ЦСКА вече работи сериозно по зимната си селекция, като треньорът Нестор Ел Маестро със сигурност ще получи подсилване за решаващата фаза от шампионата през пролетта. В последните седмици сърбинът изкара тима от дълбоката игрова и психологическа криза, в която бе изпаднал, а ръководните фактори на „Армията“ са уверени, че представянето тепърва ще се подобрява и прекъсването на хегемонията на Лудогорец е съвсем реална цел.

В Борисовата градина обаче ще направят завой в трансферната си политика и през зимата основният фокус няма да е насочен към Южна Америка, както се случва в последните години. Основна причина за това е значително надвишеният лимит за чужденци без паспорти от Европейския съюз в състава на Ел Маестро.

Както е известно, в групата за мачовете от първенството и турнира за Купата на България могат да попадат най-много 5 футболисти без този документ, а в ЦСКА те са цели 8. Това са Марселино Кареасо, Браян Морено, Жираир Шагоян, Лазар Туфегджич, Браян Кордоба, Сейни Санянг, Майкъл Естрада и Данило Асприля.

Последните четирима бяха привлечени през лятото и това сериозно затрудни избора на червения треньор преди всеки мач. От споменатите футболисти пък единствено за Данило Асприля е започната процедура за издаване на роден паспорт, както „Тема Спорт“ отдавна информира, тъй като съпругата му е българка, а и вече е играл у нас. Изобщо не е ясно обаче кога въпросният документ ще бъде издаден.

Затова и ЦСКА ще се насочи към европейския пазар през зимата, а ако бъде привлечен футболист от Южна Америка, той също ще притежава паспорт от ЕС. Вече се писа, че неофициалният скаут на клуба Стойчо Стоилов бе на мисия в Португалия преди няколко седмици, за да наблюдава конкретни играчи. В последната година червените изградиха отношения и на скандинавския пазар с привличането на Джонатан Линдсет и Тобиас Хайнц.