17 ноември 1993 година. Емил Костадинов вкарва за 2:1 във вратата на Франция в 90-ата минута и праща България на световното в САЩ. Паметният миг ще остане завинаги в аналите, а геният на легендарния коментатор Николай Колев-Мичмана ражда прословутата реплика: “Господ е българин”… Останалото е история, а тя несъмнено помни много такива ключови попадения. Често обаче, водени от еуфорията, забравяме какво е в душите и сърцата на отсрещната страна, на загубилия по този драматичен начин.

На 10 декември ЦСКА изпита горчивината на лошия завършек в историческия сблъсък с Лудогорец. Разградчани спечелиха с 1:0 след попадение в… 108-ата минута. Дни след последния мач на “Армията”, който ще бъде затворен за реконструкция, “Тема Спорт” връща лентата назад и ви предлага горчивата 90-ата минута, която бележи паметни срещи в Борисовата градина през този век – изпусната титла, отпадне на прага на групи в Европа, загубени дербита с Левски.

  • 10 ДЕКЕМВРИ 2023 Г., ПЪРВА ЛИГА – 0-И КРЪГ
  • ЦСКА – ЛУДОГОРЕЦ 0:1

20 000 зрители са претъпка ли до откат трибуните за историческия мач, с който ЦСКА ще се сбогува с “Армията”, преди стадионът да бъде затворен за основна реконструкция. Червените губят по възможно най-болезнения във футбола начин – с гол дълбоко в добавеното време. Заради многото спирания за факли и димки съдията Драгомир Драганов даде историческото за роден мач продължение от 25 минути. В 18-ата от тях бившият нападател на ЦСКА – Спас Делев – вкара победния гол – 0:1 и отприщи целия гняв на многохилядната публика… Стигна се и до грозни сцени на терена. А в оставащите още 7 минути, в които футболът бе малко, армейците, водени от Нестор Ел Маестро, не успяха да избегнат поражението. Така бе фиксирана болезнена загуба в последния мач на “Армията”.

  • 3 ЮНИ 2023 Г., ПЪРВА ЛИГА – 34-ТИ КРЪГ
  • ЦСКА – ЦСКА 1948 1:1

Само половин година по-рано добавеното време отново се оказа решаващо и потопи ЦСКА в мъка. На 3 юни тази година червените приеха ЦСКА 1948 в предпоследен кръг от плейофите. Обстановката на “Армията” отново бе наелектризирана до краен предел, феновете очакваха титлата да се завърне у дома след години мъчително чакане. Червените имаха точка преднина на върха пред Лудогорец и победа над ЦСКА 1948 щеше да приближи максимално до шампионската купа състава, воден от Саша Илич. В последния тур червените срещаха Лески, а разградчани гостуваха на Черно море. Фортуна обърна гъ6 на ЦСКА. Мачът завърши 1:1. Махмутович изведе червените напред в 40-ата минута, но в самия край на полувремето гостите изравниха чрез Педриньо. Мачът отиваше към 1:1. Съдията Гидженов бе дал десетминутно продължение. Буквално в последната от тях той получи сигнал от ВАР за дузпа за домакините. “Армията” избухна. Зад топката застана Иван Турицов и… гробна тишина, топката излезе в аут. Мечтата угасна!

  • 24 АПРИЛ 2019 Г., КУПА НА БЪЛГАРИЯ – ПОЛУФИНАЛ (РЕВАНШ)
  • ЦСКА – БОТЕВ ПД 3:3

На 24 април ЦСКА приема Ботев Пд на “Армията” в полуфинал-реванш за Купата на България. Червените са загубили драматично първата среща в Коматево с 2:3 седмица по-рано. А ответният мач предлага още по-голям голов трилър. До 27-ата минута канарчетата водят с 2:0 след голове на Неделев и Балтанов. Али Coy и Евандро обаче правят 2:2 четвърт част преди края. В 86-ата минута съдията Петър Кирилов дава изключително пресилена дузпа за армейците. Али Coy е точен – 3:2. Срещата е на път да влезе в продължения. Пловдивчани, които междувременно са останали с 9 души на терена след червени картони на Филип Филипов и Антонио Вутов, обаче нанасят решаващ удар. Секунди преди изтичането на редовното време Неделев центрира от корнер и Кристиан Димитров с глава пронизва Черниаускас – 3:3. Студен душ облива трибуните на “Армията” след шокиращата развръзка.

  • 28 НОЕМВРИ 2011 Г., А ГРУПА – 15-И КРЪГ
  • ЦСКА – ЛУДОГОРЕЦ 2:2

Лудогорец още веднъж е попарвал “Армията” в 90-ата минута. В края на ноември 2011-а, когато хегемонът се заражда, ЦСКА приема разградчани в последен мач от есенния полусезон. Двата тима са с равен актив от по 35 точки, но орлите имат по-добра голова разлика. Червените, водени от тандема Димитър Пенев – Дуци Симонович, започват много силно. До 20-ата минута те дърпат в резултата с 2:0 след попадения на Жуниор Мораес. Стадионът предвкусва убедителна победа над проекта от Разград. След почивката обаче ЦСКА незнайно защо се връща в своята половина, приема играта и е наказан само за 4 минути. В 86-ата капитанът Янчев бърка фатално, след като не успява да изчисти центриране. Топката се отбива от гърдите му и попадна у резервата Кишада, който от 3-4 метра я праща в мрежата зад М’Боли. В 90-ата минута частичният обрат вече е налице. Миналият през “Армията” Йордан Минев центрира отляво и забравеният от защитата също бивш играч на ЦСКА Иван Стоянов намира топката от воле – 2:2!

  • 4 ОКТОМВРИ 2007 Г., КУПА НА УЕФА – ПЪРВИ КРЪГ (РЕВАНШ)
  • ЦСКА – ТУЛУЗА 1:1

Европейската сцена също е виждала горчивината на 90-ата минута в мачовете на ЦСКА на “Армията” през този век. Едно от най-болезнените отпадания от турнирите идва именно на стадиона в Борисовата градина – 1:1 с Тулуза след изравнително попадение на Жиняк в шестата минута на добавеното време. Първата среща във Франция е завършила 0:0 и дава големи надежди за водения от Стойчо Младенов тим, че може да влезе в групите на Купата на УЕФА. Реваншът бе от първия кръг, който тогава се равняваше на сегашния плейоф. Преди това ЦСКА е отстранил драматично Омония Никозия след гол на Чиликов в последната минута. Явно съдбата бе решила да обърне стрелката и показа на червените другата страна на монетата. Ней от дузпа в 62-рата минута бе дал аванс срещу Тулуза пред претъпканите трибуни на “Армията”. Драмата обаче предстоеше. Изтичаше шестата минута на добавеното време, когато ЦСКА получи фал. Йордан Тодоров изпълни бързо и подари на вратаря на французите, който я изсипа напред и Жиняк отблизо вкара – 1:1.

  • 24 АПРИЛ 2004 Г., А ГРУПА – 26-И КРЪГ
  • ЦСКА – ЛЕВСКИ 1:2

Вечните дербита на “Армията” също са били белязани от болезнени мигове за феновете на ЦСКА в последната минута. На 24 април червените приемат Левски в сблъсък от 26-ия кръг на А група. Воденият от покойния Ферарио Спасов тим повежда в 64-тата минута чрез Христо Янев. Драмата обаче и тук предстои, а сините начело с Георги Василев натискат педалите. В 85-ата минута центриране отляво в наказателното поле е пропуснато до далечната греда, където Омониго Темиле нахлува и с глава отблизо прострелва Стоян Колев – 1:1. Малко по-късно Алтин Хаджи от ЦСКА е изгонен след сблъсък с Мартин Станков на тъчлинията. Сините се възползват отлично от това предимство и в последната четвърта минута на добавеното време центриране на Темиле отдясно намира непокрития Чиликов, който отблизо с глава попарва “Армията”.

  • 16 АПРИЛ 2003 Г., КУПА НА БЪЛГАРИЯ – ПОЛУФИНАЛ (ПЪРВИ МАЧ)
  • ЦСКА – ЛЕВСКИ 0:1

Година по-рано сценарият се случва за първи път през този век – Левски печели Вечното дерби на “Армията” с гол в добавеното време. Мачът е първи полуфинал за Купата на България. Воденият от Стойчо Младенов червен тим се е устремил към златен дубъл, който в крайна сметка му се изплъзва. В този двубой ЦСКА буквално смачква Левски и вместо да спечели поне с 3:0, губи в самия край. Сините начело с Георги Тодоров са заели изчаквателна позиция, разчитат на контраатаки и късметът ги покрива. В третата минута на добавеното време резервата Мануел Мендоса с глава изпреварва Шакири, за да вкара – 0:1. Реваншът на “Герена” завършва 0:0, а малко след него ЦСКА триумфира с титлата именно в Подуяне след 1:1.

Росен Ангелов, “Тема спорт”, заглавието е на Gol.bg

Снимка: Lap.bg