Тодор Янчев е трикратен шампион на България с ЦСКА. С червената фланелка той печели купата на страната и два пъти вдига Суперкупата. Изиграва 383 мача за армейците, а в голяма част от тях носи и капитанската лента на тима.

Янчев се съгласи да сподели пред “Тема Спорт” впечатленията си от подготовката на ЦСКА, коментира селекцията и изрази очакванията си за предстоящия пролетен дял на шампионата.

Тошко, какво видя от ЦСКА в контролите и доколко е готов според теб отборът за пролетния дял?

Ще говоря само за четирите проверки в Турция. Не бих искал да коментираме първия спаринг с Литекс. Трудно можем да вадим някакви конкретни изводи от него с оглед на това, че бе на изкуствен терен, а отборите бяха в прекалено ранна фаза на подготовката. В Турция видяхме две лица и определено първото бе притеснително. И не говоря само за двете загуби, а за това, че във фаза атака не видяхме почти нищо. Хубавото е, че след това се забеляза прогрес и бяха постигнати две победи. Това, което чувам, е, че отборът е заложил изключително много на физическата подготовка. Провеждали са се много тежки, двуразови тренировки, а това определено е оказало влияние. Добрата новина е, че все пак станахме свидетели на развитие в положителна насока и градация в края на лагера.

Феновете не се съобразяват с факта, че става въпрос за контролни мачове и се породи масово недоволство срещу Нестор Ел Маестро…

За отбор като ЦСКА няма мач, в който резултатът да не е от значение. Дори в контролите победите носят и трупат самочувствие, дават увереност. Не можем да виним феновете, когато имат изисквания. При тях може би има и натрупване, като се започне от последния шампионатен мач срещу Лудогорец, мине се през представянето в първите две контроли, което идва на фона на показаното от основния конкурент. Тимът от Разград явно намира себе си и изигра много силни мачове в контролите. Ел Маестро не бива да се учудва от напрежението, на което е подложен. Това е ЦСКА и той би трябвало да го знае. Треньорският пост на “Българска армия” е институция, която носи много позитиви, но е и огромна отговорност. Всеки на този пост трябва да може да носи на напрежение и да се справя със стресовите ситуации.

Какво очакваш от Фернандо Каранга, чиито трансфер донесе много емоции в червения лагер?

Най-просто казано, очаквам и се надявам да бъде Фернандо Каранга, когото познаваме отпреди 5 години. За съжаление той със сигурност не идва в оптимално функционално състояние, което е добре известно на ръководството, и ще се работи в тази насока. По-важното е да не е загубил игровите си навици и амбицията. Ние всички се радваме на този трансфер, но ние помним Каранга отпреди 5 години. А как е сега? Съществува вариант той да разочарова, тъй като очакванията към него са големи

ЦСКА има шампионски амбиции, а в същото време продава играча във форма и голмайстор на отбора…

На пръв поглед е нелогично, но монетата винаги има две страни. Ако самият футболист е настоявал за трансфер, то по-добре да се случи. А има вариант и офертата да е била трудна за отказване. В крайна сметка ЦСКА не може да зависи само от Назон. Все пак в отбора са още Естрада, Фаетон, а и сега се привлича Каранга, като смятам, че бразилецът идва точно с идеята да замени хаитянина.

Освен Каранга бяха привлечени Скаршем и Мартин Стойчев. Какви са впечатленията ти от тези трансфери?

Стойчев го познавам отлично и смятам, че е много добро попълнение. Той направи отлично впечатление още в Септември, а в Арда, където бе несменяем титуляр, натрупа още опит и самочувствие, които ще са му много полезни. Хубавото е, че той е много деен и в двете фази на играта, а в действията му има агресия и динамика, които са впечатляващи. От видяното в контролите трудно мога да си направя крайни заключения за Скаршем. Той със сигурност ще има нужда от адаптация, за която от изключително значение ще са сънародниците му Линдсет и Хайнц. Те ще му помогнат по-бързо да влезе в отбора, а и да свикне с живота в София. Дано този процес отнеме по-малко време и чак тогава ще можем да кажем конкретно мнението си.

Налична ли е достатъчно ширина в отбора и има ли позиция, на която смяташ, че ЦСКА се нуждаеше от подсилване?

Левият бек продължава да изглежда проблемен. На този пост единствената опция е универсалният Тибо Вион. Санянг не убеди и в контролите, Де Нойер все още не е готов, Шакич не впечатли на този пост… В останалите зони смятам, че армейците разполагат с достатъчно опции и класа, но с определени условности. В центъра на защитата към този момент на пръв поглед изглежда, че всичко е наред, но Юрген Матей има нужда от игрова практика и неговото истинско лице ще видим след месец. В атака също има достатъчно опции на хартия, но очаквам да видим повече от Естрада.

Ще има ли борба за титлата между три отбора, или още преди плейофите отново ще гледаме познатата картинка на върха?

Черно море са много хомогенен, добре изграден и силен отбор, а Илиан Илиев е доста амбициозен човек. В предишните сезони те имаха проблем при гостуванията, но сега стабилизираха представянето, както у дома, така и навън и изглеждат като сериозен конкурент.

Доколко решителен и определящ за изхода от битката е мачът между Черно море и ЦСКА във Варна след 2 седмици?

Всеки мач е решителен и много важен, когато говорим за битка за първото място, а още повече че виждаме колко сериозна е конкуренцията през този сезон.

Ние говорим за гостуването на ЦСКА на Черно море във втория пролетен кръг, но преди това има мач с Ботев Враца? Смяташ ли, че воденият от Христо Янев тим може да поднесе изненада?

ЦСКА не бива да подценява нито един съперник, защото това може да доведе само до главоболия и проблеми. Ботев Враца показа, че може да играе силно със силните. Видяхте, че в контролите не отстъпваха по нищо на отбори като Цървена звезда и Партизан. Ицо Янев е отличен треньор и знае как да взима големи победи. В Борисовата градина да не забравят, че той отиде в Разград с Пирин и победи.

Колко голям минус за ЦСКА е това, че отборът ще домакинства на “Васил Левски”?

Със сигурност у дома винаги е най-добре. Неслучайно хората са казали, че в такива случаи и стените помагат, но аз не смятам, че армейците трябва да имат проблеми. Вярвам, че подкрепата на феновете отново ще бъде гореща, силна и до край, както винаги. Но най-важното е отборът да играе добре. Ако го прави, това, че ще домакинства на „Васил Левски”, няма да е проблем.

Явор Пиргов, "Тема Спорт"