ЦСКА победи Арда с 1:0 и се класира за полуфиналите за Купата на България. Единствено и само продължаването напред бе важно за армейците в настоящия доста напрегнат момент и те успяха да го постигнат. Много интересно бе как ще се справи тимът в нападение с оглед на наказанието на Фернандо Каранга и липсата на друг изпълнител с профила на централен нападател в състава.

Бразилецът бе заменен от Данило Асприля, който едва за втори път през сезона започна като титуляр. На база на оскъдното доверие, с което се ползва от треньора, колумбиецът се представи над очакванията и на няколко пъти създаде опасности пред противниковата врата. Трябва да се отбележи и че остана на терена цели 80 минути, а в последните месеци се появяваше максимум по трийсетина. Може би е навлязъл и в по-добра кондиция по време на зимната подготовка, защото през есента често изглеждаше сякаш предстои всеки момент да се разглоби.

Появата на Асприля на мястото на Каранга обаче не беше единствената рокада в атаката на ЦСКА. През второто полувреме Матиас Фаетон се върна в по-задни позиции като част от ромба на Нестор Ел Маестро, докато Хайнц се изтегли по-напред и застана на върха на нападението редом до Асприля. Норвежецът продължава да търси себе си и след зимната пауза. Той има много брак в отиграванията и често губи притежанието. Затова и изкарването му от невралгичната централна зона изглежда като добро решение. Още по-позитивно обаче се оказа махането на Фаетон от зоната на нападателите. И през пролетта, а и в първите пролетни кръгове се видя, че тази роля не пасва на този футболист. Той изглежда задушен и не е пълноценен в нея. Очевидно е, че не е таран, а чисто крило. И след като Ел Маестро не разчита на такива, позицията, която се доближава най-много до профила му, е вляво на ромба. Там Фаетон получава по-голяма свобода и дори в двубоя с Арда на няколко пъти настъпваше тъчлинията, показвайки къде се чувства най-удобно. Със сигурност той притежава най-добър дрибъл в настоящия състав на ЦСКА и когато набере скорост, е много остър и непредсказуем за противниковата защита. Освен това, върнат в по-задни позиции, може да е много по-активен и по-често да участва в атаките. И очевидно му харесва да тръгва от дълбочина, а не да чака в наказателното поле като краен консуматор. Мястото на Фаетон е на фланга и той не бива повече да бъде връщан на върха на нападението.

Все по-уверено във форма се завръща и капитанът Матей. Неведнъж в миналото съм казвал, че той е лидерът и най-стабилното звено в червената отбрана. Нормално е след толкова дълго отсъствие нидерландецът да се нуждае от време, но фактът, че вече печели спора за титулярно място, е показателен за амбицията му. Със сигурност с опита си той ще е полезен и на останалите си партньори в защита. Християн Петров допуска нетипични за себе си грешки в първите пролетни мачове, но съм уверен, че когато с Матей се сработят, неточностите ще останат зад гърба му и капитанът на младежките ни национали ще израсне още покрай нидерландеца.

С дежурни грешки се отчете и голмайсторът в четвъртфинала Юга. Със сигурност това притеснява треньорите му, но във футбола сме свикнали да казваме, че в един отбор трябва да има някой, който да плаши съперниците. И при ЦСКА това е този футболист. Освен това червените нямат друг опорен халф с профила на Юга и поне към момента той изглежда незаменим в титулярните 11.

Останалите футболисти също не показаха сериозен прогрес спрямо първите два пролетни мача, което спешно трябва да се промени, за да влезе тимът в позитивна серия и обстановката в Борисовата градина да се поуспокои.

Анализ на Георги Василев за "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС