Сепси победи с 2:0 ЦСКА на стадион "Българска армия" в първи мач от 2-ия квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

"Червените" се представиха безобразно слабо в атака и не създадоха нито едно опасно положение, въпреки че звездното попъление Матиас Фаетон се стара, но само неговите сили не стигнаха.

След почивката ЦСКА допусна две фрапантни грешки в защита, които бяха наказани. Първата беше дело на Мено Кох и доведе до гола на Марио Рондон, който се е разписвал във вратата на "армейците" и с екипа на ЧФР Клуж през 2020 г. След това Гусато Бусато позволи топката да му бъде отнета и Роланд Варга оформи крайния резултат. Успехът за румънците можеше и да е по-изразителен, ако не бяха двете греди в края на двубоя. 

Така ЦСКА допусна първа загуба на "Армията" в Европа от 18 години насам – 15 победи и 3 равенства за този период, но тя може да натежи много заради милионната селекция. Реваншът в Румъния е насрочен за 3 август.


Първото полувреме на стадион "Българска армия" не предложи много интересни положения пред двете врати, като здравата битка преобладаваше.

Гостите се защитаваха отлично, не се притесняваха да разиграват пред вратаря и с него и да изнасят топката с подавания по земя, чрез които да организират контри. От своя страна ЦСКА не действаше достатъчно агресивно в предни позиции и стигаше единствено до суматохи и далечни удари.

Първият такъв беше дело на новото попълнение Матиас Фаетон. Той показа, че обича да обстрелва вратата от всякакви позиции, след като получи топката и без забавяне шутира от дистанция по земя. Но изпълнението му беше слабо и по никакъв начин не затрудни вратаря на гостите Роланд Никзули. Но перлата в селекцията на ЦСКА определено се нравеше със старанието си, а в един момент спря и опасна контра на Сепси и обра овациите от сектор "В", където се бяха настанали и фенските групировки на "червените".

Норвежкото дуо на ЦСКА – Тобиас Хайнц и Джонатан Линдсет, също се опита да затрудни вратаря на румънците, но без особен успех. От другата страна Сепси организира отлична контра, при която Джордже Йон се измъкна от засадата и нахлу по диагонала в наказателното поле. Той финтира защитата на "червените", но вместо да стреля, потърси подаване и сбърка.

В 40-ата минута Мариус Щефанеску отправи опасен удар, Густаво Бусато изби, а при добавката Павол Шафранко не уцели вратата с ножично изпълнение. В добавеното време на първото полувреме Щефанеску засече по земя, но Бусато улови. 

Малко след подновяването на играта и двата отбора имаха претенции за дузпа, които не бяха уважени. Исканията на "червените" бяха далеч по-основателни заради игра с ръка, но главният съдия Йохем Камфуис от Нидерландия беше категоричен, че наказателен удар няма.

После настоятелната игра на Фаетон в противниковата половина отново даде резултат. Той отне топката и намери Линдсет, но неговият шут беше много разочароващ. След почти час игра и Иван Турицов шутира от движение, но играчи на Сепсе се хвърлиха и спасиха вратата си.

На отсрещната врата Щефанеску се измъкна сам срещу Бусато, но притичалият Тибо Вион с перфектен шпагат го спря. Така се стигна до 68-ата минута, когато буквално току-що появилият се на терена Марио Рондон откри резултата. Мено Кох допусна грандиозна грешка, след като не се ориентира добре и това позволи на Роланд Варга да стреля. Бусато изби, но при добавката Рондон не сбърка с нисък удар за 1:0!

В 80-ата минута шокът за ЦСКА стана пълен! Бусато излезе от наказателното поле, тръгна да финтира противник и топката му беше отнета. Тя попадна във Варга, който с превъзходно прехвърлящо изпълнение почти от тъчлинията, оформи крайното 2:0 за Сепси!

Срамът за ЦСКА до края можеше да стане пълен, но на два пъти гредите спасиха домакините.    

ЦСКА - Сепси 0:2

Голмайстори: 0:1 Николае Паун 68, 0:2 Роланд Варга 80

ЦСКА: Густаво Бусато, Енес Махмутович, Мено Кох (76-Сейни Сенянг), Браян Кордоба, Иван Турицов, Марселино Кареасо, Джонатан Линдсет (76-Станислав Шопов), Тибо Вион (75-Жираир Шагоян), Тобиас Хайнц, Матиас Фаетон, Дюкенс Назон (66-Майкъл Естрада)

Сепси: Роланд Никзули, Аднан Аганович (57-Бранислав Ниняй), Денис Чоботариу, Михай Балаша, Андрес Думитреску, Исник Алими, Николае Паун, Мариус Щефанеску (84-Виталие Дамашкан), Козмин Матей (67-Роланд Варга), Джордже Йон (84-Франсиско Жуниор), Павол Шафранко (67-Марио Рондон)

София, ст.: "Българска армия"
Съдия: Йохем Камфуис (Нидерландия)
Жълти картони: Тибо Вион, Енес Махмутович, Станислав Шопов, Матиас Фаетон (ЦСКА-София), Роланд Никзули (Сепси)
 

Снимки: Lap.bg