отбор на Стяуа, който печели с 2:0 пред препълнените трибуни на стадион „Българска армия”. Така воденият от Георги Василев-Гочето червен тим отпада от надпреварата с общ резултат 3:5.

През лятото на 2004 година голяма част от състава, който година по-късно ще победи Ливърпул на „Анфилд“, не успява да елиминира румънския противник. В здрав мач на „Генчеа“ Стяуа побеждава с 2:1, но феновете са уверени в обрата. И тимът, воден от Ферарио Спасов, излиза в реванша, за да го постигне. Още в 14-ата минута обаче румънците повеждат, а в 32-ата Велизар Димитров пропуска дузпа. Секунди по-късно Стяуа удвоява, което решава мача, завършил 2:2 след попадения на Стойко Сакалиев и Емил Гъргоров.

Август 2011-а отново среща армейците с приятелите им от Румъния, в чийто състав личи името на бившия червен капитан Валентин Илиев. След като в предишните два сезона са участвали в групите на Лига Европа, българите започват еврокампанията си директно от плейофа за влизане в същинската част на надпреварата. Но отново са спрени от познатия си съперник. Току-що сглобеното офанзивно дуо Мишел Платини-Янис Зику не успява да помогне на тима да реализира своите шансове, за разлика от румънците, които правят достатъчно, за да спечелят домакинството си в Клуж с 2:0. Реваншът на „Васил Левски“ е равностоен и резонно завършва 1:1, което слага край на евроучастието на армейците след едва два мача.

За последно ЦСКА преживява румънски неприятности през есента на 2020-а в основната фаза на Лига Европа. Там отборът е в една група с Клуж. Откриващият двубой е именно с този съперник на „Васил Левски“. Футболистите на Стамен Белчев отново водят равностойна битка, но се пропукват в най-важните моменти и губят с 0:2. Гостуването в северната ни съседка в петия кръг вече е с протоколен характер, а армейците са водени от Бруно Акрапович. Те изиграват силен мач, но са неумели пред гола и пак се разминават с победата – 0:0.

Така последният успех на ЦСКА над румънци идва преди цели 67 години, а после следват цели 9 поредни загуби и равенства срещу тимовете от страната на Граф Дракула. Сега 31-кратните шампиони ще трябва да гостуват директно в дома на литературния герой – Трансилвания, където се намира градът на Сепси (Сфънту Джордже). Но може би точно този съперник и това място са най-правилните за ЦСКА да сложи край на румънския си кошмар.

ЦСКА СРЕЩУ РУМЪНЦИ В ЕВРОПА

ДАТА ТУРНИР         ДВУБОЙ        РЕЗУЛТАТ

21.10.1956      КЕШ   ЦСКА – ДИНАМО Б 8:1

30.12.1956      КЕШ   ДИНАМО Б – ЦСКА            3:2

23.07.1997      ШЛ     СТЯУА – ЦСКА       3:3

30.09.1997      ШЛ     ЦСКА – СТЯУА        0:2

16.09.2004      УЕФА СТЯУА – ЦСКА       2:1

30.09.2004      УЕФА ЦСКА – СТЯУА        2:2

18.08.2011      ЛЕ       СТЯУА – ЦСКА       2:0

25.08.2011      ЛЕ       ЦСКА – СТЯУА        1:1

22.10.2020      ЛЕ       ЦСКА – КЛУЖ         0:2                  

03.12.2020      ЛЕ       КЛУЖ – ЦСКА         0:0

Баланс: 10 мача, 1 победа, 4 равенства, 5 загуби

Материал на Мартин Костадинов, в-к Тема спорт

Снимка: Lap.bg