ЦСКА отново е на евровълна. Днес от 20:00 часа армейците гостуват на Сепси в мач реванш от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. На стадиона в Сфънту Георги червените ще отворят нова страница в историята си и само от тях зависи какво ще напишат на нея.

Шокиращото 0:2 на „Армията“ преди седмица доведе до катаклизми в отбора. Вратата на сърбина Саша Илич бе посочена, а на негово място дойде може би подобрена версия – отказалият се от същото гражданство и приел британско Нестор Ел Маестро. Пред специалиста, който вече има един престой в клуба, и футболистите се отваря уникална възможност. Отново да бъдат първи роден тим на континенталната сцена, който прави нещо извънредно.

Всъщност, погледнато в исторически план, ЦСКА тръгва на мисия „Невъзможна“. Нито веднъж български клуб не е продължавал напред в евротурнирите, след като е допускал загуба с 0:2 у дома в първия мач. Досега има точно 10 такива случая, като в 7 от тях е последвало ново поражение в реванша, в 2 два се е стигало до равенство, а през 2014/15 в Лига Европа Литекс надви с 2:1 Дьошгьор в Унгария, но това не се оказа достатъчно за елиминиране на противника. Едно от ремитата е точно на червените и то се помни вече 24 години – 2:2 срещу Нюкасъл в Англия през есента на 1999-а.

Възможен ли е сега подвиг срещу румънците? В последните сезони ЦСКА бе прибързано отписван на няколко пъти, но не пропускаше да напомни, защо за разлика от други се кичи с прозвището евробоец. Просто на континенталната сцена армейците често вадят нещо специално и неочаквано. Със сигурност не сте забравили по какъв начин тимът влезе в групите на Лигата на конференциите през сезон 2021/22. След 0:2 от Виктория Пилзен в Чехия последва гръмко домакинско 3:0 след продължение над слисания съперник. През миналата кампания отборът не се добра до същинската фаза на надпреварата, но направи нещо, което наш състав не бе постигал на континенталната сцена. След 0:1 в София от Сейнт Патрикс, успя да продължи напред с 2:0 в реванша и така стана единственият роден отбор, класирал се след загуба в първата среща.

Сега задачата е много по-сложна, защото изоставането от Сепси е с 1 гол повече, а и румънците са друга бира спрямо ирландците. Но точно такива двубои предоставят възможност за писане на паметни истории. ЦСКА има достатъчно такива. Като се започне от първия обрат, и то какъв – след 0:2 от Ювентус в Италия, 4:1 над гранда като домакин и продължаване на 1/8-финал за КЕШ. Да, сега втората среща ще е визита.

Но аналите помнят доста сензации. Сред най-открояващите за продължаване от 0:2 като домакин са две. В Германия още не могат да си простят, че не излъчват реванша между Интер и Байерн от 1/18-финалите на УЕФА през сезон 1988/89. Баварците губят с такъв резултат у дома, а медиите отсвирват сблъсъка в Милано, спечелен с 3:1. През 2018/19 в пролетните елиминации в Шампионската лига Манчестър Юнайтед отстъпи с 0:2 на „Олд Трафорд“ пред пълния със звезди ПСЖ, но след това разплака с 3:1 парижани в собствения им дом.

Стига обаче с препратките. На ход са червените. Те играха много слабо в първия мач и сега е време за реванш. До момента ЦСКА не е печелил в Румъния. Ако го стори, ще превземе 20-а държава в евротурнирите. Обречена ли е мисия „Възможна“?

 

Материал на Мартин Костадинов

* заглавието е на Gol.bg