Александър Станков има три периода като треньор в ЦСКА. Той е син на четирикратния шампион с армейците и полуфиналист за КЕШ Борис Станков, който пък в различни етапи от футболния си път е бил още наставник и президент на клуба. Единствено Любослав Пенев може да се похвали с подобно постижение в червената история. Специалистът коментира пред „Тема Спорт“ ситуацията на „Българска армия“.

Г-н Станков, на какво според вас се дължи лошият старт на сезона на ЦСКА?

– Не искам да се превръщам точно в този момент в хората, които само критикуват, защото съм бил в подобна ситуация и знам, че отборът има нужда от подкрепа. Но аз още отпреди казвам, че нещо не е наред в играта на ЦСКА, макар че завършихме на точка от титлата. Тимът вече дълго време не изглежда по начина, който подхожда на ЦСКА.

Кой носи вината за тази слаба игра?

– Нещата са много комплексни и дълбоки, не може да се търси вината само в треньорите. Някои хора трябва да поемат своята отговорност. За мен от години длъжностите в нашия клуб са размити и няма точно определен профил кой за какво отговаря, за да поеме своята отговорност. Нещата на организационно ниво и в структурата на клуба не изглеждат по най-добрия начин. Но това е лично мое мнение, има си собственик, който определя политиката. Най-лесно е да се говори, когато си извън клуба, но това е моят роден отбор и мисля, че мога да изкажа мнение. Мен също ме боли от тази ситуация.

Смятате ли, че на „Българска армия“ липсва ясно изградена стратегия за развитие?

– Определено да. На ЦСКА му отива по-различна визия, друг начин на управление, съвсем различна стратегия. Не крия, че съм добър познат, бих казал приятел със собственика на клуба, сега има и други хора в управлението и това, което казвам сега, съм му го казвал и на него. Нещата не стоят добре.

Одобрявате ли смяната на Саша Илич и смятате ли, че Нестор Ел Маестро беше най-правилният вариант за негов заместник?

– Не е моя работа да отговоря на този въпрос, но отново се повтарям, че основната причина за несполуките на отбора не са треньорите. Всеки човек в клуба трябва да поеме своята отговорност. Естествено, треньорът винаги обира негативите, но това виждаме, че не променя случващото се.

На първата си пресконференция Нестор Ел Маестро заяви, че няма претенции относно играчите, с които разполага. Какво мислите за селекционната политика на ЦСКА?

– Няма как да се съглася с подобно мнение. За мен нещата стоят по друг начин. Бил съм дълго време в чужбина, водил съм много отбори, ходил съм на специализации – има различни начини на управление. Може треньорът да изисква на определени позиции играчи, предлагат му се и той ги одобрява. Треньорът може и да е английски тип мениджър и сам да определя стратегията по отношение на селекцията, дава му се бюджет и той разполага с него и т.н. Но при всеки тип управление е недопустимо треньорът да няма мнение и глас. Как после се искат резултати от него?

В Сърбия пишат, че Саша Илич не е бил питан за привличането на Естрада, той пък заяви, че бъдещето на Туфегджич не зависи от него…

– Не може така! Затова и казвам, че всеки в клуба трябва да има точно определена функция, да знае правомощията си. Кой в ЦСКА отговаря за селекцията, на кого да се търси отговорност?

Как ЦСКА може да излезе от кризата и какви са очакванията ви за мача с Лудогорец?

– Изходът от тази криза зависи от един или два мача, от някоя победа. Но въпросът е, че трябва да се вземат генерални решения на високо ниво. На ЦСКА подхожда да има цялостна стратегия, подреден екип, визия, за да може клубът да тръгне напред. Дори и малко да се забавят резултатите, трябва да се тръгне в правилната посока. Защото в България сме царе на момента. Ще бием Лудогорец и пак ще се вдигнем във въздуха. Но това няма да значи, че проблемите в клуба са решени. А това трябва да се случи час по-скоро.

Снимка: Lap.bg