Дублиращият отбор на ЦСКА се намира в страхотна форма, като с 2:1 над Септември II през уикенда регистрира седмата си поредна победа в Югозападната Трета лига. Тимът е втори във временното класиране, а в събота от 16:00 часа му предстои гостуване на лидера Миньор Перник. „Тема Спорт“ се свърза с треньора на младите армейци Стамен Белчев, който говори за ситуацията в състава.

 

Г-н Белчев, дублиращият отбор на ЦСКА нареди 7 поредни победи в Трета лига. Кой е най-важният фактор за успешната серия?

– Най-важното е постоянството и трудът, който влагат момчетата по време на тренировъчния процес и това, че вече доста време работим и те знаят какви са изискванията към тях, къде трябва да се подобряват и за щастие показват добри неща до момента.

 

Можете ли да сравните обстановката сега с тази отпреди година, когато дублиращият тим беше сформиран?

– Разликата е изключително голяма. Почти всички момчета отбелязаха развитие в този период, което е продукт от влагането им в тренировъчния процес, дисциплината и организацията в отбора. И всичко това рано или късно няма как да не даде резултат. Това им обяснявах от самото начало и се радвам, че вече се случва за да го видят на практика.

 

Нараства ли и самочувствието в отбора с всяка следваща победа?

– Разбира се, всяка една победа дава самочувствие и всеки един резултат за ЦСКА е важен, защото предизвиква отзвук, без значение дали е лош, или добър. Затова и във всеки двубой се опитваме да влезем максимално подготвени и смятам, че най-големият ни плюс е дисциплината, която показваме в тренировките и мачовете. Тя ни отличава.

 

В предишните си интервюта натъртвахте, че основната цел пред ЦСКА II не са резултатите, но със сигурност, когато носиш червената фланелка, винаги целта ти трябва да е да побеждаваш…

– Да, разбира се. Целта при нас на първо място е да обучим и подготвим футболисти за първия отбор, доколкото е възможно, но и отделно от това да изградим манталитет на победители у тях. А за да го направим, трябва да минаваме през добри резултати, няма как да е иначе. Не можем да създаваме футболисти за първия отбор на ЦСКА, ако те не са свикнали да побеждават и това не е вродено в тях. Само спортно-техническото развитие не е достатъчно.

 

В събота предстои гостуване на лидера Миньор Перник. Какви са очакванията ви за тази среща?

– Очаквам и се надявам да стане доста добър за стандартите на Трета лига мач. Миньор Перник е силен отбор, с качествен треньор, неслучайно са фаворит за влизане в професионалния футбол. От своя отбор очаквам да покажем най-доброто, на което сме способни, защото тези двубои с лидерите са най-хубавите за нас. Ние сме в позицията, че нямаме какво да губим, защото резултатите не са ни първи приоритет, така че излизаме спокойни и уверени и още веднъж да покажем на практика това, което работим по време на тренировъчния процес.

Феновете живо се интересуват от развитието на Марк-Емилио Папазов, Илиан Антонов и Георги Чорбаджийски, които вече имат зад гърба си и мачове за първия отбор. Те често са замесени в попаденията на вашия тим…

– Има още какво да се желае. Да, направили са крачка напред в развитието си, това е видно, но тепърва и на тримата им предстои още много работа. Надяваме се с времето да покажат още по-голямо израстване и да бъдат полезни вече и за първия отбор, не само за нас. Те са ни доста полезни и с качествата, и с опита си, но съм сигурен, че могат и много, много повече от това, което показват към момента. В България ни се иска веднага, когато един млад футболист вкара гол или даде асистенция, да е готов за титуляр в първия отбор, но това не е така. Пътят на развитието и обучението е дълъг, но ако тези момчета са достатъчно постоянни, е въпрос на време да им се случат много хубави неща.

 

Може ли вашият отбор да погледне към влизане във Втора лига на следващ етап от развитието си?

– Вижте, може и да се потърси път към Втора лига, но с тези млади момчета там ще ни е изключително трудно. Ще са ни нужни поне трима-четирима по-опитни футболисти, за да може и останалите да се приобщят към по-високото ниво.

 

Обсъждана ли е подобна идея с ръководството?

– Не, засега гледаме да развием настоящите млади футболисти, а с времето ще говорим и на тази тема.

 

Следите ли случващото се в школата на ЦСКА и привличате ли в дублиращия отбор играчи от тимовете до 17 или дори до 15 години?

– При нас има няколко футболисти, родени 2007 година, имаме и двама набор 2008. Това се прави постоянно. Когато видим потенциал в по-младите футболисти им даваме шанс да се развиват на по-високо ниво.

 

Разговаряте ли често с Нестор Ел Маестро и каква е разликата в комуникацията ви с него, спрямо тази с предишния треньор на първия тим Саша Илич?

– И със Саша Илич се разбирахме прекрасно, сега и с Нестор имаме отлична комуникация. Постоянно сме в контакт, постоянно ако има нещо, го коментираме. Интересува се от хората, които са при нас. А за тези млади момчета няма по-голям стимул от това да видят, че треньорите на първия отбор се интересуват от тях. Така че досега всичко е чудесно в комуникацията между нас. Срещаме се и в Панчарево, извън базата. Абсолютно постоянно сме в контакт и с Нестор, и с щаба му.

 

Интервю на Мартин Костадинов, "Тема спорт"