Тобиас Хайнц за пореден път от началото на сезона бе най-добрият на терена при победата на ЦСКА с 3:0 над Берое в Стара Загора. Норвежецът е единственият полеви футболист в състава на армейците, който не позволи краткото време за подготовка, лошите резултати и сътресенията в клуба на старта на кампанията да му се отразят и във всеки следващ двубой оправдава отново и отново доверието. Нещо повече – 25-годишният скандинавец се превръща освен в звезда, но и в лидер на 31-кратните шампиони.

Преди два кръга той изведе тима с капитанската лента при визитата на Ботев Враца, въпреки че пристигна на „Армията“ едва в началото на годината и има доста играчи с по-голям стаж в клуба от него, а срещу Берое в пореден мач бе търсен от всички свои съотборници, за да гради червените атаки. С голямото си себераздаване, висок футболен интелект и докосване от висша класа за родните стандарти Хайнц някак естествено спечели доверието на останалите футболисти в състава. И именно около него вече се върти цялата игра на ЦСКА. 

В Стара Загора норвежецът ту действаше зад двамата централни нападатели, ту се появяваше по дясното крило, а на няколко пъти се върна и в доста по-задни позиции, за да се нагърби с изнасянето на топката. Освен това изпълняваше и голяма част от статичните ситуации за тима. И не е никак случайно, че Тобиас бе пряко въвлечен и в трите попадения за армейците. Центрира от корнер при попадението на Назон, сам вкара от дистанция, а след това и асистира за точния изстрел на Линдсет през втората част. Отлично доказателство, че норвежецът в момента е най-ярката звезда на ЦСКА.

Хайнц притежава онзи „Екс фактор“, нужен, за да грабнеш вниманието на взискателната червена публика, макар че и нейните изисквания намаляват все повече с годините. Защото не всеки е способен само за няколко седмици първо да вдигне публиката на крака с ефектна странична ножица срещу Крумовград, а след това да обере паяжините на вратата пред сектора за гости в Стара Загора с много труден удар от място. А по-важното е, че това не са моментни избухвания, а следствие от изключително активните действия на Хайнц във всяка среща.

Неслучайно и норвежецът беше един от малкото футболисти, върху които не се изля гневът на феновете след слабия старт и позорната загуба с 0:3 от Лудогорец в Разград. Защото привържениците усещат кога един футболист гори в играта и знае как да изкара тима от кризата и именно в него виждат надеждата да го направи. А засега преценката им не е грешна – Хайнц получи наградата за играч на мача след всяка от трите победи на ЦСКА през сезона.

С просто око се вижда, че армейците стават все по-зависими от представянето на усмихнатия скандинавец, но това може да бъде нож с две остриета. От една страна, на Тобиас изглежда му харесва и приляга ролята на водеща фигура и с радост се наема да организира и участва във всяка атака на 31-кратните шампиони. От друга обаче, евентуален спад във формата или контузия на норвежеца ще вкара в моментален шах треньора Нестор Ел Маестро, защото досега никой от останалите креативни халфове (Линдсет, Кареасо, Шопов) не е доказал, че може да се справи с тежестта на диригентската палка в средата на терена.

Тобиас Хайнц категорично е най-силният трансфер на ЦСКА в последните години и с всяка следваща изява трупа само позитиви за себе си и отбора. Неминуемо обаче с добрите му изяви идват и големи отговорности. Позитивното за Нестор Ел Маестро е, че досега норвежецът показва, че е способен да се справи с тях.

Материал на Мартин Костадинов